Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astleyn sirkuksessa oli hevosia, klovneja ja akrobaatteja.

Kulttuuri

Kuka keksi sirkuksen?

Ratsastuksen opettaja ja entinen Britannian ratsuväen sotilas Philip Astley oli rahapulassa. Lisäansioiden saamiseksi hän alkoi esittää julkisesti henkeäsalpaavia ratsastusnumeroita. Vuonna 1768 hän avasi maailman ensimmäisen sirkuksen.

Ratsuväensotilas perusti ensimmäisen sirkuksen

Lontoolaisessa lehdessä oli 6. huhtikuuta 1768 vaatimaton ilmoitus, jossa mainostettiin ”temppuja hevosen selässä”. Ilmoituksen oli lehteen pannut brittiläinen Philip Astley, joka oli entinen ratsuväen sotilas.

Alun perin Astley opetti ratsastusta, mutta vuonna 1768 hän päätti panna taitonsa hyötykäyttöön ja ansaita rahaa tekemällä yleisön edessä näyttäviä temppuja hevosen selässä. Näytökset pidettiin ulkona pyöreällä areenalla. Pari vuotta myöhemmin Astley laajensi esitystä ja otti siihen mukaan akrobaatteja ja klovneja.

Sirkus-sana juontuu vuodesta 1782

Philip Astley ei kuitenkaan kutsunut esityksiään sirkukseksi, vaan nimeä alkoi käyttää hänen kilpailijansa Charles Hughes, joka vuonna 1782 avasi Lontooseen Royal Circus -nimisen esityspaikan. 1800-luvulla sana sirkus vakiintui nykyiseen merkitykseensä.

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota