Kuuluisuuksien vaietut salaisuudet

Elvis piti alaikäisistä tytöistä, Nostradamus himoitsi hilloja ja Castro unelmoi urasta Hollywoodissa. Monella puhtoisenakin tunnetulla julkkiksella on ollut omat, kiusallisetkin salaisuutensa.

Rita Hayworth, Elvis Presley ja John Lennon olivat tunnettuja omilla aloillaan, mutta oli heillä muutakin yhteistä: kaikilla oli hämäriä salaisuuksia.

© Getty Images & Scanpix

Kuuluisa kirjailija uskoi keijuihin

Arthur Conan Doyle uskoi keijuihin niin järkähtämättömästi, että hän jopa kirjoitti kirjan noista pienistä yliluonnollisista olennoista.

Skotlantilainen kirjailija Arthur Conan Doyle tunnetaan parhaiten mestari­etsivä Sherlock Holmesista kertovista ­romaaneistaan, mutta vuonna 1922 hän kirjoitti toisenlaisen teoksen, joka on sittemmin painunut unholaan – ja hyvä niin.

Kyseinen teos, nimeltään The Coming of the Fairies eli ”Keijujen tuleminen”, on ­tutkielma pienistä siivekkäistä olennoista.

Doyle julkaisi kirjan nähtyään ­Cottingleyn kylässä Englannissa otettuja valokuvia, joissa kaksi pikkutyttöä näyttää leikkivän keijujen kanssa.

Sherlock Holmes olisi varmasti oitis tajunnut, että valokuvien keijut olivat itse asiassa lastenkirjan ­piirroksia, jotka oli leikattu irti ja valo­kuvattu pikkutyttöjen kanssa.

Doyle sen sijaan uskoi huijauksen ja kirjoitti keijuista kirjan, jota hän itse piti vakavasti otetta­vana tutkimuksena.

Doylen mukaan keijukuvat ”todis­tavat kiistatta, että tällä planee­talla asuu keijukansaa, jota voi olla jopa yhtä paljon kuin ihmisiäkin”.

Ainoa syy siihen, että ihmiset eivät näe keijuja, oli Doylen mukaan se, että keijujen värähtelytaajuus on pitempi tai lyhyempi kuin ihmissilmän havaitsema spektri.

Vain harvat ja valitut voivat virittää silmänsä ja aivonsa havaitsemaan keijujen värähtelyä.

”Kyky virittäytyä havaitsemaan poikkeavia värähtelytaajuuksia erottaa selvänäkijän muista, eikä mielestäni ole mahdotonta, että jotkut ihmiset voivat nähdä sellaista, jota muut eivät näe”, Doyle kirjoitti.

Pikkutyttöjen jekku onnistui

Vuonna 1920 Arthur Conan Doyle sai postissa valokuvia, jotka esittivät kahta tyttöä poseeraamassa keijujen ­kanssa.

Doyle vakuuttui kuvien aitoudesta ja sisällytti ne vuonna 1922 ilmestyneeseen kirjaansa. Kirjan julkaisu synnytti kohun, jonka aikana tytöt väittivät sitkeästi kuvia aidoiksi.

Vasta vuonna 1983 tuolloin jo iäkkäät tytöt myönsivät leikanneensa keijujen kuvat suositusta lasten­kirjasta.

Heidän mukaansa keijukuvien oli ollut tarkoitus olla vain harmiton jekku, joka oli kuitenkin riis­täytynyt käsistä ja mennyt liian pitkälle.

Nostradamus oli hilloasiantuntija

Ranskalainen lääkäri ja astrologi Michel de Nostradamus julkaisi 1550-luvulla ensimmäiset yhteensä 942 ennustus­runostaan.

Kannattajiensa mukaan ­Nostradamus todella ennusti runoissaan tulevia tapahtumia, ja häntä alettiin pitää mahtavana profeettana.

Useimmat ovat varmasti kuulleet ­Nostradamuksen ennustuksista, mutta harva tietää, että hän oli myös herkku­suu ja keitti mielellään hilloa.

Vuonna 1555 Nostradamus julkaisi keittokirjan Traité des fardements et confitures, josta tuli myyntimenestys ja jota monet Pariisin marmeladi- ja hillo­tehtailijat käyttivät pitkään ohjenuoranaan.

Nostradamuksen mukaan hänen ­kirsikkahillonsa oli myös tehokas ­lemmenrohto:

”Jos mies suutelee ­naista – tai nainen miestä – siten, että hänellä on hiukkasen hilloa suussaan ja päästää sitä valumaan suutelukumppaninsa ­suuhun, tässä herää välittömästi polttava halu lemmenaktiin.”

Nostradamuksen keittokirja sisältää hilloreseptien lisäksi monia muitakin ­hyödyl­lisiä ohjeita, kuten ­tehokkaan ulostus­lääkkeen, hiusten­ vaalen­nus­aineen sekä syöpäläisten karko­tus­aineen reseptit.

Elvis piti pikkutytöistä

Rockin kuningas tunsi vetoa alaikäisiin tyttöihin, ja hänen väitetään jopa kajonneen erääseen nuoreen ihailijaansa.

Priscilla Beaulieu oli vasta 14-vuotias, kun Elvis Presley vietteli hänet vuonna 1959.

Rockin kuninkaan tuleva vaimo ei kuitenkaan ollut ainoa nuori tyttö, josta tämä oli kiinnostunut. Useissa elämäkerroissa kerrotaan, että Elvis tunsi lähes poikkeuksetta vetoa hyvin nuoriin tyttöihin ja lähestyi näitä usein hyvin suorasukaisesti.

Esimerkiksi Elviksen ihailijakerhon entinen vetäjä Kay Wheeler kertoo kirjassaan, kuinka Elvis kävi häneen käsiksi hänen ollessaan 17-vuotias:

”Hän alkoi kouria minua, ja minä lamaannuin. Hänet olisi pitänyt pidättää siitä hyvästä.”

Kirjassa mainitaan myös, että Elvis vietti aikaa kolmen 14-vuotiaaan tytön kanssa. Hän kutsui tytöt usein uima-altaalleen ja järjesti heille pyjamajuhlia, joissa hän opetti heitä meikkaa­maan ja tekemään kampauksia.

Elviksen rakkauselämä oli vielä luultuakin värikkäämpää, mikäli David Bretsin vuonna 2002 ilmestynyttä kirjaa on uskominen.

Brets ­väittää kirjassaan muun muassa, että ­Elviksellä oli monta vuotta kestänyt ­homoseksuaalinen ­suhde näyttelijä Nick Adamsin kanssa.

Väite ei ole uusi, sillä suhde Adam­siin mainitaan myös ­Elviksen äiti­puolen Dee Presleyn elämä­kerrassa, joka ilmestyi jo ­vuonna 1979.

Nuoret tytöt hakeutuivat Elviksen seuraan, ja tämä käytti tilaisuutta hyväkseen.

© Scanpix

Filosofi masturboi julkisesti

Diogenes Sinopelainen oli antiikin ­Kreikan kuuluisimpia filosofeja, mutta hän oli myös hyvin ristiriitainen ­hahmo.

Esimerkiksi Aleksanteri Suuri ihaili Diogenestä suuresti, mutta monien muiden mie­lestä tämä oli ­säädytön irstailija.

Diogenes perusti niin sanotun kyynisen koulukunnan, joka ylenkatsoi yhteiskunnan vakiintuneita sääntöjä.

Hän muun muassa asui jonkin aikaa suuressa saviruukussa osoittaakseen, että askeesi oli tie onneen.

Diogenes oli myös ruumiillisuuden innokas puolestapuhuja, ja hän muun muassa masturboi usein julkisilla paikoilla ohikulkijoiden suureksi närkästykseksi.

Häpeilemätön filosofi myös virtsasi vihamiestensä päälle, ja hänen kerrotaan ulostaneen teatterissa.

Pedagogi lähetti lapsensa lastenkotiin

Jean-Jacques Rous­seau oli 1700-luvun kuuluisimpia filosofeja, joka tunnetaan parhaiten teoksestaan Émile eli kasvatuksesta.

Siinä hän kuvailee lasten kehitystä ja antaa ohjeita siitä, miten lapsia tulisi kasvattaa.

Kirjaa pidetään peda­gogiikan perusteoksena, ja se oli perustana laajoille kouluopetuksen ­uudistuksille, joita Ranskassa ­toteutettiin vallankumouksen ­jälkeen.

Rousseau ei kuitenkaan soveltanut oppejaan omiin lapsiin­sa vaan lähetti heidät kasvatettavaksi lastenkotiin, koska arveli heidän olevan siellä onnellisempia kuin vanhempiensa hoivissa.

Fidel Castro halusi elokuvatähdeksi

Kuuban pääkaupunki Havanna oli 1940-luvulla Hollywoodin elokuva­pomojen suo­sima lomakohde.

Siellä viihtyi muun muassa Paramount-­studioiden kykyjenetsijä Jerry Beeker, joka tapasi eräänä iltana sals­kean kuubalaisnuorukaisen ja kutsui tämän koekuvauksiin Yhdysvaltoihin.

Jonkin ajan kuluttua kyseinen Fidel Castro-niminen nuorukainen saapuikin Beeke­rin toimistolle Los Angelesiin.

Beeker halusi tehdä Castrosta latina­laisen ensirakastajan, mutta valitettavasti tämä ei osannut näytellä.

Matka ei ollut kuitenkaan aivan turha, sillä tuleva vallankumousjohtaja esiintyi sivu­roolissa elokuvissa Meksikon taivaan alla ja Lemmenkaruselli.

Tähdeksi tuskien kautta

Rita Hayworth kävi läpi täydellisen muodon­muutoksen, ennen kuin hänestä tuli tähti.

Näyttelijätär Rita Hayworth esiintyi yli 60 Holly­wood-elokuvassa ja oli 1940-luvun kuuluisimpia seksisymboleita.

Suosittu näyttelijätär joutui kuitenkin maksamaan menestyksestään kovan hinnan.

Hayworthin oikea nimi oli Margarita Carmen ­Cansino, ja hän peri espanjanjuutalaiselta isältään eksoottisen ulkonäkönsä, jolle ei ollut Hollywoodissa kysyntää.

Lue myös: Murhattiinko Marilyn Monroe?

Uransa alussa hän saikin vain ­pie­niä sivurooleja ja esitti muun muassa venäläistä, argen­tiinalaista ja egyptiläistä – pääroolit annettiin poikkeuksetta vaaleaveriköille.

Elo­kuvayhtiö ­Columbia Picturesin johtaja Harry Cohn ilmoittikin nuorelle Cansinolle, että tämä joutuisi muuttamaan ­eksoottista ulko­näköään radikaalisti, mikäli halusi toden teolla menestyä Hollywoodissa.

Cansino ei aikaillut. Hän vaalensi ihonsa kloorilla ja antoi kohottaa matalaa hiusrajaansa tuskallisten sähkökäsittelyjen avulla.

Hän viimeisteli muodon­muutoksensa tiukalla laihdutuskuurilla, värjäämällä hiuksensa punertaviksi ja alkamalla käyttää amerikkalaiselta kuulostavaa taiteilijanimeä Rita Hayworth.

Vaivannäkö kannatti, ja periamerikkalaiseksi muuntautuneesta Hayworthista tuli 1940-luvulla yksi Yhdysvaltojen elokuvataivaan kirkkaimmista tähdistä.

Hayworthista tuli tähti vasta perusteellisen muodonmuutoksen jälkeen.

© Scanpix

Dickens hylkäsi vaimonsa

Brittikirjailija Charles Dickensin ­romaanit Oliver Twist ja Saiturin joulu olivat opettavaisia tarinoita, joissa kirjailija asettui heikompien puolelle.

Yksityiselämässään ­Dickens ei kuitenkaan ollut yhtä hellämielinen, ei etenkään ­vaimoaan Catherinea kohtaan.

Dickens kyllästyi vaimoonsa ­tämän synnytettyä kymmenen lasta ja syytti tätä muun muassa siitä, että hänellä oli niin monta suuta ruokittavanaan.

Kuuluisa kirjailija ei ilmeisesti pitänyt vaimoaan arvoisenaan ja jopa kutsui tätä julkisesti aasiksi.

Myöhemmin Dickens aloitti ­suhteen 18-vuotiaan tytön kanssa, vaikka hän kiisti asian kuolemaansa saakka.

Oli miten oli, Dickens erosi vaimostaan vuonna 1858 uskottomuutensa tultua julki.

Avioeron jälkeen Dickens kirjoitti avoimen kirjeen, joka julkaistiin muun muassa New York Times -lehdessä.

Kirjeessä hän syytti Cathe­rinea ­huonoksi äidiksi, joka ei ollut kyennyt rakastamaan lapsiaan.

Lennon löi tyttöystäviään

The Beatlesin nokkamies John Lennon sävelsi muun muassa ­kap­paleet All You Need Is Love, ­Imagine ja Give Peace a Chance, jotka ker­tovat rauhasta ja rakkau­desta. ­

Yksityiselämässään Lennon ei kuitenkaan aina ­kaihtanut väki­valtaa – edes naisia kohtaan.

Muutamaa kuukautta ennen ­kuolemaansa joulukuussa 1980 Lennon paljasti Playboy-lehden ­haastattelussa olleensa nuorempana hyvin väkivaltainen.

”Kohtelin tyttöystäviäni ja kaikkia muitakin naisia huonosti. Haastoin riitaa ja löin heitä, koska en osannut ilmaista itseäni. Tappelin miesten kanssa ja hakkasin naisia. Siksi ­puhun nykyään aina rauhasta. Kaikkein väkivaltaisimmat ihmiset peräänkuuluttavat innokkaimmin ­rauhaa ja rakkautta.”

Kiivasluontoinen Lennon oli myös hyvin mustasukkainen. ­

Väitetään, että hän olisi pakottanut toisen ­vaimonsa Yoko Onon seuraa­maan itseään jopa käymälään, jotta ­muut miehet eivät olisi päässeet vokottelemaan tätä hänen poissa­ ollessaan.

Martin Luther King Jr. oli nörtti

Kansalaisoikeus­taistelija Martin Luther King Jr. oli ­tieteissarja Star ­Trekin vannoutunut ihailija.

Erityisen ihastunut King oli upseeri Nyota Uhuraa esittäneeseen Nichelle Nicholsiin, joka oli hänen mukaansa positiivinen esikuva Yhdysvaltojen mus­tille.

Kun King kuuli Nicholsin harkitsevan sarjasta lähtöä, hän tapasi tämän ja ilmoitti, ettei tämä missään tapauksessa ­saanut jättää Star Trekiä.

Nichols jäi sarjaan, ja vuonna 1968 hänen esittämänsä Uhura oli toisena osapuolena tv-historian ensimmäises­sä musta- ja valkoihoisen henkilön suudelmassa.

Martin Luther King Jr. rakasti avaruus­seikkailu Star Trekiä.

© Getty Images

Franklin kirjoitti suolikaasuista

Benjamin Franklin oli yksi Yhdys­valtojen perustajista ja maan itsenäisyysjulistuksen laatijoista vuonna 1776.

Kun hän viisi vuotta myöhemmin toimi maansa suur­lähettiläänä Ranskassa, hän ­tarttui sulkakynään ja kirjoitti ­tutkielman suolikaasuista.

Tutkielmassaan Franklin esitti, että suolikaasujen pidättämisellä saattoi olla kohtalokkaita seurauksia.

Hän myös kehotti tiedemiehiä kehittämään pieruista paremman hajuisia, niin että sivistyneiden ihmisten ei tarvitsisi hävetä moisia luonnollisia ruumiintoimintoja.

Franklin jakoi tutkielmaansa ­ystä­villeen, kuten kaasuja tutkineelle Joseph Priestleylle. ”Pierumanifestia” pidetään ­Euroopan sisäänlämpiävien ­tiedepiirien ironisena kritiikkinä.

Vuonna 1781 Franklin oli osallis­tunut Brysselissä konfe­renssiin, jossa Euroopan johtavien tie­de­miesten ylimielisyys oli ­järkyttänyt häntä perinpohjaisesti.