Shakespeare: 6 asiaa, joita historioitsijat ihmettelevät
400 vuotta Shakespearin kuoleman jälkeen epäilijät väittävät edelleen, ettei kuulu kirjailija kirjoittanut teoksiaan itse. Sillä miten ilmeisesti luku- ja kirjoitustaidoton työläisen poika, joka lopetti koulunkäynnin 13-vuotiaana, olisi voinut kirjoittaa niin kauniisti ja tyylikkäästi? HISTORIA arvioi kuusi yleisintä väitettä.

William Shakespeare
1. ”Miten Shakespeare tiesi niin paljon niin vähäisellä koulunkäynnillä?”
Historioitsijat arvioivat, että Shakespeare kävi vain grammar schoolin – eräänlaisen oppikoulun, jossa opetettiin klassisia teoria-aineita. Oppilaat saivat perehtyä muun muassa filosofiaan, lainoppiin, historiaan ja kirjallisuuteen. Koulupäivät alkoivat kello 6 aamulla ja päättyivät kello 18 illalla, minkä jälkeen loppuilta kului läksyjen parissa.
Opetus oli niin intensiivistä, että oppilaat tunsivat antiikin tekstit yhtä hyvin kuin nykyaikainen yliopisto-opiskelija. Vaikka Shakespeare lopetti koulunkäynnin 13-vuotiaana, hän ehti saada laajan sivistyksen.
Lisäksi Shakespeare ilmeisesti jatkoi opintojaan omin päin ja luki muun muassa keskiaikaista runoutta sekä oman aikansa italialaisia romaaneja ja filosofiaa.
2. ”Miten hän pystyi kuvaamaan Italiaa vaikka ei ollut koskaan käynyt siellä?”
Romeo ja Julia ja monet muut Shakespearen näytelmät sisältävät yksityiskohtaisia kuvauksia Italian kaupungeista. Miten se on mahdolista, sillä Shakespearehan pysytteli koko elämänsä Englannissa?
Tosiasiassa Shakespeare kirjoitti monista muistakin maista, joissa hän ei ollut käynyt, kuten Tanskasta. Hän kopioi surutta historiankirjoista lukemaansa materiaalia. Esimerkiksi Romeo ja Julia pohjautuu Arthur Brooken runoon, joka kuvaa Veronan kaupunkia.