Vahva, viettelevä ja eksoottinen.
1920-luvulla Hollywood-elokuviin ilmestyi uudentyyppinen hahmo: tumma sankari, joka taisteli oikeudenmukaisuuden puolesta ja sai naiset huokailemaan.
Ensimmäinen niin sanottu latin lover oli amerikanitalialainen Rudolph Valentino (1895–1926), joka teki läpimurtonsa valkokankaalla vuonna 1921 mykkäfilmissä Neljä ratsastajaa.

Rudolph Valentinon eksoottinen ulkonäkö sai naisten sydämet pamppailemaan.
Sheikki sinetöi Valentinon maineen
Elokuva menestyi hyvin, ja se todisti Valentinon lahjakkuuden näyttelijänä, mutta vasta hänen seuraava elokuvansa Sheikki teki Valentinosta kuuluisan seksisymbolin ja ”latinorakastajan”.
Sheikissä Valentino esittää pääroolin komeana, mystisenä ja romanttisena sheikkinä, joka rakastuu eurooppalaiseen naiseen.
Siihen asti elokuvayleisö oli tottunut valkoihoisiin, periamerikkalaisiin miessankareihin, mutta Valentinon etelämainen tulinen intohimo ja raaka maskuliinisuus vetosivat yleisöön, ja Sheikistä tuli valtava yleisömenestys. Etenkin naiset lakosivat eksoottisen ja romanttisen seksisymbolin magneettisen vetovoiman edessä.
VIDEO: Rudolph Valentino sheikkinä
Latinorakastaja kuoli nuorena
Valentinon tähden loistoa lisäsi vain entisestään elokuva Verta ja hiekkaa (1922), jossa hän näytteli kunnianhimoista härkätaistelijaa. Yleisö oli jälleen myyty, ja Valentinon asema Hollywoodin kuumimpana miespuolisena seksisymbolina oli sinetöity.
Valentino kuoli puhjenneeseen mahahaavaan neljä vuotta myöhemmin vain 31 vuoden iässä, mutta hän oli aloittanut uuden ilmiön ja raivannut tietä Hollywoodiin muille latinalaisamerikkalaisille ja eteläeurooppalaisille miesnäyttelijöille.
Hollywoodin kuumimmat latinorakastajat
Ennen Rudolph Valentinon saapumista valkokankaalle Hollywoodin miesnäyttelijät olivat olleet vaaleaihoisia, periamerikkalaisia sankareita. Valentinon valtava suosio 1920-luvulla raivasi tietä uudenlaisella miestyypille.

Tony Curtis (1925–2010)
Kansallisuus: Amerikanunkarilainen
Filmejä: Piukat paikat (1959), tv-sarja Veijareita ja Pyhimyksiä (1971–72)
Muuta: Tony Curtis oli naimisissa viidesti ja sai kuusi lasta. Yksi heistä on Hollywood-tähti Jamie Lee Curtis.

Omar Sharif (1932–2015)
Kansallisuus: Egyptiläinen
Filmejä: Arabian Lawrence (1962) ja Tohtori Živago (1965).
Muuta: Hän oli alkuperäiseltä nimeltään Michel Yusef Dimitri Chalhoub mutta muutti nimensä Omar Sharifiksi käännyttyään muslimiksi.

George Hamilton (1939–)
Kansallisuus: Yhdysvaltalainen
Filmejä: Your Cheatin’ Heart (1964) ja Rakkautta ensi puraisulla (1979).
Muuta: Hamilton tunnetaan ainaisesta rusketuksestaan, joka on tuonut hänelle lisänimen ”Tan Man”.

Andy Garcia (1956–)
Kansallisuus: Kuubalais-amerikkalainen
Filmejä: Lahjomattomat (1987) ja Kummisetä osa III (1990).
Muuta: Garcia on soittanut pianoa lapsesta lähtien ja julkaissut myös omaa musiikkiaan.

Antonio Banderas (1960–)
Kansallisuus: Espanjalainen
Elokuvia: Desperado (1995) ja Zorron naamio (1998)
Muuta: Banderas halusi tulla ammattijalkapalloilijaksi mutta joutui luopumaan unelmastaan murrettuaan jalkansa 15-vuotiaana.