Naarmuuntuneen kirjoituspöytänsä ääressä keikkuvalla tuolilla istuva Mayer Amschel Rothschild yritti keskittyä työntekoon vaimonsa ja kymmenen lapsensa hyöriessä ympärillä ahtaassa kodissa.
Elämä 1700-luvun Frankfurtin ylikansoitetussa juutalaisgetossa oli vaikeaa, mutta Rothschild halusi palavasti edetä elämässään. Hän oli kaikessa hiljaisuudessa solminut yhteyksiä alueen merkkimiehiin, kuten Hessen-Kasselin prinssi Vilhelmiin.
Rothschild oli saanut selville, että Vilhelm oli erittäin kiinnostunut harvinaisista kolikoista, ja hän oli jo pitkään haalinut itselleen keräilykolikoita ja myynyt niitä Vilhelmille edullisesti.
Rothchild oli myös ryhtynyt käymään kauppaa ylellisyystuotteilla, kuten viinillä, nahoilla, tauluilla ja patsailla, ja niin hän oli saanut luotua yhteydet kaupungin kermaan.
Pojat lähetettiin maailmalle
Rothschildin strategia osoittautui toimivaksi. Alueen ylimystö oppi luottamaan tahdikkaaseen juutalaiseen, ja kun prinssi Vilhelmistä tuli vaaliruhtinas, Rothschild sai vastatakseen hovin talouden.
Samoihin aikoihin Rothschild lähetti neljä poikaansa Euroopan tärkeimpiin suurkaupunkeihin: Wieniin, Lontooseen, Napoliin ja Pariisiin. He perustivat kukin omat yrityksensä, jotka vakiinnuttivat nopeasti asemansa.
Parhaiten menestyi Lontooseen asettunut Nathan. Hän aloitti tekstiilikaupalla mutta siirtyi kultaharkkoihin vuonna 1809. Kaksi vuotta myöhemmin hän oli niin rikas, että hän saattoi lainata rahaa itselleen Wellingtonin herttualle.
Vuonna 1814 Nathanista tuli Britannian hallituksen salainen pankkiiri, joka rahoitti sotia Napoleonia vastaan.
Hän muun muassa vaihtoi kultaa Ranskan frangeiksi ja onnistui myös kuljettamaan ne rintamalle. Sen mahdollisti koko Euroopan kattavan laivanvarustamoiden, kuljetusyrityksien ja rahoituslaitoksien verkosto, jonka Nathan veljineen oli luonut.