Pictorial Press Ltd/Imageselect

Gucci-elokuva on maailman kalleinta saippuaoopperaa

”House of Gucci” kertoo muuten melko uskottavasti Maurizio Guccin salamurhasta, mutta teatraalisuuden ja karmeiden aksenttien vuoksi elokuvaan on vaikea suhtautua vakavasti.

Maurizio Gucci, yksi Guccin muotitalon omistavan sukuimperiumin merkittävimmistä jäsenistä, nousi 27. maaliskuuta 1995 Milanossa portaita pitkin toimistoonsa, kun hänen astuessaan kolmannelle portaalle häntä ammuttiin kolmesti selkään. 46-vuotiaan muotimogulin lyyhistyessä maahan vielä yksi luoti osui häntä päähän.

Koko Italia järkyttyi murhasta, joka pääteltiin pian palkkamurhaksi. Vain Maurizio Guccin entinen vaimo Patrizia Reggiani oli tyytyväinen kuullessaan murhasta.

”Olin todella iloinen, sillä se pyyhki kaikki ongelmani pois”, Reggiani totesi vuosia myöhemmin.

Video: Katso ”House of Guccin” traileri.

Video

Pian ex-vaimo oli kuitenkin kaulaansa myötä ongelmissa. Hän oli maksanut murhaajalle 415 000 dollaria Maurizio Guccin surmaamisesta. Reggiani pidätettiin vuonna 1998, ja hän sai 18 vuoden vankeustuomion. Kun eräs toimittaja kysyi häneltä hänen vapautuessaan, miksei hän ampunut entistä aviomiestään itse, hän vastasi viileästi: ”Näköni ei ole kovin hyvä.”

Amazon Primella nähtävässä elokuvassa House of Gucci ohjaaja Ridley Scott esittelee rikkaan ja tasapainottoman muotiperheen ja valottaa tapahtumia sensaatiomaisen murhan taustalla.

Suunnittelija esitetään typeryksenä

© Entertainment Pictures/Imageselect

Filmi: Paolo Gucci on lahjaton tunari

Paolo Gucci on Guccin johtajan Aldo Guccin poika ja Guccien perheen musta lammas. Hänen typerän käytöksensä ylittävät vain hänen surkeat muotimallistonsa, joita muut perheenjäsenet pilkkaavat.

© Terry Fincher/Getty Images

Fakta: Guccin musta lammas menestyi

Paolo Gucci oli muotiperheen hylkiö, joka potkittiin yrityksestä vuonna 1980. Hänen urheiluvaatemallistonsa, jolle elokuvassa naureskellaan, menestyi kuitenkin hyvin. Hän myös suunnitteli Guccin tunnetun logon.

Guccin suku raivostui elokuvasta

Patrizia tapaa nuoren Maurizio Guccin vuonna 1970 juhlissa Milanossa. Kaunis onnenonkija näkee mahdollisuutensa iskeä kyntensä rikkaan muotiperheen jäseneen, ja avioliitto takaa hänelle rakettimaisen sosiaalisen nousun.

Sitten elokuva etenee kuin italialainen saippuaooppera hurjine käänteineen: valtataistelua, ahneutta, seksiä, petosta ja murha. Kaikki tämä voi vaikuttaa hieman liian mehukkaalta ollakseen totta, mutta elokuva kertoo melko todenmukaisesti Guccin putoamisesta catwalkeilta – vaikka vapauksia onkin otettu ja useita perheenjäseniä on jätetty pois.

Ennustaja palkkaa palkkamurhaajan

© SF Studio/Metro-Goldwyn-Mayer/Ritzau Scanpix

Filmi: Ennustaja paljastaa perijän uskottomuuden

Patrizia kysyy neuvoja Pina-nimiseltä tv-ennustajalta, ja tämä näkee näyssä Maurizion sängyssä toisen naisen kanssa. Episodi on lähtölaukaus Patrizian murhanhimoiselle kostolle.

© Independent Photo Agency Srl/Imageselect

Fakta: Ennustaja ei nähnyt aviorikosta

Pina-niminen ennustaja ei nähnyt näkyä Maurizio Guccin uskottomuudesta. Sen sijaan Patrizia todellakin palkkasi ennustajan avulla palkkamurhaajan tappamaan miehensä, kuten elokuvassa.

Guccin perhe ei ilahtunut likapyykkinsä julkisesta levittelystä, ja kun House of Gucci sai ensi-iltansa, suku halusi sanoa oman mielipiteensä. He muun muassa syyttivät ohjaajaa siitä, että tämä ”varasti perheen identiteetin voiton tavoittelussaan” ja kirjoittivat avoimessa kirjeessä:

”Guccin perintö ei ansaitse tulla loatuksi tällaisella valheellisella ja päähenkilöitään kohtaan epäoikeudenmukaisella spektaakkelilla.”

Guccit eivät kuitenkaan esittäneet kirjeessä kovin konkreettisia esimerkkejä siitä, missä kohdissa elokuva heidän mielestään valehtelee – lähinnä suku protestoi yleisesti kohteluaan elokuvassa ja muun muassa sitä, että Patrizia Reggiani esitetään siinä uhrina. Ketään päähenkilöistä ei kuitenkaan kuvata elokuvassa kovin sympaattisena, ja tapahtumat noudattelevat suurelta osin todellisuutta.

Jotkin juonenkäänteet, kuten se, kun Maurizio Gucci lähtee liikematkalle eikä koskaan palaa vaimonsa luo tai kun hän väärentää allekirjoituksen isänsä testamenttiin, saattavat tuntua keksityiltä, mutta kumpikin tapaus perustuu tositapahtumiin.

Murhapaikka muutettiin

© House of Gucci/HBO

Elokuva: Maurizio Gucci murhataan Roomassa

Elokuvassa Maurizio Gucci pyöräilee Rooman kaduilla, ja kun hän nousee toimistorakennuksen portaita, hänen ex-vaimonsa Patrizian värväämä palkkamurhaaja ampuu häntä neljä kertaa.

© Ciao/Backgrid/Ritzau Scanpix

Fakta: Muotimoguli murhattiin Milanossa

Maurizio Guccia ei murhattu Roomassa vaan matkalla toimistoonsa Milanossa. Häntä ammuttiin neljästi portaikossa – mutta viimeinen laukaus ei osunut häntä vatsaan, kuten elokuvassa, vaan ohimoon.

House of Gucci on melodraama sanan syvimmässä merkityksessä. Varsinkin Jared Leto Paolo Guccina on niin vahva karikatyyri, että hän tuo mieleen enemmän Dolmio-mainoksen nuken kuin todellisen lihaa ja verta olevan ihmisen.

Elokuvan puvustus on sekä upeaa että ajankuvaan sopivaa, mutta kimaltelevan julkisivun alla ei ole katsojalle juuri mitään tarjottavaa. Eikä sekään auta, että elokuvan pääosin amerikkalaiset näyttelijät yrittävät puhua italialaisella aksentilla kuka mitenkin, ja esimerkiksi Lady Gagan Patrizia Reggiani kuulostaa lähinnä venäläiseltä turistilta.

Video: Kuuntele oikean Patrizia Reggianin puhetta.

Video

Elokuva kaatuu toteutukseen

Budjetiltaan 75 miljoonan dollarin House of Gucci vaikuttaa maailman kalleimmalta saippuaoopperalta. Puvustukseen ja kuvauspaikkoihin on käytetty valtavasti rahaa, mikä myös näkyy, ja tarina Guccin perheestä murhan syövereissä on kiinnostava.

Vaikka elokuvan tapahtumat noudattavat todellisuutta, karikatyyrimäisyys valitettavasti johtaa kuitenkin siihen, että katsoja ei hetkeksikään unohda katsovansa dramatisoitua versiota tapahtumista.