Paljastus: Näin Houdini teki temppunsa

Houdini tunnettiin ja häntä ihailtiin kyvystään vapautua käsiraudoista, pakkopaidasta ja maitotonkasta. Miten hän oikein teki temppunsa? Paljastamme Houdinin kolmen tempun salaisuuden.

”Pako maitotonkasta” oli yksi Houdinin suosituimmista numeroista.

© Robert R. King

Temppu 1: Käsiraudat

Temppu: Houdinia kutsuttiin Käsirautojen kuninkaaksi. Hän lumosi yleisön vapauttamalla

itsensä vaivattomasti järeistäkin käsiraudoista. Nuorena Houdini oli tehnyt töitä lukkosepän apulaisena ja oppinut, että kaikilla lukoilla oli heikkoutensa. ”Keksin tavan, jolla saan

ne avattua, mutta paljastanut sitä kellekään”, Houdini kertoi Washington Timesin haastattelussa vuonna 1906.

Elämänsä aikana Houdini tutustui satoihin käsirauta­tyyppeihin. Koska hänellä oli lähes valokuvamuisti, hän pystyi painamaan niiden jokaisen mekanismit mieleensä.

Salaisuus: Kirjassaan Handcuff Secrets vuonna 1910 Houdini paljasti, että useimmat tavalliset käsiraudat saa auki kengännauhalla. Houdini ei kuitenkaan itse käyttänyt sellaista tekniikkaa. Käsiraudat, joiden lukoissa oli jousimekanismi, hän sai auki lyömällä niitä metalli­levyyn, jonka hän oli piilottanut toiseen lahkeeseensa.

Useimmissa käsirautatempuissa Houdini käytti kuitenkin avainta. Hän johti yleisön huo­mion muualle ja vaivihkaa avasi raudat avaimella. Houdinilla oli matkalaukullinen erilaisia avaimia, ja ennen kuin hän astui näyttämölle, hän piilotti avaimen takin­hihaansa, ihopoimuun tai hiuksiinsa. Joskus hänen vaimonsa toimitti hänelle avaimen suudellessaan häntä toivottaessaan onnea temppuun.

LUE LISÄÄ: Lue kaikki suuresta Houdinista

Käsirautojen avain oli piilossa Houdinin hihassa, mutta yleisö ei koskaan tajunnut sitä.

© Polfoto/Granger & Shutterstock

Temppu 2: Pakkopaita

Temppu: Vierailu mielisairaalassa antoi Houdinille idean kuuluisaan pakkopaitanumeroon. Houdini näki siellä potilaan yrittävän kaikin voimin saada kätensä pään yläpuolelle päästäkseen irti paidasta, jonka pitkät hihat oli kiedottu ristiin ja ommeltu kiinni selkäpuolelle.

Houdini ei voinut unohtaa epätoivoisen miehen ilmettä. Hän hankki itselleen pakkopaidan, josta tuli hänen esitystensä vakiorekvisiittaa. Hän teki pakkopaitatemppunsa yleisön edessä eikä verhon takana, jotta yleisö näki, miten hän hikoili ja miten suuria ponnistuksia paidasta vapautuminen vaati.

Salaisuus: Pakkopaitanumero ei ollut samanlainen temppu kuin muut kahle- ja pakonumerot. Siinä yleisöä ei huijattu millään lailla. Sen tarkoitus oli esitellä katsojille Houdinin voimia ja notkeutta. Kun avustajat pukivat paidan Houdinille ja kiinnittivät remmit, tämä jännitti lihaksensa ja veti keuhkonsa täyteen ilmaa. Näin paita jäi hieman väljäksi, kun Houdini puhalsi keuhkonsa tyhjiksi. Samaa menetelmää hän käytti vapautuessaan köysistä.

Houdini kykeni saamaan olkapäänsä paikoiltaan. Hän asetti kyynärpäänsä mahdollisimman tukevalle alustalle ja työnsi kaikin voimin käsivarsia ylöspäin, kunnes hän sai ensin pujotettua päänsä toisen ja sitten toisen käsivarren alta. Kun hän oli saanut hihat vartalon eteen, hän repi niitä sitovan remmin auki hampaillaan.

Houdinin nahkainen pakkopaita myytiin vuonna 2011 huutokaupassa 46 980 dollarilla
eli noin 38 000 eurolla

© Polfoto/Corbis

Temppu 3: Maitotonkka

Temppu: Yksi Houdinin ehdottomasti suosituimmista numeroista oli ”The Milk Can Escape” eli pakeneminen vedellä täytetystä ja lukitusta rautaisesta maitotonkasta. Ennen varsinaista temppua hän kehotti katsojia kokeilemaan, kuinka kauan he itse pystyivät pidättelemään hengitystään, ja kyyristyi tonkkaan.

Kun hän pisti päänsä esiin tonkasta kahden kolmen minuutin jälkeen, katsojat yleensä haukkoivat henkeään, ja useimmat olivat joutuneet luovuttamaan pidätettyään henkeään vain minuutin.

Kun tempun vakavuus oli selvinnyt yleisölle, Houdini antoi upottaa itsensä tonkkaan toisen kerran käsirautoihin pantuna. Tämän jälkeen kansi suljettiin kuudella riippulukolla ja tonkan eteen vedettiin verho. Kun Houdinista ei ollut kuulunut pariin minuuttiin mitään, avustaja säntäsi paikalle palokirveen kanssa valmiina iskemään lukot irti ja pelastamaan Houdinin.

Juuri kun avustaja kohotti kirveensä, Houdini ilmestyi verhon takaa pärskien ja vettä valuen. Tämän jälkeen yleisölle näytettiin tonkka, joka oli edelleen täynnä vettä ja lukittu.

Salaisuus: Numero oli yksi Houdinin helpoimpia, mutta dramaattisuus teki siitä yleisön suosikin. Maitotonkka oli erikoisvalmisteinen. Niitit ja juotokset saivat sen näyttämään hyvin vankka­tekoiselta, mutta todellisuudessa yläosa oli kiinni alaosassa vain kahdella vale­niitillä, jotka Houdinin oli helppo irrottaa sisältäpäin. Tämän jälkeen hän nosti yläosan pois, nousi tonkasta ja laittoi yläosan paikoilleen.

Näin hänen ei tarvinnut koskea riippulukkoihin lainkaan.

Houdinin maitotonkkatemppua mainostava juliste vakuutti yleisön siitä, että maitotonkasta oli mahdoton päästä ulos.

© Polfoto/Granger