Historian pikakurssi: Kuka oli filosofi Mary Wollstonecraft?
”Maailmasta puuttuu oikeudenmukaisuutta, ei hyväntekeväisyyttä”, sanoi Mary Wollstonecraft. Mutta kuka hän oikeastaan ole? Lue tästä tärkein, mitä pitää tietää englantilaisesta filosofista – se vie vain viisi minuuttia.
Mary Wollstonecraft (1759–1797): Elämä
Syntyi: Lontoossa, Englannissa
Opinnot: Itseoppinut filosofi, kirjailija ja päätoimittaja
Työ: Filosofi, päätoimittaja, kotiopettaja ja kirjailija
Tunnetuimmat teokset: A Vindication of the Rights of Men (1790), Naisten oikeuksien puolustus (1792)
Siviilisääty: Naimisissa, kahden tyttären äiti
3 Mary Wollstonecraftin elämän kohokohtaa
Vuonna 1787 Wollstonecraftista tuli Analytical Review -lehden avustaja ja kriitikko. Hän kirjoitti ylpeänä sisarelleen olevansa ”uuden ihmislajin ensimmäinen”.
Nuori Wollstonecraft tutustui aikansa tunnetuimpiin ajattelijoihin, joihin lukeutui mm. Yhdysvaltojen itsenäistymisen taustavaikuttaja Thomas Paine.
Useiden onnettomien suhteiden jälkeen Wollstonecraft löysi 37-vuotiaana onnen kirjailijan ja toimittajan William Godwinin kanssa. He avioituivat ja saivat tyttären.
...ja aallonpohja
Avio-onnea ei kestänyt pitkään, sillä Wollstonecraft kuoli vain reilu viikko toisen tyttärensä syntymän jälkeen. Hänellä oli jo yksi tytär aiemmasta suhteestaan.
Mary Wollstonecraft: Tärkeimmät ajatukset
Maailma on luotu täydelliseksi! Jumala on luonut maailman, joten se on lähtökohtaisesti täydellinen. Kaikki paha, kuten epäoikeudenmukaisuus ja sorto, ovat lähtöisin ihmisestä.
Pahuus kumpuaa mm. intohimosta ja turhamaisuudesta, ja sen vihollisia ovat järki ja viisaus, joita kaikkien ihmisten tulisi tavoitella.
Puolisoiden tuli olla myös ystäviä Wollstonecraftin ajattelussa pyrkimys rationaalisuuteen koski molempia sukupuolia. Naisten tarve sytyttää miesten himo saattoi kuitenkin ohittaa pyrkimyksen kohti viisautta.
Tämän torjumiseksi avioliiton tuli Wollstonecraftin mukaan perustua ystävyydelle eikä seksuaaliselle halulle. Hänen mielestään puolisoiden piti myös säilyttää avioliitossa itsenäisyytensä.
_Omatunto on tärkein laki _ Aivan kuten järki ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen säätelivät ihannetapauksessa ihmisen yksityiselämää, yhteiskunnan tuli edistää oikeudenmukaisuutta ja yksilön mahdollisuutta hyvään elämään.
Siksi ajattelevan henkilön tuli suhtautua kriittisesti ihmisen määrittelemiin rajalinjoihin, kuten statukseen ja kansallisuuteen. Isänmaanrakkaus ei ole yksinomaan hyvä asia, vaan universaali lähimmäisenrakkaus kansallisuuteen katsomatta on arvokkaampaa kuin itsekäs isänmaallisuus.
Lisäksi ihmisen tulee noudattaa vain niitä lakeja, jotka ovat sopusoinnussa luonnollisten oikeuksien ja Jumalan säätämän oikeudenmukaisuuden kanssa. Viime kädessä ihmistä sitoo vain hänen omatuntonsa, jota ihmisen perusoikeuksia poliittisin perustein sortavat lait eivät saa kahlita.
Poliittinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että kaikilla – myös naisilla – on yhteiskunnassa samat oikeudet.
Mary Wollstonecraft vaikutti moraalikäsityksiin
Wollstonecraft ei piitannut aikansa tiukoista moraalisäännöistä. Hänen ensimmäinen lapsensa oli avioton, ja hän puolusti naisten oikeutta toteuttaa seksuaalisia halujaan.
Se oli 1700-luvulla täysin ennenkuulumatonta ja teki Wollstonecraftista feminismin varhaisen edelläkävijän.
Harva tietää, että...
...Wollstonecraft yritti kahdesti tappaa itsensä. Ensimmäisellä kerralla hän otti yliannoksen oopiumipohjaista laudanumia, ja toisella kerralla hän yritti hukuttautua Thamesiin.
Molempien itsemurhayritysten syynä oli onneton rakkaus amerikkalaiseen seikkailijaan Gilbert Imlayhyn, joka oli myös Wollstonecraftin vanhemman tyttären isä.