Shutterstock & Creative Commons

Asiantuntija: Rolling Stones teki parempaa musiikkia huumeissa

Kitaristi Keith Richards kertoo saaneensa parhaat ideansa ollessaan huumeiden vaikutuksen alaisena. Keskustelimme Rolling Stones -asiantuntijan Bård Osen kanssa yhtyeen suhteesta huumeisiin.

Norjalainen musiikkitoimittaja Bård Ose kirjoittaa parhaillaan jo toista kirjaansa The Rolling Stonesista. Hänen mielestään yhtyeen jäsenten huumeidenkäyttö ja juhliminen vaikuttivat merkittävästi heidän musiikkiinsa.

HISTORIA: Käänsivätkö skandaalit ja sekoilu huomion pois musiikista vai kasvattivatko ne vain Stonesin suosiota?

Bård Ose: ”Sekä että. Varmasti ne auttoivat tekemään bändiä tunnetuksi oman fanikuntansa ulkopuolella. Yhtyeestä tuli osa taiteilijoille ja poliitikoille varattua yhteiskunnallista viiteryhmää, mikä inspiroi sitä musiikillisesti. Brian Jones laajensi musiikillista ilmaisuaan eksoottisilla soittimilla, ja Jagger ja Richards alkoivat kirjoittaa aiempaa kantaaottavampia sanoituksia.

Bård Ose on yksi Norjan tunnetuimmista rocktoimittajista. Hän on kirjoittanut kirjoja The Rolling Stonesista ja The Beatlesista ja ollut mukana tekemässä rockin tietosanakirjaa.

© Aashild Aga

HISTORIA: Miten huumeet vaikuttivat yhtyeen luovuuteen 1960-luvulla?

Bård Ose: ”Valitettavasti on päivänselvää, että huumeiden käytöllä oli myönteinen vaikutus yhtyeen musiikkiin – etenkin vuosina 1965–1975. Sanon ’valitettavasti’ siksi, että tuolloin päihteiden väärinkäyttö varasti usein huomion musiikilta. Kun haastattelin Keith Richardsia vuonna 2010, hän sanoi, ettei hän oikein ymmärtänyt, mistä hän sai hyvät ideansa aikana, jolloin hän käytti eniten huumeita. Hän korosti kuitenkin, että musiikki oli hänelle aina se kaikkein tärkein asia, joka piti hänet pystyssä.”

HISTORIA: Vaikeuttiko ryhmän julkisuuskuva pahoina poikina irtautumista huumekuvioista?

Bård Ose: ”Brian Jonesin oli yhtyeen jäsenistä kenties vaikeinta irtautua tuosta imagosta, ja hän oli myös lähtöisin vähän muita ’hienommasta’ perheestä. Keith Richardsille asia oli yhdentekevä, sillä hän oli ollut kapinallinen syntymästään asti. Mick Jagger oli alusta asti paljon ammattimaisempi ja pystyi keskittymään sekä uraan, imagoon että musiikkiin. Hän ei koskaan antanut huumeiden hallita elämäänsä vaan onnistui löytämään tasapainon laillisen ja hillittömyyden välillä.”