International Institute of Social History

Kuka oli Karl Marx?

”Uskonto on oopiumia kansalle”, sanoi Karl Marx, mutta kuka oli mies sanojen takana? Historian pikakurssi kertoo tärkeimmät idologin elämästä.

Karl Marx: Elämä

Syntyi: Trierissä Saksassa.

Opinnot: Filosofia, kirjallisuus ja taloustiede Bonnin, Berliinin ja Jenan yliopistoissa.

Työ: Poliittinen ajattelija, filosofi, kirjailija ja lehtimies.

Tunnettuja teoksia: Pääoma, osat 1–3 ja Kommunistinen manifesti-pamfletti.

Siviilisääty: Naimisissa, seitsemän lapsen isä.

Karl Marx: Tärkeimmät ajatukset

Työläiset tuottavat lisäarvoa
Kun ihmiset ostavat tuotteita, tehtaiden omistajat rikastuvat. Marxin mukaan se on väärin, sillä tuotteilla on arvoa vain siksi, että työläiset ovat ne tuottaneet.

Kun tehtaanomis­taja saa tuotteesta enemmän kuin hän maksaa työläisille palkkaa, hän ­riistää työläisiä tehdäkseen voittoa.

Vallanpitäjät ohjailevat ajattelua
Marxin mukaan taide ja kulttuuri eivät perustu taiteilijoi­den itsenäiseen ajatteluun, vaan ne ilmaisevat ­valtaa­pitävien ajatuksia.

Kun näytelmän sankarit kuvataan ­ahkeriksi ja uskollisiksi, se johtuu siitä, että tehtaanomis­taja toivoo työläistensä käyttäytyvän samoin. Uskonto taas turruttaa työläiset ja on siten kuin oopiumia kansalle.

Yhteiskuntaluokkien loppu
Yhteiskuntaa leimaavat luokka­erot­ ja erityisesti ristiriidat maan ja tuotan­to­välineet omistavien kapi­talistien ja työpanostaan myyvien työläis­ten välillä.

Marx ennusti luokkien välisten ristiriitojen kasvavan, kunnes ne kärjistyvät työväestön vallankumoukseen. Sen jälkeen työläiset perustavat valtion, jonka johtajat ­tekevät lopun kapitalismista.

Yhteis­kuntaluokat lakkaavat olemasta, ja niin maa kuin tuotanto­välineetkin ovat yhteis­omistuksessa. Koska yhteiskunta­luokkien väliset ristiriidat johtuvat luokkaeroista, luokattomassa yhteis­kunnassa ei ole konflikteja eikä valtioita siksi enää tarvita.

Niiden ­sijaan työläiset perustavat pieniä yhteisöjä, jotka hallinnoi­vat itse itseään. Marx uskoi, että ajan myötä kaikki maailman valtiot ­siirtyisivät sosialismiin.

Ilman valtioita ja nationalismia ­valtioiden rajat käyvät Marxin mukaan turhiksi, mikä johtaa lopulta sotien ja köyhyyden loppumiseen.

3 Karl Marxin elämän huippukohtaa

  • Marxin opiskeluvuodet olivat huoletonta aikaa. Hän osallistui opiskelijoiden poliittiseen toimintaan mutta myös juhli ahkerasti ja ­tuhlasi siihen osan perheensä omaisuudesta.

  • Paronitar Jenny von Westphalen oli Marxin suuri rakkaus. Pari avioitui vuonna 1843 Jennyn aatelisen perheen vastustuksesta huolimatta.

  • Vuonna 1848 Euroopassa koettiin kapina-aalto, ja kaikki viittasi siihen, että Marxin ennakoima työläisten vallankumous toteutuisi. Marx seurasi kuohuntaa kiinnostuneena.

...ja notkahdus Marxin elämässä

  • Vuonna 1849 rahaton Marx muutti perhei­neen Lontooseen. Perheen seitsemästä ­lapsesta kolme kuoli kurjien elinolojen vuoksi alle kaksivuotiaana.

Karl Marxin vaikutus kommunismiin

Marxin yhdessä ystävänsä Friedrich Engelsin kanssa kirjoittama Kommunistinen manifesti loi perustan kommunistisille puolueille. Marx kuitenkin kritisoi myöhemmin kommunistien tulkintoja ­teo­rioistaan: ”Jos on jotain, jota minä en takuulla ole, se on marxisti.”

Marx valmisteli Kommunistista manifestia Chethamin kirjastossa Manchesterissa.

© Alamy/Imagese & Iamsnyg.com

Kaikki eivät tiedä Karl Marxista...

...että hänen äitinsä neuvoi häntä vaihtamaan alusvaatteensa vähintään kerran viikossa, mutta poika ei totellut. Marx ei aikuisenakaan piitannut ulkomuodostaan tai puhtaudestaan.

”Hän ei juurikaan peseydy, huolehdi ulkonäöstään tai vaihda vuodevaatteitaan”, poliisin urkkija kirjoitti Marxista. Kun Karl Marx kuoli, hänen sotkuinen asuntonsa oli täynnä sanomalehtiä ja sikarilaatikoita.