Wikimedia Commons/Shutterstock

Kuka oli viimeinen kastraattilaulaja?

Vatikaani päätti 1500-luvulla, etteivät naiset saaneet enää laulaa kirkkokuoroissa. Samalla kuoroista katosivat kirkkaat, korkeat äänet. Ratkaisun toivat nuoret pojat, joilta oli poistettu kivekset.

Historian viimeinen kastraattilaulaja, italialainen Alessandro Moreschi, kuoli 21. huhtikuuta 1922.

Hänen mukanaan sammui vuosisatainen perinne poistaa nuorilta pojilta kivekset, jotta he voisivat laulaa kuin enkelit.

Ajatus poikien muokkaamisesta laululinnuiksi kastraation avulla syntyi 1500-luvulla, kun Vatikaani kielsi naisia laulamasta kirkkokuoroissa.

Naisten paikan kuoroissa ottivat kastroidut miehet, joiden ääni pysyi korkeana ja kirkkaana, koska heidän kiveksensä oli poistettu ennen murrosikää, eikä heidän kehonsa siksi tuottanut mieshormoni testosteronia.

Vaikka kastraatio oli virallisesti kielletty, se sai paavin siunauksen vuonna 1589, kun Sixtus V salli kastraattilaulajien liittymisen Pietarinkirkon kuoroon.

VIDEO: Kuuntele viimeisen kastraattilaulajan laulua

Video

Tuhansilta vietiin kivekset

Seuraavina vuosisatoina tuhannet italialaiset vanhemmat kastroivat poikansa tavoitellessaan näille haluttua uraa kirkkolaulajana. Pelkästään 1700-luvun taitteessa vuosittain noin 4 000 pojalta poistettiin kivekset.

Kastraatit lauloivat suurissa kirkkokuoroissa ja myöhemmin myös oopperalavoilla, mutta vain harvat saavuttivat toivomaansa vaurautta ja mainetta.

Sen sijaan useimmat kastraatit kärsivät voimakkaista kivuista muun muassa siksi, että sukupuolihormonien puutteen vuoksi heidän luidensa kasvu ei pysähtynyt.

Kirkon suhde kastraatteihin muuttui 1700-luvulla, jolloin kirkkokuoroihin alettiin jälleen hyväksyä naisia. Lopullisen pisteen kastraattiperinteelle pani paavi Leo XIII, joka vuonna 1878 kielsi kirkkoa palkkaamasta kastraatteja.