Paul Natkin/Getty Images
Freddie Mercury

Mihin Freddie Mercury kuoli?

Freddie Mercury oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista rocktähdistä, joka oli tehnyt lukemattomia hittejä. Sitten lehdissä alkoivat levitä aids-huhut.

Queen-yhtyeen laulaja Freddie Mercury oli vuonna 1986 suosionsa huipulla ja yksi maailman suurimmista rocktähdistä, kun lehdissä alkoi kierrellä huhuja. Anonyymien lähteiden mukaan Mercury oli käynyt aids-testissä. Aids oli uusi pelätty tartuntatauti, joka levisi etenkin homoseksuaalien keskuudessa.

Seuraavina vuosina huhut vain voimistuivat, kun sensaatiolehdistö ihmetteli tähden kuihtunutta olemusta ja monet entiset kumppanit kertoivat laulajan yksityiselämästä. Mercury itse tai Queenin jäsenet eivät myöntäneet hiv- ja aids-väitteitä.

Siitä huolimatta Queen konsertoi tavallista vähemmän ja Mercury esiintyi entistä harvemmin julkisuudessa. Queenin viimeisillä musiikkivideoilla Mercury vaikutti huomattavan riutuneelta, ja vuonna 1991 hän pystyi hädin tuskin kävelemään, kun hän levytti viimeisiä kappaleitaan ja vetäytyi Lontoon-kotiinsa.

Freddie Mercury

Rocktähti Freddie Mercury sai hiv-tartunnan ja kuoli vain 45-vuotiaana.

© Paul Natkin/Getty Images

”Aika on tullut”

Freddie Mercury lähetti kotoaan 23. marraskuuta 1991 lehdistötiedotteen, jossa hän kertoi sairastavansa aidsia:

”On tullut aika kertoa totuus ystävilleni ja faneilleni kaikkialla maailmassa, ja toivon, että liitytte minun, lääkäreideni ja kaikkien muiden joukkoon taistelemaan tätä kammottavaa sairautta vastaan eri puolilla maailmaa.”

Seuraavana päivänä Mercury kuoli vain 45-vuotiaana. Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen hoidot hi-virusta vastaan ovat kehittyneet niin, että tartunnan saaneet voivat länsimaissa elää melko normaalia elämää.