Shutterstock
Don Rosa

Kuinka paljon Aku Ankassa on lainattu historiasta?

Piirtäjä Don Rosa ei antanut ankkojensa seikkailla vain fiktiivisessä maailmassa – ne saivat todistaa myös todellisia historiallisia tapahtumia.

Useimmat Aku Ankka -tarinat tapahtuvat fiktiivisessä Disney-maailmassa, mutta välillä niissä ammennetaan myös historiasta. Kuuluisin Disney-piirtäjä Carl Barks viittasi monissa töissään historiaan.

Esimerkiksi vuonna 1949 julkaistussa sarjakuvassa Kulmikkaat munat (Lost in the Andes!) Aku lähtee löytöretkelle Andeille ja löytää vuoristosta kaupungin, joka muistuttaa erehdyttävästi inkakaupunki Machu Picchua. Vuonna 1954 julkaistussa tarinassa Onnellinen laakso (Tralla La) Roope pommittaa utopistista Tralla Lan kaupunkia pullonkorkeilla. Joidenkin mukaan tarina kritisoi Yhdysvaltojen osallistumista Korean sotaan.

Don Rosa

Disney-piirtäjä Don Rosa tunnetaan etenkin hänen suurteoksestaan Roope Ankan elämästä.

© Shutterstock

Don Rosa kuvitti historiaa

Piirtäjä Don Rosa sen sijaan lainasi teoksiinsa suoraan historiasta. Sarjassa Roope Ankan elämä ja teot Roope todistaa monia historiallisia tapahtumia, kuten Kalifornian kultakuumetta (1848–1855), Panaman kanavan rakentamista (1904–1913) ja Venäjän vallankumousta (1917).

Matkoillaan Roope kohtaa kuuluisia henkilöitä, kuten napatutkija Robert Pearyn, biisoninmetsästäjä Buffalo Billin ja intiaanipäällikkö Geronimon. Tarinassa Culebran liikenero USA:n presidentillä Theodore Rooseveltilla on merkittävä rooli, ja hän muun muassa ryöstää kaivinkoneen Roopen kanssa.