Shutterstock

Kuinka vanha Hollywood-kyltti on?

Legendaarinen Hollywood-kyltti yhdistetään elokuvaan, säihkeeseen ja glamouriin, mutta niin ei ole aina ollut.

Kuuluisa kyltti kohosi Los Angelesin Hollywoodin kaupunginosan kukkuloille vuonna 1923.

Lähes 14 metriä korkeat ja noin 10 metriä leveät kirjaimet muodostivat alun perin sanan HOLLYWOODLAND, joka mainosti paikallista asunnonrakennusprojektia.

Tekstin piti olla paikalla vain puolitoista vuotta, mutta siitä tuli nopeasti Hollywoodin kasvavan elokuvatuotannon symboli ja se sai jäädä.

Uusi kyltti juhlisti koko kaupunginosaa

Seuraavina vuosina väliaikaisiksi tarkoitetut kirjaimet rapistuivat yhä pahemmin, kunnes Hollywoodin kauppakamari teki Los Angelesin kaupungin kanssa sopimuksen niiden kunnostamisesta.

Sopimuksen mukaan muun muassa neljä viimeistä kirjainta poistettiin niin, että jäljelle jäi vain sana HOLLYWOOD, ja näin yhteys rakennushankkeeseen häivytettiin.

Hugh Hefner antoi rahaa kunnostukseen

Kunnostuksen jälkeenkin puusta ja metallista tehdyt kirjaimet rappeutuivat vähitellen, ja osa putosi ja hävisi kokonaan.

Vuonna 1978 kauppakamari alkoi taas kunnostaa niitä, ja moni kuuluisuus, muun muassa Playboy-lehden omistaja Hugh Hefner, osallistui hankkeeseen.

Kirjaimet valettiin tällä kertaa betonista ja ripustettiin terästolppiin, ja kirjoitus on nyt pysyvä historiallinen maamerkki.