Todellisuuden da Vinci -mysteeri on selviämässä

Hänen teoksensa tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta ei tiedetä, miltä hän näytti. Nyt tutkijaryhmä aikoo paljastaa Leonardo da Vincin kasvot.

Leonardo da Vinci piirsi tämän kuvan arviolta vuosina 1515–1516. Sitä pidetään yleisesti hänen omakuvanaan.

© Wikipedia

Hän oli omaperäinen mies, ja historioitsijoille hän on ollut arvoitus. Salamyhkäisyyden verho italialaistaiteilija Leonardo da Vincin ympärillä saattaa kuitenkin pian raottua hieman.

Tutkijaryhmä aikoo paljastaa uutta tietoa Leonardon elämästä ja persoonallisuudesta sekä mallinnoksen hänen kasvoistaan vuonna 2019, kun taiteilijan kuolemasta on kulunut 500 vuotta.

Merkittäviä yhteistyökumppaneita

Muun muassa maalauksistaan Mona Lisa ja Viimeinen ehtoollinen tunnetun Leonardo da Vincin elämän tutkiminen ja ulkomuodon rekonstruoiminen on vaativa prosessi. Tutkijat yrittävät saada hanketta varten DNA:ta esimerkiksi taiteilijan hiuksista, teoksista ja muistikirjoista, joita on tällä hetkellä muun muassa Bill Gatesin, kuningatar Elisabetin ja Vatikaanin hallussa.

Lisäksi tutkijat tekevät yhteistyötä New Yorkin 9/11-terrori-iskun uhreja tunnistaneen FBI:n ryhmän kanssa.

Haaste, jota Leonardo olisi rakastanut

Viime vuonna tutkijat onnistuivat rekonstruoimaan Leonardo da Vincin aikalaisen kuningas Rikhard III:n kasvot kuninkaan DNA:n avulla. Tutkijat toivovat pystyvänsä nyt luomaan samaan tapaan 3D-mallinnoksen Leonardon kasvoista.

“Olemme jännittävän läpimurron kynnyksellä", toteaa Jesse Ausubel, Rockefeller Universityn ihmisympäristöohjelman johtaja.

“Leonardo rakasti arvoituksia. Osa hankkeen jännittävyydestä ja siihen liittyvistä odotuksista juontuukin varmasti siitä, että se on juuri sellainen, johon Leonardo olisi itsekin voinut ryhtyä", Jesse Ausubel sanoo.