Mozart pyrki kuuluisuuteen hinnalla millä hyvänsä
Korkeakulttuurin airuena tunnettu säveltäjänero suututti aikansa sivistyneistön, ja vakavasti otettavat säveltäjät paheksuivat hänen julkisuustemppujaan.
Pikku Wolfgang esiintyi siskonsa kanssa Euroopan hoveissa, mutta Leopold-isä oli harvoin tyytyväinen palkkioihin.
Seksi myy – tämän tiesi säveltäjänero Mozart, kun hänelle vuonna 1782 tarjoutui mahdollisuus valloittaa Wienin musiikkimaailma.
25-vuotias Wolfgang Amadeus oli myös huomannut, että wieniläiset rakastivat itämaisia aiheita, ja hänen uusi oopperansa sijoittuikin turkkilaisten haaremien maailmaan.
Ryöstö seraljista iski suoraan yleisön hermoon, ja Burgtheater täyttyi viimeistä paikkaa myöten sen ensi-illassa 16. heinäkuuta.
Itse Itävallan keisari Joosef II kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan – hänkään ei voinut vastustaa uskaliasta tarinaa kristitystä neitsykäisestä, jonka hyveellisyyttä himokas pašša alati vaani.
Uskaliasta juonta kuljetti raikas ja mukaansatempaava musiikki, ja itse Mozart johti teosta pianon äärestä.
Yleisö sai myös sanoista selvää, koska laulut esitettiin saksaksi. Tuonaikainen Wienin kulttuurikerma kelpuutti oopperakieleksi ainoastaan italian, eikä Mozartin sopimaton tempaus jäänyt huomaamatta:
”Ensimmäinen näytös oli melkoista buuausta, mutta aarioiden jälkeen saattoi silti kuulla kunnon bravó-huutoja”, säveltäjä kirjoitti isälleen.
Mozartilla ei ollut kritiikistä huolimatta syytä huoleen: seuraavat näytökset täyttyivät yleisöstä, joka halusi sekä tyydyttää uteliaisuutensa että saada päivittelyn aihetta.
Mozart oli tähti, ja vaikka hänellä olikin enää vain yhdeksän vuotta elinaikaa jäljellä, noina vuosina syntynyt musiikki teki hänestä kuolemattoman.
Vauhdikkaiden Wienin-vuosiensa aikana mestari tuskin silti ehti murehtia mahdollista musiikillista perintöään – hänen päätavoitteensa oli luoda kilpailijoita parempaa viihdettä, jotta rikkaat tukijat palkitsisivat työn avokätisesti.
Säveltäjä näet oppi jo lapsuudessaan, että raha on taiteen ainut mittari.