Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enheduanna

Kuka on vanhin nimeltä tunnettu kirjailija?

Ensimmäinen nimeltä tiedetty kirjailija oli ylipapitar Enheduanna, joka kirjoitti ylistyksiä Mesopotamian jumalista ja temppeleistä

Wikimedia Commons

”Taulut kokosi Enheduanna. Kuninkaani, on luotu jotain sellaista, mitä kukaan ei ole luonut aiemmin.” Näin kirjoitti ­historian vanhin nimeltä tunnettu kirjailija Enheduanna savitauluihin, jotka hän laati noin 4 300 vuotta sitten.

Enheduanna oli Akkadin kuninkaan Sargon Suuren tytär. Sargon oli valloittanut suuria osia Mesopotamiasta vuoden 2300 eaa. tienoilla ja päätti, että hänen suuren valtakuntansa lukuisat jumalat olisi yhdistettävä hänen poliittisen ­valtansa vahvistamiseksi.

Tehtävä lankesi Enheduannalle, josta tuli ylipapitar. Hän kirjoitti ainakin 42 hymniä ja kuusi uskonnollista runoa. Hymnit kertovat eri temppeleistä Sar­gonin valtakunnassa, ja runot ylistävät jumalia.

Yhdessä runoista palvotaan sumerilaista Inanna-jumalatarta, joka myöhemmin yhdistyi akkadilaisten ­rakkauden, sodan ja oikeudenmukai­suuden jumalattareen Ishtariin.

Lue myös:

James Cook
Tutkimusmatkat

James Cook nousi maalaispojasta jumalaksi

24 minuuttia
Rooman valtakunta

TOTTA VAI TARUA: ”Keisari Nero poltti Rooman tuhkaksi”

3 minuuttia
Egyptiläiset

Egyptin vahva mies olikin nainen

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota