1. Seksipakkomielle

Gandhi pyysi nuoria naisia nukkumaan kanssaan alastomana testatakseen kykyään vastustaa seksuaalisia houkutuksia.
Vei sukulaistytön sänkyyn
Gandhi julisti, että seksin tarkoitus oli vain hankkia lapsia ja intialaisten tulisi mieluummin suunnata energiansa vapaustaisteluun. Hänelle itselleen seksistä tuli pakkomielle.
Hänellä oli useita läheisiä – mutta ilmeisesti platonisia – naissuhteita, kuten tanskalaiseen lähetyssaarnaajaan Esther Færingiin, jota hän kutsui ”rakkaaksi lapsekseen”.
70-vuotiaana Gandhi alkoi nukkua alastomien nuorten tyttöjen kanssa, joista yksi oli hänen 18-vuotias sukulaistyttönsä Manu. Gandhin mukaan hän testasi näin kykyään vastustaa seksuaalista houkutusta.
Helppoa ei ollut Gandhin vaimollakaan. Nuoret naiset asuivat perheen kodissa, ja kiistoissa Gandhi asettui heidän puolelleen vaimoaan vastaan, joka oli hänen mukaansa taipuvainen ”pikkumaisuuteen”.
2. Perheväkivalta

Kasturba avioitui Gandhin kanssa 14-vuotiaana. Pari sai neljä poikaa.
Rauhanapostoli pahoinpiteli vaimoaan
Gandhi saarnasi lempeyttä ja väkivallattomuutta, mutta ihanteet eivät koskeneet hänen vaimoaan Kasturbaa. Gandhi tunnusti omaelämäkerrassaan sekä lyöneensä vaimoaan että yrittäneensä ajaa tämän pois kotoa.
Pahoinpitely ei ollut pelkästään fyysistä. Gandhi halveksi avoimesti luku- ja kirjoitustaidotonta Kasturbaa ja muun muassa kirjoitti vaimonsa tuovan mieleen lehmän, joka ”yrittää omalla typerällä tavallaan sanoa jotain”.
Gandhi jopa kielsi Kasturbalta penisilliinin tämän sairastuttua, mikä johti vaimon kuolemaan vuonna 1944. Gandhi perusteli kieltoa sillä, että penisilliini oli ulkomaista hapatusta, jota intialaisten piti välttää.
Gandhia itseään kielto ei koskenut. Hän käytti tarvittaessa penisilliiniä ja antoi brittiläisen sotilaslääkärin leikata tulehtuneen umpilisäkkeensä vuonna 1924.
3. Tappiomieliala

Gandhi kirjoitti Hitlerille ensimmäisen kerran heinäkuussa 1939. Saksa hyökkäsi Puolaan alle kaksi kuukautta myöhemmin.
Olisi uhrannut juutalaiset ja britit
Vastustus Intian siirtomaaisäntää Britanniaa kohtaan teki Gandhista sokean natsismin pahuudelle.
Eräässä kirjeessä hän puhutteli Adolf Hitleriä ”ystäväkseen”. ”Emme usko, että olette sellainen hirviö kuin vastustajanne väittävät”, hän kirjoitti joulukuussa 1940 diktaattorille, joka oli juuri valloittanut suuren osan Eurooppaa.
Samoihin aikoihin Gandhi kehotti avoimessa kirjeessä brittejä antautumaan rauhan nimissä.
”Antakaa heille kaunis saarenne kauniine rakennuksineen”, hän kirjoitti brittilentäjien puolustaessa maataan kiivaasti Luftwaffea vastaan.
Sodan jälkeen Gandhi otti kantaa myös juutalaisten kohtaloon.
”Heidän olisi pitänyt heittäytyä kalliolta mereen. Se olisi herättänyt maailman ja Saksan kansan, ja joka tapauksessa heitä antautui miljoonittain”, hän kirjoitti vuonna 1947.
4. Rasismi

Gandhi palveli Etelä-Afrikan buurisodassa brittiläis-intialaisissa ambulanssijoukoissa.
Piti mustaihoisia alempiarvoisina
Nuorempana Gandhi työskenteli lakimiehenä Britannian Natalin-siirtomaassa Etelä-Afrikassa vuosina 1893–1914.
Häntä kohdeltiin siellä toisen luokan kansalaisena, kuten kaikkia intialaisia. He eivät esimerkiksi saaneet matkustaa samassa junanvaunussa eurooppalaisten kanssa eivätkä käyttää samoja jalkakäytäviä.
Gandhi työskenteli Natalin-vuosinaan pääasiassa intialaisen vähemmistön oikeuksien parantamiseksi.
Etelä-Afrikan mustaihoisten vielä heikommat olot eivät häntä juurikaan huolettaneet. Hän vastusti heidän pyrkimystään lakisääteiseen tasa-arvoon ja nimitti heitä halventavasti ”kaffereiksi”.
Gandhi piti intialaisia ja brittejä arjalaisina ja uskoi intialaisten ja afrikkalaisten välisen tasa-arvon johtavan siihen, että intialaiset joutuisivat ”alistumaan alkuasukkaiden tavoille”.
5. Seksismi

Raiskaukset ovat edelleen suuri ongelma Intiassa. Intian valtion mukaan joka 17. minuutti joku nainen joutuu raiskauksen uhriksi.
Naiset syyllisiä raiskauksiin
Gandhin mukaan naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa ja ehkä jopa miestä parempia, sillä heille väkivallattomuus on luontaisempaa.
Tosiasiassa hänen näkemyksensä naisista ja etenkin naisten seksuaalisuudesta oli paljon ongelmallisempi. Naisten kuukautiset olivat hänen mukaansa ”osoitus naisten seksuaalisuuden vääristämästä sielusta”.
Gandhi piti myös raiskauksia naisten omana syynä.
”Olen aina uskonut, että on mahdotonta murtaa naista fyysisesti vastoin hänen tahtoaan. Näin tapahtuu vain, jos hän antaa periksi pelosta tai ei ymmärrä omaa moraalista vahvuuttaan. Jos hän ei pysty vastustamaan raiskaajan fyysistä voimaa, hänen puhtautensa antaa hänelle voimaa kuolla ennen kuin mies onnistuu raiskaamaan hänet”, pyhä mies totesi omaelämäkerrassaan.