Mainman Archive
David Bowie

Milloin David Bowie teki läpimurtonsa?

Nuoren ja musiikillista tietään etsivän David Bowien levy-yhtiö sai vuonna 1969 Apollo 11:n kuumatkasta nerokkaan idean, joka sinkosi lopulta Bowien uran tähtiin.

Brittiläistä David Bowieta pidetään yhtenä historian luovimmista ja merkittävimmistä muusikoista. Hän kuoli vuonna 2016, ja hänen syntymästään tulee tammikuussa 2022 kuluneeksi 75 vuotta.

Bowie oli musikaalisesti lahjakas jo lapsena, mutta hänen tiensä menestykseen ei ollut mitenkään tähtiin kirjoitettu. 1960-luvulla nuori ja levoton Bowie vaihtoi tämän tästä bändiä ja julkaisi joukon singlejä, jotka eivät menestyneet sen kummemmin.

Bowie jätti turhautuneena musiikin ja alkoi opiskella muun muassa avantgardeteatteria sekä pantomiimia ja mimiikkaa. 1960-luvun lopulla hän kuitenkin palasi takaisin musiikin pariin ja alkoi tehdä nimeään tunnetuksi.

David Bowie

David Bowie oli julkaissut muutaman huonosti menestyneen levyn, kun Apollo 11:n kuumatka 1969 siivitti hänet menestykseen.

© Mainman Archive

Bowie soi kuulennon taustalla

Läpimurto tapahtui lopulta heinäkuussa 1969. Muutama päivä ennen Apollo 11:n tekemää ensimmäistä kuuhun laskeutumista Bowie julkaisi kappaleen Space Oddity, joka kertoo avaruusaluksessa olevasta astronautista.

Levy-yhtiö oli valinnut julkaisupäivän tarkasti hyödyntääkseen avaruushuumaa, ja strategia toimi. Bowien kappale sai hyvän vastaanoton, ja se nousi pian Britannian myydyimpien singlejen listalle. BBC:ssä kappaletta käytettiin jopa taustamusiikkina lähetyksessä, jossa seurattiin Apollo 11:n laskeutumista kuuhun.

Bowien nimi iskostui musiikin kuuntelijoiden mieleen, ja albumillaan Ziggy Stardust vuonna 1972 hän otti lopullisen loikan tähtiin muusikkona ja esiintyjänä.