Historian pikakurssi: Kuka oli filosofi Mary Wollstonecraft?

”Maailmasta puuttuu oikeudenmukaisuutta, ei hyväntekeväisyyttä”, sanoi Mary Wollstonecraft. Mutta kuka hän oikeastaan ole? Lue tästä tärkein, mitä pitää tietää englantilaisesta filosofista – se vie vain viisi minuuttia.

Roikkuva silmäluomi: Kasvohalvaus sai Wollstonecraftin toisen silmäluomen roikkumaan.

© Tate Britain

Mary Wollstonecraft (1759–1797): Elämä

Syntyi: Lontoossa, Englannissa

Opinnot: Itseoppinut filosofi, kirjailija ja päätoimittaja

Työ: Filosofi, päätoimittaja, kotiopettaja ja kirjailija

Tunnetuimmat teokset: A Vindication of the Rights of Men (1790), Naisten oikeuksien puolustus (1792)

Siviilisääty: Naimisissa, kahden tyttären äiti

3 Mary Wollstonecraftin elämän kohokohtaa

 • Vuonna 1787 Wollstonecraftista tuli Analytical Review -lehden avustaja ja kriitikko. Hän kirjoitti ylpeänä sisarelleen olevansa ”uuden ihmislajin ensimmäinen”.

 • Nuori Wollstonecraft tutustui aikansa tunne­t­­uimpiin ajattelijoihin, joihin lukeutui mm. Yhdysvaltojen itsenäis­tymisen taustavaikuttaja Thomas Paine.

 • Useiden onnettomien suhteiden jälkeen Wollstonecraft löysi 37-vuotiaana onnen kirjailijan ja toimittajan William Godwinin kanssa. He avioituivat ja saivat tyttären.

...ja aallonpohja

Avio-onnea ei kestänyt pitkään, sillä Wollstonecraft kuoli vain reilu viikko ­toisen tyttärensä syntymän jälkeen. Hänellä oli jo yksi tytär aiemmasta suhteestaan.

Mary ja William asuivat The Polygon -nimellä kutsutussa talossa, joka on kuvassa vasemmalla.

© Shutterstock

Mary Wollstonecraft: Tärkeimmät ajatukset

 • Maailma on luotu täydelliseksi! Jumala on luonut maailman, joten se on lähtökohtaisesti täydellinen. Kaikki paha, kuten epäoikeudenmukaisuus ja sorto, ovat lähtöisin ihmisestä.

  Pahuus kumpuaa mm. intohimosta ja turhamaisuudesta, ja sen vihollisia ovat järki ja viisaus, joita kaikkien ihmisten tulisi tavoitella.

 • Puolisoiden tuli olla myös ystäviä Wollstonecraftin ajattelussa pyrkimys rationaalisuuteen koski molempia sukupuolia. Naisten tarve sytyttää miesten himo saattoi kuitenkin ohittaa pyrkimyksen kohti viisautta.

  Tämän torjumiseksi avioliiton tuli Wollstonecraftin mukaan perustua ystävyydelle eikä seksuaaliselle halulle. Hänen mielestään puolisoiden piti myös säilyttää avioliitossa itsenäisyytensä.

 • _Omatunto on tärkein laki _ Aivan kuten järki ja pyrkimys oikeu­denmukaisuuteen säätelivät ihannetapauksessa ihmisen yksityiselä­mää, yhteiskunnan tuli edistää oikeudenmukaisuut­ta ja yksilön mahdollisuutta hyvään elämään.

  Siksi ajattelevan henkilön tuli suhtautua kriitti­sesti ihmisen mää­rittelemiin rajalinjoihin, kuten statukseen ja kansal­lisuuteen. Isänmaanrakkaus ei ole yksin­omaan hyvä asia, vaan universaali lähimmäisenrakkaus kansallisuuteen katsomatta on arvokkaampaa kuin itsekäs isän­maallisuus.

  Lisäksi ihmisen tulee noudattaa vain niitä lakeja, jotka ovat sopu­soinnussa luonnollisten oikeuksien ja Jumalan säätämän oikeuden­mukaisuuden kanssa. Viime ­kädes­sä ihmistä sitoo vain hänen oma­tuntonsa, jota ihmisen perusoikeuksia poliittisin perustein sortavat lait eivät saa kahlita.

  Poliittinen oikeu­denmukaisuus tarkoittaa sitä, että kaikilla – myös naisilla – on yhteis­kunnassa samat oikeudet.

Mary Wollstonecraft vaikutti moraalikäsityksiin

Wollstonecraft ei piitannut aikansa tiukoista moraalisäännöistä. Hänen ensimmäinen lapsensa oli avioton, ja hän puolusti naisten oikeutta toteuttaa seksuaalisia halujaan.

Se oli 1700-luvulla täysin ennenkuu­lu­matonta ja teki Wollstonecraftista feminismin varhaisen edelläkävijän.

Harva tietää, että...

...Wollstonecraft yritti kahdesti tappaa itsensä. Ensimmäisellä kerralla hän otti yli­annoksen oopiumipohjaista laudanumia, ja toisella kerralla hän yritti hukuttautua Thamesiin.

Molempien itsemurhayritysten syynä oli onneton rakkaus amerikkalaiseen seikkailijaan Gilbert Imlayhyn, joka oli myös Wollstonecraftin vanhemman tyttären isä.