Eksentrikkojen klubin erikoisimmat
Nikola Tesla rakastui kyyhkyseen, Oscar Wilde kävi kävelyllä hummerin kanssa ja Einstein keräili tupakantumppeja. Monilla historian henkilöillä on ollut kummalliset tapansa.
”Wall Streetin noita” oli sairaalloisen saita
Hetty Green (1834–1916)
Yhdysvaltalainen Hetty Green ansaitsi pörssikeinottelulla niin suuren omaisuuden, että hänestä tuli maailman rikkain nainen. Rahoistaan huolimatta ”Wall Streetin noidaksi” kutsuttu Green oli niin pihi, että hän käytti tavallisesti vain yhtä ainoaa vaatekertaa, mustaa arkipukua.
Green oli oppinut säästäväiseksi jo lapsena. Hänen varakas kveekari-isänsä oli opettanut tyttärelleen kurinalaisuutta määräämällä tämän vuorokaudeksi puhekieltoon aina, kun tämä oli käyttäytynyt huonosti.
Myöhemmällä iällä Greenistä tuli lähes sairaalloisen saita: hän muutti jatkuvasti halvasta asunnosta toiseen vältelläkseen verottajaa ja tinki halvimmastakin ostoksesta.
Lehdet seurasivat mielenkiinnolla Greenin edesottamuksia ja kirjoittivat muun muassa, miten Green oli vienyt poikansa köyhäinsairaalaan.
Sairaalan henkilökunta sai kuitenkin selville, että Greenit olivat rikkaita, ja käski näiden häipyä. Pojan jalkaan kehittyi kuolio, ja se jouduttiin myöhemmin amputoimaan.
Einstein poltti tupakannatsoja
Albert Einstein (1879–1955)
Saksalainen fyysikko Albert Einstein muistetaan tieteellisistä ansioistaan mutta myös monista omituisista tavoistaan.
Hän muun muassa kiersi lääkärinsä määräämää piipunpolttokieltoa polttamalla maasta keräämiään tupakantumppeja ja kävi purjehtimassa tyvenellä, koska nautti haasteesta. Hän myös piti 8-vuotiaalle pojanpojalleen pitkän luennon saippuakuplien fysikaalisista ominaisuuksista.
Kerran Einstein eksyi ja soitti nimettömänä sihteerilleen kysyäkseen osoitettaan. Tämä ei suostunut antamaan osoitetta tuntemattomalle, jolloin Einstein joutui kertomaan, kuka oli.
Hän vannotti sihteeriään olemaan puhumatta asiasta, mutta ilmeisesti tämä unohti lupauksen.
Poliitikko pinnasi parlamentista
John Mytton (1796–1834)
Brittiläinen John Mytton onnistui 38 elinvuotensa aikana tuhlaamaan perheensä 1500-luvulta saakka keräämän omaisuuden.
Hän muun muassa tilasi itselleen kolme tynnyrillistä portviiniä ollessaan lähdössä opiskelemaan Cambridgen yliopistoon. Viinistä huolimatta – tai sen vuoksi – Mytton ei suorittanut tutkintoaan loppuun, mutta hän lahjoi äänestäjät ja tuli valituksi parlamenttiin.
Vaikka Mytton maksoi parlamenttipaikastaan omaisuuden, politiikka ei kiinnostanut häntä tippakaan. Hän osallistui vain yhteen parlamentin istuntoon, ja siitäkin hän poistui kesken kaiken, koska salissa oli hänen mielestään liian kuuma.
Vuonna 1831 Mytton joutui vankilaan muun muassa maksamattomien velkojen takia. Hän kuoli telkien takana kolme vuotta myöhemmin.
Aatelisrouva piti kiinni arvostaan
Elisabeth de Meuron (1882–1980)
Sveitsiläinen aatelisrouva Elisabeth de Meuron oli sitä mieltä, että hänellä oli erioikeuksia, joita muilla ei ollut.
Hän muun muassa pysäköi autonsa minne halusi, ja jos poliisi puuttui asiaan, de Meuron totesi tyynesti: ”Auto pysyy siinä, missä se on.”
Kun eräs paikallinen mies kerran istuutui de Meuronin suvun vakiopaikalle kirkossa, Elisabeth de Meuron pyysi häntä viileästi poistumaan: ”Taivaassa olemme yhdenvertaisia, mutta siihen saakka asioissa on oltava jokin järjestys.”
Kerran de Meuron yllätti köyhän naisen varastamassa hedelmiä linnansa puutarhasta ja telkesi ”hulluksi kerjäläiseukoksi” kutsumansa naisen vaunuvajaansa.
Kun häntä sitten syytettiin vapaudenriistosta, hän esitti oikeudelle keskiaikaisen asiakirjan, jonka mukaan linnan omistajalla oli oikeus määrätä rangaistuksia pikkurikkeistä. De Meuron selvisi sakoilla ja lyhyellä luennolla nykyoikeuden rangaistuskäytännöistä.
Suuruudenhullu herttua
Alexander Hamilton (1767–1852)
Skotlantilainen herttua Alexander Hamilton oli hyvin ylpeä syntyperästään.
Hän nimittäin polveutui herttua James Hamiltonista, jolle oli 1500-luvulla luvattu Skotlannin kruunu mutta jolta se oli viime hetkellä riistetty petoksella. Yli 200 vuotta myöhemmin elänyt Alexander Hamilton piti itseään Skotlannin laillisena kuninkaana.
Hamiltonista ei tullut hallitsijaa, mutta hän halusi hautamonumenttinsa olevan kuninkaallisen komea. Niinpä hän rakennutti mailleen 40 metrin korkuisen mausoleumin ja tilasi sitten muinaisen egyptiläisen sarkofagin, johon hänen muumioitu ruuminsa oli tarkoitus sijoittaa.
Kun sarkofagi saapui Skotlantiin, se osoittautui aivan liian pieneksi Hamiltonille, sillä se oli alun perin kuulunut egyptiläiselle prinsessalle.
Kuolinvuoteellaan Hamilton vannotti perhettään runnomaan hänen ruumiinsa sarkofagiin vaikka väkisin. Kerrotaan, että Hamiltonin ruumiin palsamoinut asiantuntija joutui loppujen lopuksi sahaamaan muumioidulta ruumiilta jalat poikki, jotta se olisi saatu mahtumaan sarkofagiin.
Keksijä rakastui kyyhkyseen
Nikola Tesla (1856–1943)
Serbialaissyntyinen keksijä Nikola Tesla alkoi vanhoilla päivillään puhua puluille. Hän kävi tapaamassa niitä puistossa ja hoiti vahingoittuneita lintuja kotonaan. Hän totesi erikoisesta kiintymyksestään:
”Olen ruokkinut vuosien saatossa tuhansia kyyhykyjä, mutta erityisesti yksi on jäänyt mieleeni. Se oli kaunis valkoinen lintu, ja sen siipien kärjet olivat harmaat. Se oli naaras ja erilainen kuin muut kyyhkyt. Minun tarvitsi vain kutsua sitä, ja se lensi luokseni. Rakastin sitä kyyhkyä niin kuin mies rakastaa naista, ja se rakasti minua. Niin kauan kuin se oli elossa, elämälläni oli tarkoitus.”
Kirkonmies herkutteli aurinkokuninkaalla
William Buckland (1784–1856)
Brittiläinen pappi ja geologi William Buckland halusi maistaa mahdollisimman monia eläinlajeja löytääkseen uutta syötävää täydentämään ihmisten ruokavaliota.
Bucklandin kodista tuli vähitellen varsinainen eläintarha, jonka asukkaat päätyivät yksi toisensa jälkeen talon isännän ja tämän vieraiden lautaselle.
Buckland tarjoili illallisillaan muun muassa peltohiirtä, krokotiilia, pingviiniä ja koiranpentua. Aivan kaikista eläimistä ennakkoluuloton Bucklandkaan ei sentään pitänyt: raatokärpäset ja maamyyrät eivät hänelle maistuneet.
Kerran Buckland oli illallisilla, joiden isäntä esitteli vieraille harvinaisen arvoesineen: Ranskan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n palsamoidun sydämen, jonka hän oli ostanut kuninkaan haudan ryöstäneiltä vallankumouksellisilta.
Siihen kaikkiruokainen Buckland totesi: ”Olen syönyt elämäni aikana monia outoja asioita mutta en koskaan kuninkaan sydäntä.” Sitten hän nappasi kuivuneen sydämen haarukkaansa ja söi sen.
Runoilija kävelytti hummeria lieassa
Oscar Wilde (1854–1900)
Irlantilainen runoilija Oscar Wilde herätti runsaasti pahennusta Viktorian ajan Englannissa. Hän muun muassa pukeutui huomiota herättävästi polvihousuihin, vihreään päällystakkiin ja vaaleansinisiin liiveihin ja käytti usein turbaania.
Opiskellessaan nuorukaisena Oxfordin yliopistossa hän herätti huomiota kävelyttämällä hummeria narussa kaupungin kaduilla.
Wilden kohtaloksi eivät kuitenkaan koituneet hänen erikoiset tapansa vaan homoseksuaalisuus, joka oli 1800-luvulla rikos.
Wilde tapaili miespuolisia prostituoituja ja transvestiittejä ja sai siveettömyydestä kahden vuoden vankeustuomion vuonna 1895. Hän kuoli hyljeksittynä kolme vuotta vapautumisensa jälkeen vuonna 1900.