Kungfutse (551 eaa. – 479 eaa.): Elämä
Syntyi: Zoussa (nyk. Qufu).
Opinnot: Musiikkia, jousiammuntaa, taisteluvaunuilla ajoa, kalligrafiaa, matematiikkaa ja elämäntaitoja.
Työ: Poliittinen ajattelija, filosofi, kirjanpitäjä ja virkamies.
Tunnetuin teos: ”Mestari Kongin keskustelut” sisältää Kungfutsen ajatuksia hänen oppilaidensa kokoamana.
Perhe: Vaimo ja kolme lasta.
Kungfutse: Tärkeimmät ajatukset
Taivas hallitsee maailmaa!
Kaikkea hallitsee jumalallinen voima Tian eli ”Taivas”. Tian ohjailee luonnon ja maailmankaikkeuden järjestystä ja päättää kaikesta, mitä tapahtuu.
Perinteet, tavat ja rituaalit ovat siten Taivaan ilmentymiä. ”Tian on maailma sinänsä ja tapa, jolla se on sitä”, Kungfutse totesi.
Asema hierarkiassa velvoittaa
Samaan tapaan kuin Taivas on ihmisen yläpuolella, on hallitsija alamaistensa yläpuolella. Alamaisten välillä vallitsee myös hierarkia: mies on naista, vanhemmat lapsiaan ja iäkkäämmät ihmiset nuorempia ylempänä.
Jotta järjestys ja tasapaino säilyisivät, pitää jokaisen kohdella itseään alempana hierarkiassa olevia hyväntahtoisesti ja suojelevasti.
Esimerkki on paras opetus
Yhteiskunta rakentuu tiukalle hierarkialle, mutta sitä ei voi hallita säännöillä. Sen sijaan ihmisten tulee johtaa ja vaikuttaa toisiinsa näyttämällä hyvää esimerkkiä.
Niinpä isän tulee kasvattaa poikaansa omalla esimerkillään. Samoin hallitsijan tulee osoittaa moraalista etevämmyyttä kaikessa, mitä hän tekee.
Yhteiskuntajärjestystä tulee pitää yllä moraalin, ei rankaisemisen avulla, sillä muuten alamaiset vain oppivat välttelemään rangaistusta.
Jos hallitsija puolestaan toimii moraalisesti oikein, kansa jäljittelee häntä. Tärkeintä on osoittaa ymmärrystä ja inhimillisyyttä ja kohdella muita samalla tavalla kuin haluaisi itseään kohdeltavan.
Älä tee koskaan toisille mitään, mitä et toivoisi itsellesi tehtävän. Kungfutse piti hallitsijan moraalia tärkeämpänä kuin syntyperää. Hallitsijan tulee vastata kansan uskollisuuteen oikeudenmukaisuudella ja hyvyydellä.
3 Kungfutsen elämän huippukohtaa
Kungfutse syntyi shi-luokkaan, joka oli aristokratian ja tavallisen kansan välissä. Sen ansiosta Kungfutsella oli mahdollisuus uraan esimerkiksi valtion virkamiehenä.
Nimitys kaupungin kuvernööriksi 40-vuotiaana ja myöhemmin ministeriksi olivat Kungfutsen uran kohokohtia Lun valtiossa. Häntä pidettiin luotettavana ja pätevänä.
Kungfutse esti oveluudella vuonna 498 eaa. Lun hallitsijan syöksemisen vallasta, mikä toi hänelle mainetta viisaana diplomaattina ja ihmistuntijana.
...ja alamäki
- Kungfutse pettyi pahasti tajutessaan, että hänen ihailemansa Lun herttua oli helposti lahjottavissa naisilla ja nopeilla hevosilla, ja jätti jonkin ajan kuluttua virkansa.
Kungfutse vaikutti koulutukseen
Kungfutsen ajatus oli, että virkoja ei jaettaisi syntyperän ja varallisuuden vaan kykyjen perusteella.
Tämän pohjalta Kiinaan syntyi entistä oikeudenmukaisempi valintajärjestelmä, jossa virkamiehen uralle haluavan oli opiskeltava tiettyjä aineita ja suoritettava niissä koe.

Niin sanottu aprikoosialttari Qufussa paikassa, jossa Kungfutsen kerrotaan opettaneen seuraajiaan.
Vain harva tietää Kungfutsesta, että...
...hän työskenteli nuorukaisena lammaspaimenena. Perhe köyhtyi isän kuoleman jälkeen, joten tulevan filosofin oli otettava sitä työtä, mitä sai.
Palkallaan Kungfutse muun muassa järjesti äidilleen kunnon hautajaiset. Näin hän osoitti vanhemmilleen kunnioitusta ja rakkautta, mikä oli tärkeää tuon ajan Kiinassa.