Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka käytti fetsiä ensimmäisenä?

Pyöreä päähine on ollut aikojen saatossa suosiossa monissa eri kulttuureissa, ja sen käytöllä on ollut monia eri merkityksiä.

Shutterstock

Fetsi yhdistetään yleensä Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan, mutta sen todellisesta alkuperästä ei ole varmuutta.

Joidenkin lähteiden mukaan fetsin kaltaisia päähineitä käytettiin jo antiikin Kreikassa, kun taas jotkut lähteet väittävät fetsin olevan lähtöisin Balkanin niemimaalta.

Oli miten oli, suosituimpia fetsit olivat Ottomaanien valtakunnassa, joka ulottui laajimmillaan Egyptistä Itävaltaan asti.

Ottomaaneille fetsi ­symboloi uudenaikaisuutta, ja sitä käytettiin kaikkialla valtakunnassa – usein vanhanaikaiseksi mielletyn turbaanin tilalla.

Ajan mittaan fetsistä kuitenkin tuli konservatiivisuuden ja takapajuisuuden symboli, ja ­esimerkiksi Turkissa fetsi jopa kiellettiin ja korvattiin länsimaisilla hatuilla Ottomaanien valtakunnan ­romahduksen ­jälkeen vuonna 1922.

Fetsin nimi tulee Marokossa ­sijaitsevasta Fezin kaupungista, jossa ­tuotettiin ­fetsien ­värjäämiseen alun perin käytettyä väriainetta.

Lue myös:

Historian suurkaupunkioppaat

Koe Marrakech: Marokon muinaista loistoa

5 minuuttia
Arkielämä

Hattujen historia: Knallipäiset cowboyt

6 minuuttia
Kulttuuri

Skottien kiltti oli englantilaisen keksintö

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota