Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Boris Karloffin muuttumiseen Frankensteinin hirviöksi saattoi kulua kuusikin tuntia.

Kulttuuri - Kulttuurihenkilöt

Erikoistehosteet: Näin Frankensteinin hirviö muovautui

Boris Karloffin muuttumiseen Frankensteinin hirviöksi saattoi kulua kuusikin tuntia. Lue erikoistehosteiden historiasta ja katso aihetta käsittelevä video.

”Jos teillä on heikko sydän ja siedätte huonosti shokkia ja tiivistä jännitystä, teidän EI tule katsoa tätä elokuvaa.” Näin Universal Studios -elokuvayhtiö varoitti herkkiä katsojia ennen Frankenstein-elokuvan ensi-iltaa vuonna 1931.

Varmuuden vuoksi elokuvayhtiö hankki ensi-iltaa varten paikalle ambulansseja, ilmaisia hermolääkkeitä ja sairaanhoitajia. Varotoimista huolimatta monet järkyttyivät ja naisia pyörtyi, kun Frankensteinin hirviö ilmaantui valkokankaalle.

Arpi suoraan kirurgian oppikirjasta

Vähempää olisi tuskin voinut odottaa, sillä elokuvan maskeeraaja oli tehnyt todella tarkkaa ja vaikuttavaa työtä. Elokuvan pääosan esittäjä Boris Karloff istui kuvausten aikana maskeerattavana päivittäin jopa kuusi tuntia, ja lisäksi maskin poistamiseen kului puolitoista tuntia.

Maskin takana oli maskeeraaja Jack Pierce. Hän oli valmistautunut työhön puolen vuoden ajan ennen kuvauksia lukemalla muun muassa anatomiaa, lääketiedettä ja kirurgiaa käsitteleviä kirjoja. Koska Mary Shelleyn romaanissa, johon elokuva perustui, ei ole hiviöstä yksityiskohtaisia kuvauksia, Piercen piti kehitellä uskottava hahmo omien tutkimustensa perusteella. Esimerkiksi Frankensteinin hirviön kallossa oleva leikkausarpi oli kopioitu suoraan kirurgian oppikirjasta.

Karloffin selkä vammautui

Hirviölle ominainen kömpelö tapa liikkua saatiin muun muassa paksupohjaisilla kengillä, jotka tekivät Karloffista 2,3 metrin pituisen. Hänen jalkoihinsa kiinnitettiin rautatuet, jotka estivät häntä koukistamasta polviaan. Sen seurauksena Karloff sai selkävaivoja ja joutui myöhemmin käymään läpi kolme selkäleikkausta.

Karloffin kärsimykset kuitenkin palkittiin. Elokuvasta tuli maailmanmenestys, ja se nosti aiemmin melko tuntemattoman Karloffin kuuluisuuteen.

Lue myös:

Elokuvat

Erikoistehosteet loivat taikaa valkokankaalle

9 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Diiva nukkui arkussa ja piti lepakkoa hattuna

1 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Amelia Earhartin lentokoneessa oli teknisiä ongelmia jo ennen koneen lopullista katoamista

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota