Tyko Brahe oli täynnä kultaa

Renessanissin aikaan eläneen tähtitieteilijän Tyko Brahen elimistössä oli sata kertaa niin paljon kultaa kuin ihmisissä yleensä. Hän ehkä nautti paljon viiniä, jossa oli lehtikultaa tai kumosi kurkkuunsa muita kultaeliksiirejä.

Tycho Brahe

Tyko Brahe (1546–1601) ei ollut ainoastaan aatelismies ja taitava tähtitieteilijä – hän oli myös villinä kultaan.

© Grønlunds

Hän oli renessanssiajan loistavin kultapoika – muutenkin kuin vain tähtitieteen alalla.

Kuuluisan tähtitieteilijän Tyko Brahen hius- ja luunäytteet osoittavat, että tanskalaistutkijalla oli 20–100 kertaa niin paljon kultaa elimistössään kuin nykyisin elävillä ihmisillä yleensä.

”Olemme varmoja siitä, että hän on tavalla tai toisella nauttinut kultaa. Se ei sinällään ole mikään yllättävä löyto”, toteaa tutkija Kaare Lund Rasmussen Etelä-Tanskan yliopistosta.

Kultaa löytyi hiuksista, parrasta ja luista

Kemisti Kaare Rasmussen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut näytteitä Tyko Brahen hiuksista, parrasta, kulmakarvoista ja luista.

Näytteet otettiin Brahen Prahassa sijaitsevista maallisista jäännöksistä vuonna 2010. Niitä tutkittiin massaspektrometrillä (ICP-MS), jolla saadaan selville eri alkuaineiden pitoisuudet.

Tyko joi kultaviiniä tai -eliksiiriä

Brahen elimistössä havaittuja kultakasaumia ei voida selittää millään luonnollisella lähteellä.

"Tiedetään, että Tyko Brahe oli varsin varakas mies, joten hän on saattanut käyttää kultaisia aterimia ja lautasia. Voi myös olla, että hänen viiniinsä lisättiin lehtikultaa”, Rasmussen sanoo.

Tähtiä tarkkaillut tutkija oli toisaalta kiinnostunut myös alkemiasta ja teki siis kemiallisia kokeita kullalla.

”Voi olla, että hän on valmistanut ja nauttinut kultaa sisältänyttä eliksiiriä”, Rasmussen jatkaa.

Tyko Brahe rakennutti observatorionsa Venin saarelle Ruotsin ja Tanskan väliin. Siellä hänellä oli käytössään aikansa moderneimmat mittauslaitteet, joilla hän teki erittäin tarkkoja havaintoja.

© Getty Images