Frida Kahlo teki kärsimyksestään taidetta

Frida Kahlo kehitti uuden tavan olla taiteilija ja nainen. Monivammainen meksikolaisnainen ei asettanut itselleen mitään rajoituksia. Hän paljasti sielunsa ja helvetillisen tuskansa inspiroidakseen maailmaa yhä tänäkin päivänä.

Frida Kahlo.

Kolmasosa Fridan maalauksista oli omakuvia. Hän oli perehtynyt hyvin mallina olemiseen, sillä hänen isänsä oli ammattivalokuvaaja.

© Guillermo Kahlo/Shutterstock/Ritzau Scanpix

"Kuin silkkinauha pommin ympärillä."

Näin kuvaili ranskalainen surrealisti André Breton taidemaalari Frida Kahloa (1907–1954). Maailma ei ollut koskaan ennen nähnyt taiteilijan käyttävän tuskaansa ja tappiotaan niin rehellisesti – ja vastoin sen ajan naisia koskevia konventioita.

Jos puhutaan Frida Kahlosta, täytyy mainita myös Diego Rivera. Hän oli aikansa suurin meksikolainen taiteilija ja Fridan petollinen aviomies. Frida Kahlo oli myös aikaansa edellä, sillä hänellä oli suhde sekä Lev Trotskin että Josephine Bakerin kanssa.

Aluksi Frida Kahlo eli kuuluisan miehensä varjossa, mutta hänen taiteensa ja suuri persoonallisuutensa kaipasi tunnustamista. Nykyään hän on jättänyt karismaattisen elämänkumppaninsa varjoonsa.

Tutustu yhden historian lannistumattomimman ja inspiroivimman taiteilijan elämään.

18-vuotias Frida Kahlo nousi syyskuun 17. päivänä 1925 – Meksikon Espanjasta itsenäistymisen vuosipäivän jälkeisenä päivänä – koulubussiin, jonka määränpäänä oli Escuela Nacional Preparatoria -lukio Mexico Cityssä.

Matka pääkaupunkiin Coyoacánin esikaupungissa sijaitsevasta pienestä talosta, jossa nuori nainen asui vanhempiensa ja sisarustensa kanssa, kesti noin tunnin.

Frida oli pienestä pitäen haaveillut lääkäriksi opiskelusta. Mutta sinä päivänä tuo unelma murskaantui atomeiksi.

Matkan varrella koulubussi jäi yhtäkkiä raitiovaunun alle.

Bussi rypistyi kuin pahvimuki käsipainon alla. Törmäyksen aikana rautatanko irtosi ja porautui Fridan vatsan läpi hänen selkärankaansa.

"Menetin neitsyyteni sinä päivänä", Frida Kahlo totesi myöhemmin.

Casa Azul – Frida Kahlon lapsuudenkoti.

Lapsuudenkoti Casa Azul: Kahlo kasvoi täällä isänsä Guillermo Kahlon, saksalaista syntyperää olevan valokuvaajan, ja äitinsä Matilden kanssa, joka oli mestitsin eli puoliksi eurooppalainen ja puoliksi intiaani. Talossa on nykyään Frida Kahlo -museo.

© Shutterstock

Törmäys oli niin raju, että kaikki Frida Kahlon vaatteet repeytyivät.

Kahlo kiemurteli alastomana ja verta vuotavana tuskissaan maassa, kunnes kaksi miestä kantoi hänet turvaan.

Ambulanssi vei Kahlon läheiseen sairaalaan, jossa hän vaappui kuukauden elämän ja kuoleman välillä.

Hän ei vain selvinnyt liikenneonnettomuudesta. Onnettomuus herätti Frida Kahlossa myös taiteilijan. Hän kuvaili sitä päiväkirjassaan näin:

"En ollut koskaan ajatellut maalaamista ennen vuotta 1926, kun makasin sängyssä liikenneonnettomuuden jälkeen. Minulla oli pirun tylsää sängyssä kipsikorsettini kanssa, ja ajattelin, että minun on tehtävä jotain. Pihistin isältäni öljyvärejä (...) ja sitten aloin maalata".

Onnettomuus tulee harvoin yksin

Frida Kahlo: “Mitä vesi antoi minulle".

Frida Kahlon maalausta ”Mitä vesi antoi minulle" on pidetty omaelämäkerrallisena. Vuonna 1938 julkaistussa maalauksessa Frida Kahlo kuvaa häpeilemättä vammaista jalkaansa epämuodostumineen ja märkivine haavoineen.

© Fair Use

Kipu ja sairaus olivat kulkeneet Frida Kahlon mukana lapsuudesta lähtien.

Hänellä oli syntyessään spina bifida, selkärangan halkio, joka voi aiheuttaa epämuodostumia jalkoihin. Juuri niin kävi Frida Kahlolle.

Kuusivuotiaana hän koki seuraavan kolauksen sairastuessaan polioon. Virustulehdus johti siihen, että hänen oikea jalkansa oli heikompi ja lyhyempi kuin vasen. Sen seurauksena hän alkoi käyttää kenkiä, joissa oli erityiset pohjalliset.

Frida ja Diego

Frida Kahlo ja Diego Rivera.

Fridalla ja Diegolla ei ollut lapsia. Fridalla oli kuitenkin hämähäkkiapinoita ja muita eksoottisia eläimiä.

© Wallace Marly/Stringer/Getty Images

Mutta Frida Kahlo ei kuulunut luovuttajiin. Raitiovaunuonnettomuudem jälkeen sairaalasta päästyään hän etsi käsiinsä Meksikon kuuluisimman taidemaalarin Diego Riveran ja pyysi tätä antamaan rehellisen mielipiteensä omista maalauksistaan.

Diego Rivera tunnettiin erityisesti Meksikon kulttuuria ylistävistä seinämaalauksistaan Mexico Cityssä. Hän oli myös maineikas naistenmies.

Rivera tunnisti Kahlon maalauksissa jotain erityistä ja kannusti häntä jatkamaan taiteilijan uraa. Samalla häntä kiehtoi edessään seissyt nuori nainen – ja erityisesti tämän kulmakarvat.

"Ne näyttivät mustarastaan siiviltä, ja tummat kaaret kehystivät kahta erikoisen ruskeaa silmää", Diego Rivera kirjoitti omaelämäkerrassaan.

Heidän välilleen syttyi rakkaussuhde, ja vuonna 1929 pari vihittiin siviiliseremoniassa. Frida Kahlo oli tuolloin 22-vuotias. Diego Rivera oli 42-vuotias, ja hänellä oli kolme lasta ja takana kolme epäonnistunutta avioliittoa.

Frida Kahlon vanhemmat vastustivat aluksi tyttärensä avioliittoa paljon vanhemman ja lihavan boheemin taiteilijan kanssa.

Fridan äiti vertasi heidän suhdettaan "norsuun ja kyyhkyseen", mutta tyttären tavoin Diego Riveran viehätysvoima lumosi pian myös hänen vanhempansa.

Liikenneonnettomuus herätti taiteilija Kahlon henkiin

Frida haaveili lapsista Diegon kanssa, mutta pian avioliiton solmimisen jälkeen hän sai neljännellä kuulla keskenmenon. Sitä seurasi vielä kolme keskenmenoa ennen kuin Kahlo luopui äitiyshaaveistaan.

Lapsettomuudesta tuli Frida Kahlon elämän suuri suru. Se näkyy useissa hänen maalauksissaan.

Frida Kahlon taide kertoo yleisesti ottaen elämästä, jota leimasi kipu – sekä ruumiillinen että henkinen. Lisäksi hän on teoksissaan aina itse keskipisteenä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Liikenneonnettomuus oli aiheuttanut Fridalle komplikaatioita varsinkin selkään. Ajan myötä kivut pahenivat. Hän haki usein helpotusta leikkauksista. Hänelle tehtiin lyhyen elämänsä aikana yhteensä 32 leikkausta.

"He luulivat minua surrealistiksi, mutta en ollut sellainen. En maalannut koskaan uniani. Olen maalannut todellisuuttani." Frida Kahlo.

Frida Kahlon fyysiset haasteet olivat osa hänen ilmaisuaan heti taiteilijauransa alusta lähtien.

Kääntämällä katseensa jatkuvasti itseensä ja kärsimyksiinsä Kahlo loi joitakin nykytaiteen historian henkilökohtaisimpia maalauksia. Samalla hän tarjosi maailmalle paljastavan katseen naisten intiimiin maailmaan. Tämä oli ennenkuulumatonta hänen aikanaan.

Tämä poikkeuksellinen rohkeus on auttanut tekemään Frida Kahlosta nykyisen feministisen ikonin.

Maalaukset eivät kuitenkaan kerro vain kärsimyksestä ja tuskasta. Ne todistavat myös hänen periksiantamattomasta taistelutahdostaan ja valtavasta elämänhalustaan, vaikka elämä itse niin usein kääntyi häntä vastaan.

Diego Rivera kuvaili vaimoaan vuoden 1943 haastattelussa näin:

"Frida on ainutlaatuinen taiteen historiassa. Hän on valmis repimään rintakehänsä ja sydämensä auki päästäkseen käsiksi biologiseen totuuteen ja ilmaistakseen, miltä se hänestä tuntuu."

Lihava taiteilija ahnehti naisia

Diego Rivera ja seinämaalausi.
© Diego Rivera ja osa Frida Kahloa esittävästä seinämaalauksesta vuosilta 1946–47 (Public domain)

Diego Rivera

Diego Riveran ihailu Frida Kahloa kohtaan ei estänyt häntä aloittamasta suhdetta Fridan sisaren Cristinan kanssa vuonna 1934.

"Kun rakastin naista", Rivera kirjoitti omaelämäkerrassaan, "tunsin, että mitä enemmän rakastin häntä, sitä enemmän halusin satuttaa häntä. Frida oli vain uhri, joka epäilemättä kärsi eniten tästä inhottavasta taipumuksestani."

Diegon suhde Cristina Kahloon muuttaisi Frida Kahlon elämän.

Miestään ihaillut nuori morsian kasvoi ehjemmäksi naiseksi, joka ei enää halunnut olla "tärkeän" miehensä kaunis seuralainen.

Hän halusi olla itsenäinen. Tämän kasvavan itsenäisyyden myötä myös hänen taiteensa kukoisti.

Läpimurto

"Kaksi Fridaa" – Frida Kahlon teos vuodelta 1939.

Pian erottuaan Diego Riverasta vuonna 1939 Frida Kahlo maalasi ehkä kuuluisimman maalauksensa Kaksi Fridaa. Maalaus on kaksinkertainen omakuva. Toinen Frida on pukeutunut värikkääseen meksikolaiseen mekkoon. Tämä oli se Frida, jota Diego Rivera rakasti. Hänen paljaasta sydämestään lähtee suoni, joka yhdistää hänet toiseen Fridaan, jolla on yllään siirtomaa-aikainen hääpuku.

© Archivart/Imageselect

1930-luvun lopulla Kahlon ystävä, surrealistitaiteilija André Breton järjesti hänen töitään näytteille Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Se ei ollut vain palvelus ystävälle, sillä mies halusi sydämensä pohjasta viedä Frida Kahlon kuvat yleisön nähtäville.

"Mikään taide ei ole yhtä yksiselitteisen naisellista kuin Kahlon taide siinä mielessä, että ollakseen mahdollisimman viettelevää sen on oltava halukas leikkimään vuoroin täysin puhdasta ja vuoroin täysin turmeltunutta. Kuin silkkinauha, joka on sidottu pommin ympärille", André Breton selitti vuonna 1939.

Frida Kahlo luokiteltiin surrealistiksi, mutta hän otti myöhemmin etäisyyttä tähän leimaan. Hän kirjoitti päiväkirjaansa:

"Minua luultiin surrealistiksi, mutta en ollut sellainen. En ole koskaan maalannut uniani. Olen maalannut todellisuuttani".

1930-luvun lopulla Frida Kahlon todellisuus musertui jälleen kerran. Diego Rivera jätti avioerohakemuksen, koska ei sanojensa mukaan "kyennyt sitoutumaan yhteen naiseen kerrallaan".

Frida Kahlo ja Diego Rivera tajusivat kuitenkin pian, etteivät he pärjäisi ilman toisiaan.

Heidän yhteinen rakkautensa meksikolaista taidetta kohtaan, keskinkertaisuuden hylkääminen ja ennen kaikkea toistensa taiteen kunnioittaminen olivat luoneet siteen, jota ei edes syrjähyppyjen sarja voinut rikkoa.

Pariskunta avioitui uudelleen 8. joulukuuta 1940, mutta tällä kertaa Frida Kahlo asetti itsetietoisia ehtoja: hän halusi muun muassa elättää itsensä omien maalaustensa myynnistä saaduilla tuloilla.

Näinä vuosina hänellä oli tilaisuus pitää näyttelyitä merkittävissä kaupungeissa, kuten New Yorkissa, Bostonissa ja Pariisissa, ja hänen töitään ylistettiin useissa taidelehdissä.

Frida Kahlon suhteet

Frida Kahlo ja Lev Trotski.

Frida Kahlo oli Meksikon kommunistisen puolueen jäsen ja venäläisen vallankumousjohtajan Lev Trotskin läheinen ystävä. Stalinin agentit murhasivat Trotskin Mexico Cityssä vuonna 1940. Huhujen mukaan näillä kahdella oli jopa suhde, vaikka tätä ei ole koskaan vahvistettu virallisesti.

© UCLA Film & Television Archive

Toinen hänen Diegolle asettamistaan ehdoista oli se, ettei heillä saisi olla seksuaalista suhdetta toisiinsa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että Frida Kahlo olisi luopunut rakkauselämästään. Hänellä oli kuolemaansa asti lukemattomia suhteita sekä miesten että naisten kanssa – heidän joukossaan väitetysti myös musta amerikkalainen tanssija ja laulaja Josephine Baker.

Diego Rivera suostui ilomielin kaikkiin Fridan ehtoihin, sillä kuten hän kirjoitti omaelämäkerrassaan: "Olin niin onnellinen saadessani Fridan takaisin, että olin valmis suostumaan mihin tahansa".

1940-luvulla Frida Kahlo alkoi saada tunnustusta taiteestaan Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Meksikossa järjestettyjen näyttelyiden ansiosta.

Hänen raa'an rehelliset omakuvansa olivat tuohon aikaan ainutlaatuisia. Niissä oli paljon voimakkaita symboleja meksikolaisesta kulttuurista ja luonnosta sekä sosialismista, jota sekä Frida että Diego kannattivat avoimesti.

Taisteleva vallankumouksellinen oli jälleen yksi niistä rooleista, joihin Frida Kahlo lavasti itsensä – kärsivän naisen, hylätyn vaimon, lapsettoman naisen ja viettelevän rakastajattaren jatkoksi.

Meksikon vallankumouksen muovaama

Frida Kahlo ja Diego Rivera poliittisessa mielenosoituksessa.

Frida Kahlo ja Diego Rivera osallistuivat poliittisiin mielenosoituksiin. He tekivät niin sekä Meksikossa että Yhdysvalloissa, joissa he molemmat asuivat pitkiä aikoja.

© Galerie Bilderwelt/Bridgeman Images

Frida Kahlo syntyi vuonna 1907, mutta hän vaihtoi syntymävuotensa Meksikon vallankumousvuodeksi 1910.

Vallankumouksen (1910–1920) myötä meksikolaiset pyrkivät edistämään vahvaa kansallistunnetta Porfirio Díazin 34 vuotta kestäneen diktatuurin ja sitä edeltäneen 300-vuotisen Espanjan siirtomaavallan jälkeen.

Vallankumouksen jälkeen toteutettiin uudistuksia talonpoikien ja työläisten hyväksi, katolisen kirkon valtaa rajoitettiin rajusti ja luonnonvarojen hyödyntäminen asetettiin valtion valvontaan.

Meksikolaiset omaksuivat alkuperäiskansojen kulttuuria ja hylkäsivät Ranskan ja Espanjan ajatukset ja muodit, jotka olivat aiemmin vaikuttaneet maahan merkittävästi.

Frida Kahlo oli kiihkeä patriootti ja yhtä kiihkeä sosialisti. Jopa silloin, kun sairaus sitoi hänet vuoteeseen, hän osoitti tukevansa sosialismin ja meksikolaisen nationalismin aatteita.

Viimeisessä julkisessa esiintymisessään hän osallistui mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Yhdysvaltojen vallankaappausta Guatemalan demokraattisesti valittua presidenttiä vastaan.

Kuolemaa uhmannut Frida Kahlo osallistui mielenosoitukseen neljän tunnin ajan huutaen rytmikkäästi: "Gringos asesinos, fuera!" "Gringos asesinos, fuera!" - "Jenkkimurhaajat, häipykää".

Tuskallisista korseteista tuli Kahlon kirous

Pyörätuoli Frida Kahlon ateljeessa.

Myöhempinä vuosinaan Frida Kahlo vietti paljon aikaa pyörätuolissaan – myös työhuoneessaan kankaan edessä.

© Shutterstock

Samalla kun taiteilija Frida Kahlo tavoitteli tähtiä, hänen oma terveytensä otti vain takapakkia.

Frida teetti yhteensä 28 korsettia – yhden teräsjousilla, kolme nahkaista ja loput kipsikorsetteja. Ne kaikki olivat hurjan epämukavia. Niitä käyttäessään hän ei voinut istua eikä nojata taaksepäin.

Vuonna 1944 hänen jalkansa ja selkärankansa kipu paheni, ja luukirurgi määräsi hänet täydelliseen lepoon ja puettavaksi teräsjousilla varustetun korsetin. Se helpotti hänen kipujaan jonkin aikaa. Mutta ilman korsettia hänestä tuntui siltä, ettei hän voinut istua tai kävellä. Hän menetti ruokahalunsaa ja laihtui kuusi kiloa puolessa vuodessa.

Viimeisessä suuressa leikkauksessa vuonna 1953 Frida Kahlolta amputoitiin oikea jalka polven yläpuolelta. Leikkauksen jälkeen lääkitys vaikutti häneen huomattavasti, joten hän maalasi vain satunnaisesti ja karkeilla siveltimenvedoilla.

Ulospäin hänen ja Diego Riveran välit olivat hyvät heikentävästä sairaudesta ja miehen syrjähypyistä huolimatta, mutta kulissien takana Frida Kahlo oli onneton.

"Kun olin kahden Fridan kanssa, hän kertoi, kuinka onneton hän oli Diegon kanssa. Hän ei koskaan oppinut sietämään Diegon rakkaussuhteita. Hän loukkaantui joka kerta ja kärsi niistä kuolemaansa asti", hänen ystävänsä Ella Wolfe kertoi.

Frida Kahlo teki vammoistaan taidetta

Frida Kahlo ei elänyt samanlaista elämää kuin muut. Hän kuului sotien välisen ajan vallankumoukselliseen avantgardeen. Tämä heijastui kaikkeen asumisesta aina jalkaproteeseihin.

Diego Riveran funkistalo.
© Brian Overcast

Kaktusaitaa ja teräsbetonia

Frida Kahlo muutti Diego Riveran hulppeaan taloon, kun Frida ja Diego menivät naimisiin. Vuonna 1932 rakennetussa ultramodernissa teräsbetonirakennuksessa oli Diegon studio, ja se oli yhdistetty Fridan koboltinsiniseen huoneistoon toisen kerroksen sillalla. Tontti oli ympäröity meksikolaisisten kaktusten pensasaidalla. He asuivat kuitenkin vain lyhyen aikaa pariskuntana avantgardistisessa rakennuksessa, jolla ei ollut vertaista Mexico Cityssä. Kahlo muutti takaisin koboltinsiniseen lapsuudenkotiinsa ja asui siellä kuolemaansa asti.

Yksi Frida Kahlon kipsikorseteista, jossa on sirppi ja vasara.
© Shutterstock

Kommunistiset kipsikorsetit

Teräs-, nahka- ja kipsikorsetit olivat osa Frida Kahlon arkea. Niiden oli tarkoitus keventää hänen selkänsä taakkaa ja vähentää kipuja. Korsetit näkyvät monissa hänen maalauksissaan. Hän myös maalasi kipsikorsettiensa päälle. Kommunistiset symbolit, kuten sirppia ja vasara, olivat luonnollinen osa vallankumouksellisen taiteilijan ilmaisua. Reikä vatsan kohdalla viittaa luultavasti Kahlon suruun hedelmättömyydestään.

Frida Kahlon jalkaproteesi.
© Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix

Ergonomista taidetta

Frida Kahlon vaivat keskittyivät usein hänen jalkoihinsa ja jalkateriinsä. Ensin hänen selkärankansa halkio johti jalkojen epämuodostumiin, ja sitten polio lyhensi hänen oikeaa jalkaansa. Kivut vain pahenivat vuonna 1925 tapahtuneen linja-auto-onnettomuuden jälkeen. Vuotta ennen hänen kuolemaansa hänen jalkaansa tuli kuolio, ja se jouduttiin amputoimaan. Frida Kahlo teki välttämättömyydestä kaunista muotoilemalla proteesista punaisen saappaan, jossa oli lohikäärmekuvio.

Ylitti Diego Riveran kuoltuaan

Frida Kahlo kuvaili päiväkirjassaan, miten kamalasti jalan amputointi vaikutti hänen viimeisiin kuukausiinsa:

"Se on aiheuttanut minulle loputtomia kärsimyksiä, ja toisinaan olin vähällä menettää järkeni. Haluan edelleen tehdä itsemurhan enemmän kuin mitään muuta. Vain Diego estää minua tekemästä sitä, koska turhamaisuudessani ajattelen, että hän kaipaisi minua".

Frida Kahlo kuoli vuoteessaan 47-vuotiaana 13. heinäkuuta 1954. Virallinen kuolinsyy oli keuhkokuume, mutta on myös väitetty, että hän teki itsemurhan.

Viimeiset sanat, jonka hän kirjoitti päiväkirjaansa, olivat: "Toivon, että loppu on miellyttävä – ja toivon, etten koskaan palaa takaisin".

Taiteensa ansiosta hänestä tuli kuitenkin kuolematon, sillä hänen maalauksiaan voi yhä ihailla museoissa ympäri maailmaa. Ja vaikka hänen miehensä eli nuorta vaimoaan kauemmin, Frida sai silti viimeisen sanan.

Vuonna 2019 hänen maalauksensa Diego ja minä vuodelta 1949 myytiin huutokaupassa noin 30 miljoonan euron hintaan. Huutokaupan vasaranlyönti teki omakuvasta historian kalleimman latinalaisamerikkalaisen taideteoksen – reilusti arvokkaamman kuin Diego Riveran Los Rivales -teos vuodelta 1931, joka myytiin "vain" kymmenen miljoonan euron hintaan.