Historian pikakurssi: Kuka oli filosofi Søren Kierkegaard?
"Elämä ymmärretään taaksepäin, mutta se pitää elää eteenpäin", totesi Søren Kirkegaard. Kuka hän oli? Kerromme kaiken, mitä Kierkegaardista kannattaa tietää, eikä se vie kuin 5 minuuttia.
Søren Kirkegaard: Perustiedot
Syntyi: Kööpenhaminassa Tanskassa.
Opinnot: Filosofian maisteri Kööpenhaminan yliopistosta.
Työ: Filosofi, teologi, kirjailija ja kriitikko.
Tunnetuin teos: Enten-Eller (Joko-tai), josta tuli eksistentialismina tunnetun filosofisen suuntauksen perusteos.
Siviilisääty: Lyhyeksi jäänyt kihlaus, ei lapsia.
3 Søren Kirkegaardin elämän huippukohtaa
Nuori Søren tunnettiin karkeista piloistaan ja terävästä kielestään. Koulussa hän kiusasi tovereitaan ja härnäsi opettajiaan muun muassa juomalla olutta tunnilla.
Suoritettuaan teologian maisterin tutkintonsa Kierkegaard kihlautui 18-vuotiaan Regine Olsenin kanssa. Hän kutsui Olsenia ”sydämensä valtiattareksi”.
Kierkegaard huvitteli ja käytti perintörahansa teatteriin, vaunuajeluihin ja aterioihin kalliissa ravintoloissa. Samaan aikaan hän kirjoitti useita filosofisia teoksia.
...ja aallonpohja
Kierkegaard purki kihlauksensa Olsenin kanssa omistautuakseen kirjoitustyölleen. Täyttymätön rakkaus varjosti hänen koko loppuelämäänsä.
Søren Kirkegaardin tärkeimmät ajatukset
Muista kriittinen ajattelu! Ihminen kykenee paitsi ajatteluun myös oman ajattelunsa kriittiseen arviointiin. Oman tietoisuuden pohtiminen saa ihmisen tajuamaan, ettei pelkkä olemassaolo riitä vaan yksilön on annettava elämälleen merkitys ja asetettava itselleen tavoitteita.
Totuus on yksilöllinen
Ajatteleva ihminen oivaltaa nopeasti, että elämä sinänsä on merkityksetöntä. Olemassaolo saa merkityksen vasta, kun yksilö tekee valintoja. ”– – on löydettävä sellainen Totuus, joka on Totuus minulle – idea tai ajatus, jonka puolesta olen valmis elämään ja kuolemaan”, Kierkegaard kirjoitti eräässä varhaisessa teoksessaan.Henkilökohtainen usko
Absoluuttisen totuuden puuttuminen ja oman tiensä löytämisen pakko synnyttävät ahdistusta, sillä ihminen pelkää vääriä valintoja.Tätä ei voi välttää, sillä elämä ymmärretään taaksepäin, mutta se pitää elää eteenpäin. Sama epävarmuus pätee myös uskontoon:
Yksilö kykenee yhtä vähän ymmärtämään Jumalan olemusta kuin elämän tarkoitusta, ja siksi hänen on vain päätettävä uskoa. Kristityn on luotava oma henkilökohtainen suhteensa Jumalaan ja löydettävä oma henkilökohtainen uskonsa. Ajatus henkilökohtaisesta Jumala-suhteesta sai Kierkegaardin suhtautumaan kriittisesti valtionkirkkoon ja sen laumasieluisuuteen.
Samalla tavalla mikä tahansa kansanliike johtaa Kierkegaardin mielestä vastuuttomuuteen, sillä se synnyttää harhaanjohtavan tunteen yhteisöllisyydestä.
Hän ei kuitenkaan torju yhteisöllisyyttä ideana, sillä hänelle vastuu toisista on luonnollista seurausta ajattelukyvystä.
Søren Kirkegaard vaikutti eksistentialismiin
Monet pitävät Kierkegaardia eksistentialistisen ajatussuunnan perustajana. Hänen ajatuksensa siitä, että elämä sinänsä on merkityksetöntä ja että merkitys syntyy teoista, alkoi levitä etenkin toisen maailmansodan jälkeen holokaustin kauhujen paljastuttua.
Vain harva tietää Søren Kirkegaardista, että...
...hän sairasti luultavasti Pottin tautia eli selkärankatuberkuloosia, joka käyristää rangan. Itse hän uskoi selkävaivojensa johtuvan puusta putoamisesta. Jotkut tutkijat uskovat Kierkegaardin jopa kuolleen sairauteensa. Hän kaatui kadulla, halvaantui osittain ja kuoli kaksi kuukautta myöhemmin sairaalassa vain 42-vuotiaana.