Moshe Milner/Gov. Press, Israel

Kuka oli Simone de Beauvoir?

"Naiseksi ei synnytä vaan tullaan", sanoi Simone de Beauvoir, mutta kuka tämä viisas nainen oikein oli? Historian pikakurssilla saat tärkeimmät tiedot kuuluisan filosofin elämästä.

Simone de Beauvoir pähkinänkuoressa

Syntyi: 9. tammikuuta 1908 Pariisissa, Ranskassa

Opiskeli: filosofiaa Sorbonnen yliopistossa Pariisissa

Ammatit: lukion opettaja, myöhemmin filosofi ja kirjailija

Tunnetuimmat teokset: Toinen sukupuoli, alkup. Le Deuxième Sexe, ilmestyi 1949

Siviilisääty: naimaton, ei lapsia

3 käännekohtaa Simone de Beauvoirin elämässä

  • ”Hän ajattelee kuin mies”, sanoi de Beauvoirin isä Georges Simonen ollessa vielä vain pieni tyttö. Isän ihailu vahvisti de Beauvoirin kunnianhimoa myöhemmin elämässä.

  • ”En ole koskaan ollut näin onnellinen”, julisti de Beauvoir tavattuaan 21-vuotiaana filosofi Jean-Paul Sartren. Siitä alkoi heidän elin­ikäinen rakkaussuhteensa.

  • Kirja Toinen sukupuoli teki de Beauvoirista vuonna 1949 modernin naisliikkeen juhlitun ikonin, jolle virtasi luento- ja haastattelupyyntöjä.

...ja aallonpohja

  • Suhde 17-vuotiaaseen naisoppilaaseen kaatoi de Beauvoirin uran lukion opettajana. Vuonna 1943 hän menetti pysyvästi lupansa toimia opettajana Ranskassa.

Simone de Beauvoirin tärkeimmät ajatukset

  • Ihmisellä on valinnanvapaus!
    De Beauvoirin mukaan jumalaa ei ole eikä oikeaa ja väärää siten voi ­määrittää uskontoon vedoten. Se ei ­kuitenkaan tarkoita, että ihminen voi tehdä mitä tahansa, vaan päinvastoin sen takia ihmisillä on erityinen vastuu tehdä valintoja ja toimia oman vakaumuksen ­ja omantunnon mukaan.

  • Kuolema antaa elämälle merkityksen
    Kun elämä päättyy, me katoamme, uskoi de Beauvoir. Kuolemaa ei tarvitse pelätä, vaan se on tärkeä osa olemassaoloa. Ilman sitä elämä menettäisi merkityksensä. Jos kuolemaa ei olisi, kaikki olisi yhdentekevää ja kaikesta puuttuisi perspektiivi. Ilman kuolemaa ­ emme yksinkertaisesti olisi ihmisiä.

  • Normit on purettava
    Simone de Beauvoir uskoi, että kaikki ihmiset ovat vastuussa omasta elämästään mutta kaikilla ­ ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia toimia.

    Naiseksi ei synnytä, vaan naiseksi tullaan, sanoi de Beauvoir. Se tarkoitti, että naiset ohjataan perinteisiin rooleihin vaimoiksi ja äideiksi, jolloin heidän tarpeistaan tulee alisteisia muiden tarpeille.

    Vaikka mies on yhteiskunnassa normi ja nainen on ”toinen”, de Beauvoir ei nähnyt miehiä vihollisina, vaan hänen mielestään myös miehet ovat uhreja, jotka pakotetaan rooleihin ja normeihin.

    Vain taistelemalla yhdessä sukupuolet voivat muuttaa yhteiskuntaa ja siten voittaa kaikille todellisen vapauden.

    Esimerkiksi naiset elävät miesten ehdoilla, sillä yhteiskunnan vallitsevien normien mukaan miehet ovat oikeita ihmisiä mutta naiset ovat toisarvoisia ja heidän pitää sopeutua. Naiset voivat vapautua vain hylkäämällä yhteiskunnan vaatimukset.

Opiskeluaikanaan Simone de Beauvoir vietti paljon aikaa Sainte-Genevièven kirjaston lukusalissa Pariisissa.

© iamsnyg.com & Marie-lan Nguyen

Simone de Beauvoir vaikutti naisliikkeeseen

De Beauvoir oli mukana laatimassa 343 huomattavan naisen alle­kirjoittamaa vaatimusta vapaasta abortti­oikeudesta, ja hän julistautui julkisesti feministiksi vuonna 1972. Hänen näkemyksensä vapaasta rakkaudesta tekivät hänestä ­aikansa naisten roolimallin.

Moni ei tiedä Simone de Beauvoirista...

...että hän haaveili lapsuudessaan ryhtyvänsä nunnaksi. Katolista koulua käynyt nuori Simone ihaili Jeesusta, jota hän piti romanttisena sankarina. Hän alkoi kyseenalaistaa kristinuskoa 14-vuotiaana, ja hänestä tuli ateisti. Irtautuminen ­jumaluskosta oli tärkeä asia de Beauvoirin näkemyksissä.

LUE MYÖS: Eksistentialismin historiaa Sartresta The Cureen