Charles Dickens halusi lähettää vaimonsa mielisairaalaan

Charles Dickens kuvaili koko menestyksekkään kirjailijanuransa ajan kriittisesti 1800-luvun köyhyyttä ja epätasa-arvoa. Vasta löydettyjen kirjeiden perusteella hän ei kuitenkaan ollut yksityiselämässään läheisiään kohtaan kovin hyväntahtoinen ja ymmärtäväinen.

Charles Dickens tunnetaan muun muassa tarinoista Joulukertomus ja Oliver Twist.

© National Library of Wales

Yli sata vuotta unohduksissa ollut kirje paljastaa, että brittiläinen kirjailija Charles Dickens yritti saada vaimonsa Catherinen suljettua laitokseen. Suunnitelma kuitenkin epäonnistui, sillä lääkärit totesivat vaimon mieleltään täysin terveeksi.

Kirje nosti niskakarvat pystyyn

Harvardin yliopiston arkistoissa oli kaikkiaan 98 toimittaja Edward Dutton Cookin kirjoittamaa kirjettä. Cook asui Catherine Dickensin naapurissa tämän erottua kirjailijamiehestään. Kirjeet löysi kirjallisuuden professori John Bowen, eikä niitä ole aiemmin tutkittu. Erityisesti yksi kirje järkytti professoria:

”Se sai suorastaan niskakarvani nousemaan pystyyn”, Cook kertoo reaktiostaan.

Dickens syytti vaimoaan tämän raskauksista

Kirje on kirjoitettu vuonna 1879 eli 21 vuotta Dickensien eron jälkeen, ja siinä Cook kertoo Catherine Dickensin kanssa käymästään keskustelusta. Catherine oli kertonut hänelle avioliittonsa viimeisistä katkerista vuosista, jolloin Charles Dickens oli aloittanut suhteen nuoreen näyttelijättäreen. Naapuri Cook kirjoitti tutulleen:

”Hän yritti jopa saada vaimonsa suljetuksi mielisairaalaan. Naisparka! Mutta vaikka laki on tässä suhteessa yleensä lepsu, hän [Charles Dickens] ei saanut haluamaansa.”

Historiantutkijat ovat olleet tietoisia siitä, että Charles Dickens kohteli vaimoaan huonosti heidän liittonsa viime vuosina. He saivat kymmenen lasta, joiden elättämistä Dickens piti suurena taakkana ja syyllisti siksi vaimoaan. Nyt löydetyt kirjeet kertovat karun totuuden siitä, miten pitkälle kirjailija oli valmis menemään päästäkseen eroon vaimostaan.