Karl Marx: Elämä
Syntyi: Trierissä Saksassa.
Opinnot: Filosofia, kirjallisuus ja taloustiede Bonnin, Berliinin ja Jenan yliopistoissa.
Työ: Poliittinen ajattelija, filosofi, kirjailija ja lehtimies.
Tunnettuja teoksia: Pääoma, osat 1–3 ja Kommunistinen manifesti-pamfletti.
Siviilisääty: Naimisissa, seitsemän lapsen isä.
Karl Marx: Tärkeimmät ajatukset
Työläiset tuottavat lisäarvoa
Kun ihmiset ostavat tuotteita, tehtaiden omistajat rikastuvat. Marxin mukaan se on väärin, sillä tuotteilla on arvoa vain siksi, että työläiset ovat ne tuottaneet.
Kun tehtaanomistaja saa tuotteesta enemmän kuin hän maksaa työläisille palkkaa, hän riistää työläisiä tehdäkseen voittoa.
Vallanpitäjät ohjailevat ajattelua
Marxin mukaan taide ja kulttuuri eivät perustu taiteilijoiden itsenäiseen ajatteluun, vaan ne ilmaisevat valtaapitävien ajatuksia.
Kun näytelmän sankarit kuvataan ahkeriksi ja uskollisiksi, se johtuu siitä, että tehtaanomistaja toivoo työläistensä käyttäytyvän samoin. Uskonto taas turruttaa työläiset ja on siten kuin oopiumia kansalle.
Yhteiskuntaluokkien loppu
Yhteiskuntaa leimaavat luokkaerot ja erityisesti ristiriidat maan ja tuotantovälineet omistavien kapitalistien ja työpanostaan myyvien työläisten välillä.
Marx ennusti luokkien välisten ristiriitojen kasvavan, kunnes ne kärjistyvät työväestön vallankumoukseen. Sen jälkeen työläiset perustavat valtion, jonka johtajat tekevät lopun kapitalismista.
Yhteiskuntaluokat lakkaavat olemasta, ja niin maa kuin tuotantovälineetkin ovat yhteisomistuksessa. Koska yhteiskuntaluokkien väliset ristiriidat johtuvat luokkaeroista, luokattomassa yhteiskunnassa ei ole konflikteja eikä valtioita siksi enää tarvita.
Niiden sijaan työläiset perustavat pieniä yhteisöjä, jotka hallinnoivat itse itseään. Marx uskoi, että ajan myötä kaikki maailman valtiot siirtyisivät sosialismiin.
Ilman valtioita ja nationalismia valtioiden rajat käyvät Marxin mukaan turhiksi, mikä johtaa lopulta sotien ja köyhyyden loppumiseen.
3 Karl Marxin elämän huippukohtaa
Marxin opiskeluvuodet olivat huoletonta aikaa. Hän osallistui opiskelijoiden poliittiseen toimintaan mutta myös juhli ahkerasti ja tuhlasi siihen osan perheensä omaisuudesta.
Paronitar Jenny von Westphalen oli Marxin suuri rakkaus. Pari avioitui vuonna 1843 Jennyn aatelisen perheen vastustuksesta huolimatta.
Vuonna 1848 Euroopassa koettiin kapina-aalto, ja kaikki viittasi siihen, että Marxin ennakoima työläisten vallankumous toteutuisi. Marx seurasi kuohuntaa kiinnostuneena.
...ja notkahdus Marxin elämässä
- Vuonna 1849 rahaton Marx muutti perheineen Lontooseen. Perheen seitsemästä lapsesta kolme kuoli kurjien elinolojen vuoksi alle kaksivuotiaana.
Karl Marxin vaikutus kommunismiin
Marxin yhdessä ystävänsä Friedrich Engelsin kanssa kirjoittama Kommunistinen manifesti loi perustan kommunistisille puolueille. Marx kuitenkin kritisoi myöhemmin kommunistien tulkintoja teorioistaan: ”Jos on jotain, jota minä en takuulla ole, se on marxisti.”

Marx valmisteli Kommunistista manifestia Chethamin kirjastossa Manchesterissa.
Kaikki eivät tiedä Karl Marxista...
...että hänen äitinsä neuvoi häntä vaihtamaan alusvaatteensa vähintään kerran viikossa, mutta poika ei totellut. Marx ei aikuisenakaan piitannut ulkomuodostaan tai puhtaudestaan.
”Hän ei juurikaan peseydy, huolehdi ulkonäöstään tai vaihda vuodevaatteitaan”, poliisin urkkija kirjoitti Marxista. Kun Karl Marx kuoli, hänen sotkuinen asuntonsa oli täynnä sanomalehtiä ja sikarilaatikoita.