Getty Images

Top 5: Historian kelvottomimmat perilliset

Kelvottomien perillisten viiden kärkeen ovat päässeet muun muassa eksentrinen koiraihminen, Hitlerin tukija ja sarja-avioituja. Lue perustelut täältä.

5. John Ingilby pakeni velkojiaan

Ingilby (1758–1815) oli ylväästä aatelisperheestä ja peri suvulleen kuuluneen kuuluisan Ripleyn linnan. Hän aloitti linnan laajat kunnostustyöt ja joutui sen vuoksi suuriin velkoihin.

Ajan mittaan hän velkaantui niin pahasti, että hän joutui pakoilemaan velkojiaan ympäri Eurooppaa vaimonsa ja 11 lapsensa kanssa.

Faktoja:

  • Ajautui 7 milj. euron velkoihin.
  • Myi puuta linnan mailta maksaakseen velkansa.

Ripley Castle rakennettiin 1300-luvulla, ja sitä kunnostettiin laajalti – ja kalliisti – vuosina 1783–86.

© Scanpix

4. Sybil Grant lahjoitti omaisuuttaan pois

Sybil Grantin äiti oli Englannin rikkain nainen, jonka omaisuus vastasi noin 200:a miljoonaa nykyeuroa. Grant oli eksentrikko, joka kulutti omaisuuttaan moniin kummallisina pidettyihin hankkeisiin. Hän esimerkiksi käytti paljon aikaa ja rahaa erään harvinaisen koirarodun pelastamiseen ja lahjoitti pois kallisarvoisia maalauksia.

Faktoja:

  • Tuhlasi 55 milj. euroa.
  • Eli jonkin aikaa puussa, josta antoi hovimestarille käskyjä megafonilla.
  • Ystävystyi kiertelevien romanien kanssa.

Sybil Grant oli taiteellinen sielu, joka harrasti keramiikkaa, kirjallisuutta ja runoutta.

© Scanpix

3. Fritz Thyssen päätyi väärään seuraan

Fritz Thyssen peri isänsä terästehtaan mutta ei tämän poliittista vainua. Thyssen vihasi ammattiliittoja ja ryhtyi siksi 1930-luvulla tukemaan Hitleriä, joka pyrki lakkauttamaan ammattiliitot.

Natsien väkivaltainen käyttäytyminen kuitenkin järkytti Thysseniä siinä määrin, että hän alkoi arvostella natsihallintoa.

Hänet lähetettiin Dachaun keskitysleirille, ja hänen yrityksensä kansallistettiin. Toisen maailmansodan jälkeen Thyssen muutti Argentiinaan. Thyssenin terästehdas palautettiin muille Thyssenin suvun jäsenille.

Faktoja:

  • Natsit takavarikoivat noin 0,5 milj. euroa.
  • Tuki Hitlerin vaalikampanjaa 3 milj. markalla vuonna 1933.
  • Maksoi sodan jälkeen 500 000 markkaa korvauksia juutalaisille työntekijöilleen.

Thyssen oli valtiopäivillä kansallissosialistien edustajana, mutta niin sanotun kristalliyön jälkeen vuonna 1938 hän alkoi karsastaa Hitlerin politiikkaa.

© Scanpix

2. Harry Thaw ajautui huonoille teille

Hiilikaivoksilla ja rautatieyhtiöllä vaurastunut Thaw’n suku oli Yhdysvaltojen rikkaimpia. Perheen lapset saivatkin kukin sievoisen perinnön vanhempiensa kuoltua.

Yksi lapsista aiheutti perheelle runsaasti kuluja jo nuorena. Harry Thaw kärsi psyykkisistä ongelmista, ja hän ajautui holtittomaan ja tuhlailevaan elämään, juopotteli ja alkoi käyttää huumeita.

Vanhemmat yrittivät peitellä hänen tekosiaan rahalla suojellakseen perheen nimeä, mutta kun Harry mustasukkaisuuden puuskassa ampui erään miehen, perhekään ei voinut häntä pelastaa. Harry todettiin mielenvikaiseksi, ja hän menetti osittain perintöoikeutensa.

Faktoja:

  • Tuhlasi noin 72 miljoonaa euroa vuodessa.
  • Thaw’n kuollessa 1947 hänen omaisuutensa oli enää miljoona dollaria.
  • Oli ensimmäinen, jota kutsuttiin ”playboyksi”.

Harry Thaw’ta syytettiin vaimonsa rakastajan murhasta, mutta hänet julistettiin syyntakeettomaksi.

© Corbis

1. Huntington Hartford joutui nuorten vaimojensa kynimäksi

Huntington Hartford II syntyi kultalusikka suussa. Hän oli vielä lapsi periessään vuonna 1922 sisarensa kanssa osuuden maailman suurimpiin kuuluneesta A&P-supermarketketjusta. Hartford meni myöhemmin töihin A&P:hen perehtyäkseen perheyrityksen toimintaan. Työ ei kuitenkaan kiinnostanut häntä, ja hän sai potkut lintsattuaan töistä jalkapallo-ottelun vuoksi.

Hartford päätti kokeilla media-alaa ja alkoi julkaista lehteä, johon hän myös itse kirjoitti. Hän sai kuitenkin työtoverinsa ärtymään ylittämällä jatkuvasti deadlinet milloin mistäkin syystä – kerran esimerkiksi siksi, ettei hän ollut onnistunut löytämään jahdilleen satamapaikkaa.

Hartfordin ei kuitenkaan tarvinnut tehdä työtä elääkseen, sillä hän oli perinyt isoisältään 1,5 miljoonan dollarin vuositulot. Lehtikokeilun jälkeen hän perusti muun muassa ylellisen lomahotellialueen ja tuotti teatteriesityksen. Kumpikaan hanke ei menestynyt.

Hartford yhdessä 3. vaimonsa Diane Brownin kanssa.

© Getty Images

Galleria floppasi

Hartfordin kiinnostus nuoria naisia kohtaan söi myös hänen omaisuuttaan. Hän oli naimisissa neljästi, ja avioeroissa hän joutui maksamaan suuria elatusmaksuja vaimoilleen ja lapsilleen.

Taide oli Hartfordin sydäntä lähellä, mutta hänen hankkeensa taiteen saralla päättyivät kuitenkin usein yhtä huonosti kuin hänen liiketoimensa ja avioliittonsakin. Kun hän esimerkiksi rakennutti taidegallerian New Yorkiin, sekä rakennus että siellä esiteltävä taide saivat niin tyrmäävää kritiikkiä, että hän lopulta sulki koko gallerian.

Hartford törsäsi rahojaan epäonnisiin yrityksiin, ja myös perheyritys joutui vaikeuksiin. Kun Hartford vuonna 2008 kuoli, hän oli menettänyt lähes koko omaisuutensa, ja A&P hakeutui konkurssiin kaksi vuotta myöhemmin.

Faktoja:

  • Hartford oli lähellä henkilökohtaista konkurssia 1958 mutta pelastui 40 miljoonan dollarin osakekaupoilla.
  • Kulutti yli 100 miljoonaa dollaria Bahamalle perustamaansa loma-alueeseen, jonka sitten myi tappiolla.
  • Sijoitti miljoonia klassisen taiteen lehteen, jossa oli joka kuukausi myös vähäpukeinen ”kuukauden tyttö”.
  • Menetti rahojaan sijoittamalla ”käsialainstituuttiin”.