F. Hals, Louvre/Shutterstock

Kuka oli filosofi René Descartes?

”Ajattelen, siis olen”, sanoi René Descartes. Mistä muusta hänet tunnetaan? Historian pikakurssi kertoo tärkeimmät kuuluisan filosofin elämästä.

René Descartes: Elämä

Syntyi: La Hayessa (nykyisin Descartes) Keski-Ranskassa. (1596-1650)

Opinnot: Opiskeli oikeustiedettä, tekniikkaa, matematiikkaa ja tähtitiedettä eri yliopistoissa Ranskassa ja Alankomaissa.

Työ: Filosofi, kirjailija ja opettaja. Armeijan upseeri.

Tunnetuin teos: Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta.

Siviilisääty: Naimaton.

3 Descartesin elämän kohokohtaa

  • Vuonna 1628 Descartes muutti Alankomaihin. Siellä hänellä oli kiihkeä rakkaussuhde Helena-nimisen palvelustytön kanssa.

  • Nuorena Descartes matkusteli laajalti ja asettui sitten synnyinkaupunkiinsa. Siellä hän myi kaiken omaisuutensa ja sijoitti rahat osakkeisiin. Tuotot olivat niin hyvät, ettei Descartesin tarvinnut ikinä kärsiä rahahuolista.

  • Descartes tuli tunnetuksi yläluokan piireissä. Hän kävi kirjeenvaihtoa rikkaiden ja kuninkaallisten kanssa, ja Aurinkokuningas Ludvig XIV myönsi hänelle erikoiseläkkeen.

....ja Descartesin pahin vastoinkäyminen

Descartes vihasi kylmää eikä viihtynyt Ruotsissa, jonne hän matkusti kuningatar Kristiinan opettajaksi. Muutaman kuukauden kuluttua hän sai keuhkokuumeen ja kuoli.

René Decartes: tärkeimmät ajatukset

  • Mikään ei ole varmaa! Descartes teki kaiken kyseenalais-tamisesta hyveen. Hän piti etenkin aisteja petollisina.

    Esimerkiksi mehiläisvaha tuntuu kiinteältä kädessä, mutta se ei kerro siitä mitään, sillä se voi muuttua juoksevaksi. Unessa aistitut asiatkaan eivät ole todellisia, Descartes huomautti.

  • Jumala on kuin onkin olemassa:Vaikka Descartes kyseenalaisti lähes kaiken, hän oli vakuuttunut Jumalan olemassaolosta.

    Koska ihmiset ovat epätäydellisiä, he eivät pystyisi kuvittelemaan täydellistä Jumalaa, hän päätteli. Ja koska ihminen ei voi kuvitella Jumalaa, ajatuksen jumaluudesta täytyy olla lähtöisin Jumalasta itsestään, väitti Descartes.

  • Sielu ja ruumis ovat erillisiä:Descartesin mukaan sielu ja ruumis ovat toisistaan erillisiä olemuksia. Ruumis on fyysinen ja olemassa riippumatta siitä, näkeekö sitä vai ei.

    Sielua, joka Descartesille tarkoitti ajatusta tai tietoisuutta, ei voi sitä vastoin nähdä eikä aistia.

    Ihminen tietää sen olevan vain, koska hän tuntee ja ajattelee. Teoria sielun ja ruumiin erillisyydestä aiheutti kuitenkin Descartesille roppakaupalla lisäpohdittavaa.

    Hänen oli vaikea selittää, miten fyysinen kipu saattoi aiheuttaa tunteita, kuten pelkoa ja surua.

    Selittääkseen tämän yhteyden Descartes kehitti teorian, jonka mukaan sielu ja ruumis kommunikoivat keskenään glandula pinealiksen eli aivojen käpyrauhasen välityksellä.

    Koska ongelma oli edelleen se, että käpyrauhanen on osa kehoa, Descartes päätyi toteamaan, että ihminen ymmärtää parhaiten sielun ja ruumiin välisen yhteyden, jos osaa olla ajattelematta sitä liikaa.

Descartes haudattiin Tukholmaan Aadolf Fredrikin hautausmaalle, mutta ruumis siirrettiin sittemmin Ranskaan. Nykyisessä Aadolf Fredrikin kirkossa on Descartesin muistomerkki.

© Iqqpema

Descartesin vaikutus: matematiikka

Descartesin mielestä matematiikka oli monista muista asioista poiketen analysoitavissa ja siten varma asia. Hän kehitti analyyttistä geometriaa ja koordinaatiston, jota voidaan käyttää esimerkiksi kuvioiden, kuten ympyrän ja kolmion, pinta-alan laskemiseen.

Moni ei tiedä, että

... Descartes uskoi näkyihin. 23-vuotiaana hän vetäytyi eräänä kalseana marraskuisena iltana 1619 kylmää pakoon huoneeseen, jossa oli hyvin lämmitetty kamiina.

Siellä nuori filosofi näki kolme näkyä, jotka osoittivat hänelle, miten kaikki totuudet liittyvät yhteen ja miten hän voisi uudistaa matematiikkaa ja tiedettä. Pian tämän jälkeen hän muotoili kuuluisimman lauseensa ”Ajattelen, siis olen”.