Kuka keksi sirkuksen?

Ratsastuksen opettaja ja entinen Britannian ratsuväen sotilas Philip Astley oli rahapulassa. Lisäansioiden saamiseksi hän alkoi esittää julkisesti henkeäsalpaavia ratsastusnumeroita. Vuonna 1768 hän avasi maailman ensimmäisen sirkuksen.

Astleyn sirkuksessa oli hevosia, klovneja ja akrobaatteja.

Ratsuväensotilas perusti ensimmäisen sirkuksen

Lontoolaisessa lehdessä oli 6. huhtikuuta 1768 vaatimaton ilmoitus, jossa mainostettiin ”temppuja hevosen selässä”. Ilmoituksen oli lehteen pannut brittiläinen Philip Astley, joka oli entinen ratsuväen sotilas.

Alun perin Astley opetti ratsastusta, mutta vuonna 1768 hän päätti panna taitonsa hyötykäyttöön ja ansaita rahaa tekemällä yleisön edessä näyttäviä temppuja hevosen selässä. Näytökset pidettiin ulkona pyöreällä areenalla. Pari vuotta myöhemmin Astley laajensi esitystä ja otti siihen mukaan akrobaatteja ja klovneja.

Sirkus-sana juontuu vuodesta 1782

Philip Astley ei kuitenkaan kutsunut esityksiään sirkukseksi, vaan nimeä alkoi käyttää hänen kilpailijansa Charles Hughes, joka vuonna 1782 avasi Lontooseen Royal Circus -nimisen esityspaikan. 1800-luvulla sana sirkus vakiintui nykyiseen merkitykseensä.