Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keskiajalla eläneen nunnan, Hildegard Bingeniläisen tulkinta maapallosta.

Kulttuuri

Luultiinko maan olevan litteä?

Pitääkö paikkansa, että vielä 1500-luvulla ajateltiin yleisesti maan olevan litteä?

VASTAUS Jo antiikin Kreikan filosofit ja matemaatikot tiesivät maan olevan pallo. He jopa laskivat maapallon ympärysmitan verrattain tarkasti. Myös keskiajalla oppineet miehet ja naiset tunsivat nämä tosiasiat.

Kristoffer Kolumbuksen aikana sen suuremmin kirkonmiehet kuin muutkaan vallanpitäjät eivät väittäneet, että maa olisi litteä. Monet sen sijaan epäilivät Kolumbuksen laskelmia maapallon koosta ja sen vuoksi myös hänen suunnitelmiaan purjehtia länteen päästäkseen Aasiaan.

Kolumbuksen kriitikot olivat oikeassa. Matka Espanjasta Japaniin on huomattavasti suurempi kuin Kolumbus oletti. Jos tunnettu merenkulkija ei olisi ollut niin onnekas, että osui itselleen aiemmin tuntemattomalle mantereelle, olisi hänen tutkimusmatkansa mitä todennäköisimmin epäonnistunut ruoan ja veden loppuessa kauan ennen Aasian rannikkoa.

On myytti, että kirkko olisi keskiajalla julistanut maan olevan litteä. Myytti syntyi 1800-luvulla ja levisi muun muassa Kolumbuksesta kirjoitetuissa kirjoissa, joissa oli keksittyjä tapahtumia ja puhtaita valheita.

Charles Darwin loi samaan aikaan evoluutioteoriansa, joka loi jännitettä kirkon ja tieteen välille. Silloin myytti maan litteydestä kelpasi hyvin "todisteeksi" kirkon taikauskosta ja tietämättömyydestä.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota