Fronteiras do Pensamento
Salman Rushdie

Kuka Salman Rushdie on?

Salman Rushdien henki on ollut uhattuna siitä lähtien, kun hänen ”Saatanalliset säkeet” -romaaninsa ilmestyi vuonna 1988. Uhka toteutui 12. elokuuta 2022, kun häntä puukotettiin New Yorkissa.

Brittiläis-intialainen kirjailija Salman Rushdie oli juuri noussut newyorkilaisen oppilaitoksen esiintymislavalle, kun nuori mustiin pukeutunut mies pomppasi pystyyn yleisön joukosta ja ryntäsi kohti lavaa.

Silmänräpäystä myöhemmin mies oli jo Rushdien takana ja puukotti tätä kaulaan ja mahaan. Silminnäkijöiden mukaan hyökkäääjä ehti puukottaa Rushdieta 10–15 kertaa, ennen kuin yleisö taltutti hänet.

Myöhemmin päivällä Rushdien agentti ilmoitti, että puukottaja oli vaurioittanut Rushdieta maksaan, käsivarteen ja toiseen silmään. Kirjailija oli kuitenkin elossa, ja hän oli siten välttänyt kuolemantuomion, joka hänelle oli julistettu yli 30 vuotta aiemmin.

Salman Rushdie

Salman Rushdie on elänyt vuosikymmenien ajan vuonna 1989 langetetun uskonnollisen kuolemantuomion pelossa.

© Fronteiras do Pensamento

Piileskeli vuosikymmeniä

Kun Rushie syntyi Intiassa vuonna 1947, mikään ei viitannut siihen, että hänestä tulisi maailman kenties kiistanalaisin kirjailija. Rushdie syntyi varakkaaseen, maallistuneeseen muslimiperheeseen, ja 13-vuotiaana hänet lähetettiin sisäoppilaitokseen Britanniaan, missä hän myöhemmin opiskeli historiaa.

Brittien tietoisuuteen Rushdie ponnahti vuonna 1981 bestselleriksi nousseella romaanillaan Keskiyön lapset. Kuitenkin vasta vuonna 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet nosti hänet maailmankirjallisuuden eliittiin.

Romaani teki kuitenkin Rushdiesta kiihkomuslimien vihan kohteen, koska nämä katsoivat joidenkin kirjan kohtien pilkkaavan profeetta Muhammadia. Saatanalliset säkeet kiellettiin useissa maissa, ja vuonna 1989 Iranin pappishallinto julisti Rushdielle fatwan, jolla hänet tuomittiin jumalanpilkkaajaksi ja hartaita muslimeja kehotettiin tappamaan hänet.

Rushdie eli vuosikymmenien ajan piilossa, ja monia Saatanallisiin säkeisiin tavalla tai toisella liittyviä ihmisiä – muun muassa kääntäjiä – uhkailtiin kuolemalla. Viime vuosina Rushdie on kuitenkin alkanut esiintyä julkisuudessa ilman turvahenkilöstöä. Vastikään sattunut puukotus sattui nimenomaan tällaisen esiintymisen yhteydessä.