Library of Congress
Elvis Presley

Miten Elvis Presley kuoli?

Vuonna 1957 maailma oli polvillaan Elvis Presleyn edessä. Nuori laulaja tahkosi hittejä, mutta vähitellen rocktähden elämä alkoi vaatia veroaan ”rock’n’rollin kuninkaalta”.

”Elvis näytti siltä kuin hänen ruumiinsa olisi jähmettynyt istuvaan asentoon pöntöllä ja hän olisi kaatunut siitä suoraan eteenpäin.”

Näin kuvaili Elvis Presleyn kihlattu Ginger Alden, joka löysi 16. elokuuta 1977 Presleyn tajuttomana wc:stä tämän kotona Gracelandissa Memphisissä.

Aldenin mukaan Elvis Presleyn kasvot olivat ”turvonneet ja sinipunaiset ”ja silmät ”seisoivat verestävinä päässä”.

42-vuotias rockin kuningas kiidätettiin sairaalaan, jossa lääkärit vähän myöhemmin julistivat hänet kuolleeksi.

VIDEO: Yksi Elviksen viimeisistä esiintymisistä

Video

Perhe salaili lääkeriippuvuutta

Presleylle tehtiin vielä samana iltapäivänä ruumiinavaus, ja lääkäri ilmoitti myöhemmin tiedotusvälineille, että tähden kuolinsyy oli sydänkohtaus eikä lääkeaineilla ollut osuutta asiaan.

Tämän lausunnon kyseenalaisti kuitenkin kolmen Elvis Presleyn entisen henkivartijan muutama viikko aiemmin julkaisema kirja, jossa he väittivät, että Presley kärsi pahasta lääkeriippuvuudesta. Väite sai vahvistusta jonkin ajan kuluttua, kun ilmeni, että Elvis Presleyn verestä oli löytynyt 14:ää lääkeainetta, muun muassa suuria määriä kipulääkkeitä.

Myöhemmin ilmeni myös, että ruumiinavauslääkäri oli antanut valheellisen lausunnon Elvis Presleyn perheen toiveesta, sillä perhe halusi peitellä muusikon lääkkeiden väärinkäyttöä.

Elvis Presley

20 vuotta Jailhouse Rock -elokuvansa jälkeen Elvis Presley oli huomattavan ylipainoinen ja pahasti koukussa lääkkeisiin.

© Library of Congress

Lääkäri toimitti aineet

Elvis Presley sai käyttämänsä aineet lääkäriltään George C. Nichopoulokselta, joka pelkästään vuonna 1977 kirjoitti tähdelle reseptit yli 10 000 lääkeannokseen.

Kolme vuotta myöhemmin Nichopoulos menetti lääkärinlupansa ja joutui oikeuteen syytettynä liiallisten lääkemäärien määräämisestä potilailleen. Puolustuksekseen Nichopoulos väitti yrittäneensä vain valvoa Presleyn lääkkeidensaantia.

Asiantuntijoiden mukaan ”rock’n’rollin kuningas” kuoli sydänpysähdykseen, joka johtui hänen lääkkeiden liikakäytöstään.

Lääkkeiden väärinkäyttö aiheutti Presleylle monia terveysongelmia: hän oli pahasti liikapainoinen ja sairasti diabetesta ja korkeaa verenpainetta, ja hän kärsi unettomuudesta ja kroonisesta ummetuksesta. Kaikki nämä yhdessä ovat voineet rasittaa Presleyn sydäntä.