Maailman vanhin palkkalaskelma
Muinaisessa Mesopotamiassa ei tehty töitä rikastumisen toivossa. Palkkana saattoi olla vaikka olutta.

Savitauluun on kirjoitettu nuolenpääkirjoituksella laskelma siitä, paljonko kukin työläinen on saanut palkaksi olutta.
Tauluun on kaiverrettu viivoja, ja siitä voi erottaa suppilon muotoisen astian ja ihmisen pään syömässä kulhosta. Se on – todennäköisesti – maailman vanhin palkkalaskelma.
Sitä mieltä ovat tutkijat muinaisesta Urukin kaupungista löytyneestä savitaulusta. Uruk kuului Mesopotamiaan 5 000 vuotta sitten.
Tässä palkkalaskelmassa ei mainita mitään rahasta, mutta siitä selviää, että työläiset saivat olutta palkaksi työpanoksestaan.
Suosittu juoma
Taulu on kirjoitettu maailman vanhimmalla kirjoitusjärjestelmällä, niin sanotulla nuolenpääkirjoituksella.
Syövä pää taulussa tarkoittaa ”annosta”, astia puolestaan ”olutta”. Tauluun kaiverretut viivat kertovat työläisen saaman oluen määrän.
Alkoholina maksetun palkan ei ollut tarkoitus vain ilahduttaa työläisiä tai tehdä heitä hilpeiksi. Muinaisina aikoina olut oli ravitseva juoma, joka saattoi käydä pelkältäänkin ateriaksi.
Usein olutta oli turvallisempi juoda kuin saastunutta vettä, jota tiheään asutetuissa kaupungeissa oli tarjolla. Olut olikin suosittu juoma kaikkialla Mesopotamiassa.
Alkoholipalkalla on pitkät perinteet
Mesopotamia ei ollut ainoa paikka, jossa työläiset saivat palkkansa alkoholina. Keskiajalla päiväpalkkana saattoi olla viiniä, ja Egyptistä arkeologit ovat löytäneet todisteita, että pyramideja rakentaneet työläiset saivat 4–5 litraa olutta päivässä.