Wikimedia / JohnMathewSmith

Historian suurilla persoonallisuuksilla oli pimeät puolensa

Monien historian merkkihenkilöiden puhtoisen julkisivun takana on salaisuuksia ja skandaaleja.

Winston Churchill oli kiihkeä rasisti

Yksi Britannian historian arvostetuimmista miehistä, Winston Churchill, oli antaumuksellinen rasisti: intialaiset, muslimit ja intiaanit olivat hänestä lokaa valkoisen miehen rinnalla.

Winston Churchillkävi julkisesti sotaa natsien rotuteorioita vastaan mutta suhtautui itse alentuvasti moniin ihmisryhmiin. Esimerkiksi vuonna 1937 hänen tiedetään todenneen: ”Mielestäni Amerikan intiaaneja tai Australian mustia vastaan ei ole tehty vääryyttä, kun vahvempi ja kehittyneempi rotu on syrjäyttänyt ne.”

Nuorena sotilaana Churchill palveli jonkin aikaa Intiassa ja omaksui halveksuvan asenteen maata ja sen kansaa kohtaan. Keskustelusssa Britannian Intian asioiden ministerin Leo Ameryn kanssa Churchill tokaisi Ameryn mukaan: ”Vihaan intialaisia. He ovat eläimellinen kansa, jolla on eläimellinen uskonto.”

Islamista Churchill kirjoitti eräässä kirjassaan: ”Mitä kirouksia muhamettilaisuus langettaa kannattajiensa päälle! Siinä fanaattiseen, vesikauhuun verrattavaan hulluuteen yhdistyy pelottava, fatalistinen apatia. Tulokset ovat nähtävissä monissa maissa.”

Vuonna 1896 Churchill suoritti sotilaspalvelusta Intiassa, jonka kulttuuria ja kansaa hän ei juurikaan arvostanut.

© Hulton deutsch/Getty Images

Gandhi nukkui tyttöjen kanssa

Intialainen kansanjohtaja Mahatma Gandhi alkoi 36-vuotiaana elää selibaatissa. Hän ei kuitenkaan menettänyt kiinnostustaan seksiin vaan puhui ja kirjoitti siitä edelleen.

Selibaatissa ollessaan Gandhi alkoi jakaa vuoteensa nuorten alastomien tyttöjen kanssa, millä hän pyrki omien sanojensa mukaan vahvistamaan seksuaalisuutensa hallintaa. ”Se, joka pidättelee elämää antavia nesteitään, saavuttaa suuremmat voimat”, Gandhi julisti.

Hänen vuodekumppaneitaan olivat muun muassa 19-vuotias sukulaistyttö Manu ja sukulaispojan vaimo, 16-vuotias Abha. Manun isälle osoitetussa kirjeessä Gandhi kertoi nukkuvansa Manun vieressä ”korjatakseen hänen nukkuma-asentoaan”.

Kaikki eivät suvainneet Gandhin käytöstä. Intian pääministeri Jawaharlal Nehru kutsui sitä epänormaaliksi ja epäluonnolliseksi. Gandhin tulkki syytti häntä naisten hyväksikäytöstä, ja jotkut hänen henkilökunnastaan erosivat asian vuoksi.

Gandhin mukaan hän nukkui tyttöjen kanssa testatakseen itsehillintäänsä.

© Alloverpress

Martin Luther King plagioi sumeilematta

Teologi ja ihmisoikeustaistelija Martin Luther King oli ilmeisesti unohtanut seitsemännen käskyn: älä varasta. Hän nimittäin varasti muiden tekstejä ja käytti niitä kirjoissaan, puheissaan, saarnoissaan ja tohtorinväitöskirjassaan.

Stanfordin yliopisto, joka oli saanut lahjoituksena Kingin henkilökohtaisia asiakirjoja, löysi vuonna 1987 niistä merkkejä plagioinnista. Yliopisto vaikeni asiasta, kunnes siitä vihiä saanut Sunday Telegraph kaksi vuotta myöhemmin kirjoitti aiheesta. Yliopisto myönsi, että ”mitä pidemmälle Kingin akateeminen ura edistyi, sitä enemmän vahvistui hänen taipumuksensa lainata muita lähteitä mainitsematta. Väitöskirjan kirjoittamisvaiheessa plagiointi oli tullut hänelle jo tavaksi”.

Ilmeni, että muun muassa osa Kingin ensimmäisestä kirjasta sekä hänen kuuluisasta ”I have a dream”-puheestaan oli muilta lainattu. Bostonin yliopisto, jossa King oli opiskellut, ei perunut hänen tohtorinarvoaan, sillä sen mukaan King oli kuitenkin ”tarjonnut tutkimukselle arvokkaan lisänsä”.

Martin Luther Kingin kirjoituksissa oli pitkiä lainauksia muiden teksteistä.

© Getty Images

Adolf Hitler jätti veronsa maksamatta

Kun Adolf Hitleristä vuonna 1933 tuli Saksan valtakunnankansleri, hän puhui kiihkeästi rikollisuuden vähentämisen puolesta.

Hän oli itse kuitenkin vältellyt veroja vuodesta 1925, jolloin hän julkaisi kirjansa Taisteluni. Hän ansaitsi kirjallaan noin 1,2 miljoonaa Saksan markkaa, mikä vastasi opettajan 250 vuoden palkkaa.

Hitlerin noustessa valtaan hänellä oli verovelkaa jo 400 000 Saksan markkaa. Veroviranomainen lähetti hänelle tuota pikaa kirjeen, jossa kohteliain sanakääntein ehdotettiin valtakunnankanslerin velan pois pyyhkimistä. Hitlerin sihteeri vastasi kirjeeseen näin: ”Herra Hitler hyväksyy ehdotuksenne.”

Hitler oli vuonna 1933 tienannut jo 1,2 miljoonaa markkaa Taisteluni-kirjansa myynnillä.

© Wikimedia Commons

George Washington huijasi maaltaan miljoonia

Kun George Washington vuonna 1775 nimitettiin siirtokuntien armeijan ylipäälliköksi, hän kieltäytyi ottamasta tehtävästä palkkaa, sillä – kuten hän itse sanoi – hänelle riitti se, että hän sai johtaa maataan taistelussa Britanniaa vastaan.

Hän pyysi vain, että valtio maksaisi hänen elinkustannuksensa.

Hallitus hyväksyi pyynnön tietämättä, mitä siitä seuraisi. Washington käytti muun muassa syyskuun 1775 ja maaliskuun 1776 välisenä aikana pelkästään viinaan yli 6 000 dollaria, mikä vastaa nykyrahassa yli 55 000 dollaria.

Kahdeksan vuoden aikana Washingtonin kulut olivat nykyrahaksi muutettuna yli neljä miljoonaa dollaria.

Kun Washington valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, hän ehdotti samaa järjestelyä. Vahingosta viisastuneena hallitus päätti kuitenkin maksaa presidentille kiinteän 25 000 dollarin vuosipalkan.

Washington johti siirtokuntien armeijaa kulukorvauksia vastaan ja aiheutti valtiolle valtavat menot.

© Alloverpress

Mao ei peseytynyt

Kiinan johtajan Mao Zedongin lääkärinä 22 vuotta toiminut Li Zhisui paljasti muistelmissaan, että Maon henkilökohtaisessa hygieniassa oli paljon toivomisen varaa. Maon mielestä tosimies peseytyi – tai pestiin – kolmesti elämänsä aikana: heti syntymän jälkeen sekä häitään ja hautajaisiaan varten.

Asenne näkyi Maon olemuksessa ja käytöksessä. Hän saattoi esimerkiksi tärkeissä poliittisissa kokouksissa alkaa yhtäkkiä antaumuksellisesti raapia kutiavaa haaraväliään.

Suuren johtajan hammashygienia oli yhtä huonolla tolalla. Hän ei koskaan harjannut hampaitaan vaan vain huuhtoi suunsa vihreällä teellä ja pureskeli teelehtiä. Vuosien mittaan hänen hampaansa muuttuivatkin vihreiksi. Lisäksi Mao poltti jopa 80 savuketta päivässä. Lin mukaan Maon ikenistä valui vihreää märkää, kun lääkäri joutui tutkimuksissaan koskemaan niihin.

Li kertoi kehottaneensa Maoa hoitamaan hampaitaan paremmin, mutta tämä torjui moisen ehdotuksen sanoen: ”Harjaako tiikeri hampaitaan?” Maon hammaskaluston pääsyä niin huonoon kuntoon voi osin selittää se, että ”tiikeri” pelkäsi hammaslääkäriä.

Mao karttoi hammaslääkäriä ja -harjaa. Vuosien mittaan hänen hampaansa ja ikenensä pääsivät järkyttävään kuntoon.

© Alloverpress

Kuningatar Viktoria inhosi lapsiaan

Britannian kuningatar Viktoria halveksi yhdeksää lastaan, eikä hän välittänyt peitellä kielteisiä tunteitaan:

”Minulla ei ole lämpimiä tunteita heitä kohtaan. Ruma lapsi on vastenmielinen, ja kauneinkin niistä on alastomana kauhistuttava suurine kehoineen, lyhyine raajoineen ja kauheine sammakkomai-sine liikkeineen”, Viktoria kuvaili.

Erityisesti äiti inhosi vanhinta poikaansa Edwardia. Viktorian ulkoministerin lordi Clarendonin mukaan inho poikaa kohtaan lähenteli pakkomiellettä. ”Hän joutui kuohuksiin puhuessaan pojastaan ja ärtyi suunnattomasti, jos tämä oli samassa huoneessa.”

Viktoria jopa syytti Edwardia aviomiehensa Albertin kuolemasta. Prinssi Albert kuoli lavantautiin vuonna 1861, mutta Viktorian mielestä syy oli Edwardin rakkaussotkujen aiheuttama järkytys.

”Ajatella, jos kuolisin ensi talvena. Pelkkä ajatuskin puistattaa. Vaikka hän valmistautuisi kuinka hyvin, hän ei koskaan tule sopimaan siihen asemaan”, Viktoria kirjoitti Edwardin tulevasta kuninkuudesta.

Koko kuningatar Viktorian perhe yhteiskuvassa.

© Royal Collection

Äiti Teresa sai likaista rahaa

Monien ihailema nunna vastaanotti runsaasti rahaa hämäriltä tyypeiltä, mutta hänen lastenkodeissaan ja sairaaloissaan kärsittiin köyhyydestä.

Äiti Teresana tunnettu katolinen nunna sai toimintaansa hämäräperäisiä rahalahjoituksia. Hän oli esimerkiksi hyvää pataa Haitia yksinvaltaisesti hallinneiden isän ja pojan François ja Jean-Claude Duvalierin kanssa. Lisäksi hän sai rahaa yhdysvaltalaiselta talousrikolliselta Charles Keatingilta.

Äiti Teresan mukaan rahat käytettiin Kalkutan köyhien hyväksi. Hän väitti ruokkivansa tuhansia ihmisiä päivässä ja tarjoavansa opetusta 5 000 lapselle, vaikka todellisuudessa luvut olivat noin sata ja sataviisikymmentä.

Äiti Teresan lastenkodeissa käyneet joutuivat järkyttymään. Erään toimittajan mukaan lapsia laiminlyötiin ja he elivät saastaisissa oloissa. Yhdessä lastenkodissa työskennellyt nunna väitti, että äiti Teresan New Yorkin toimiston tilillä oli 50 miljoonaa dollaria mutta Kalkutassa vapaaehtoistyöntekijät joutuivat käyttämään injektioruiskuja uudelleen.

Kun äiti Teresalta kysyttiin, miten köyhät voisivat tehdä maailmasta paremman paikan, hän vastasi: ”Heidän pitäisi hymyillä enemmän.

Viimeisinä vuosinaan äiti Teresa matkusti paljon ja tapasi monia merkkihenkilöitä.

© Wikimedia Commons