Erikoistehosteet: Näin Frankensteinin hirviö muovautui
Boris Karloffin muuttumiseen Frankensteinin hirviöksi saattoi kulua kuusikin tuntia. Lue erikoistehosteiden historiasta ja katso aihetta käsittelevä video.

Boris Karloffin muuttumiseen Frankensteinin hirviöksi saattoi kulua kuusikin tuntia.
”Jos teillä on heikko sydän ja siedätte huonosti shokkia ja tiivistä jännitystä, teidän EI tule katsoa tätä elokuvaa.” Näin Universal Studios -elokuvayhtiö varoitti herkkiä katsojia ennen Frankenstein-elokuvan ensi-iltaa vuonna 1931.
Varmuuden vuoksi elokuvayhtiö hankki ensi-iltaa varten paikalle ambulansseja, ilmaisia hermolääkkeitä ja sairaanhoitajia. Varotoimista huolimatta monet järkyttyivät ja naisia pyörtyi, kun Frankensteinin hirviö ilmaantui valkokankaalle.
Arpi suoraan kirurgian oppikirjasta
Vähempää olisi tuskin voinut odottaa, sillä elokuvan maskeeraaja oli tehnyt todella tarkkaa ja vaikuttavaa työtä. Elokuvan pääosan esittäjä Boris Karloff istui kuvausten aikana maskeerattavana päivittäin jopa kuusi tuntia, ja lisäksi maskin poistamiseen kului puolitoista tuntia.
Maskin takana oli maskeeraaja Jack Pierce. Hän oli valmistautunut työhön puolen vuoden ajan ennen kuvauksia lukemalla muun muassa anatomiaa, lääketiedettä ja kirurgiaa käsitteleviä kirjoja. Koska Mary Shelleyn romaanissa, johon elokuva perustui, ei ole hiviöstä yksityiskohtaisia kuvauksia, Piercen piti kehitellä uskottava hahmo omien tutkimustensa perusteella. Esimerkiksi Frankensteinin hirviön kallossa oleva leikkausarpi oli kopioitu suoraan kirurgian oppikirjasta.
Karloffin selkä vammautui
Hirviölle ominainen kömpelö tapa liikkua saatiin muun muassa paksupohjaisilla kengillä, jotka tekivät Karloffista 2,3 metrin pituisen. Hänen jalkoihinsa kiinnitettiin rautatuet, jotka estivät häntä koukistamasta polviaan. Sen seurauksena Karloff sai selkävaivoja ja joutui myöhemmin käymään läpi kolme selkäleikkausta.
Karloffin kärsimykset kuitenkin palkittiin. Elokuvasta tuli maailmanmenestys, ja se nosti aiemmin melko tuntemattoman Karloffin kuuluisuuteen.