Shutterstock

Kivikauden ihmiset lisääntyivät paljon luultua vanhempina

Yli 40 000 vuotta vanhat geenimutaatiot paljastavat, minkä ikäisinä kivikauden ihmiset saivat lapsia.

Uusi tutkimus paljastaa, että kivikauden eurooppalaiset eivät olleetkaan kovin erilaisia kuin me. Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että esivanhempamme saivat lapsia hyvin nuorina, koska he eivät eläneet kovin vanhoiksi. Nyt olettamus on osoittautunut vääräksi.

Tanskalaisen Århusin yliopiston ja saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat analysoineet ne 2 prosenttia nykyihmisen geeneistä, jotka olemme perineet neandertalinihmisiltä. Geenimutaatiot paljastavat, että kivikauden ihmiset saivat lapsia vasta noin 30-vuotiaina.

Suomessa synnyttäjien keskimääräinen ikä on tällä hetkellä 29,7 vuotta.

Tuhansia vuosia vanha kalliomaalaus näyttää esittävän raskaana olevaa naista.

© Shutterstock

Mutaatiot viittaavat vanhoihin vanhempiin

Tutkijat ovat laskeneet, kuinka vanhoja kivikauden vanhemmat olivat. Ensin he laskivat, kuinka monta sukupolvea viimeisten 40 000 vuoden aikana on syntynyt.

Geeneissämme on monenlaisia mutaatioita, joista osa on yleisempiä hieman vanhempien vanhempien jälkeläisillä. Tutkimalla näitä mutaatioita tutkijat pystyivät määrittämään, kuinka vanhoina kivikauden ihmiset saivat lapsia.

”Tulokset osoittavat, että niillä henkilöillä, joiden vanhemmat olivat neandertal-perimän perusteella vanhempia, esiintyi myös vanhempien korkeampaan ikään viittaavia mutaatioita”, selittää Moisès Coll Macià Århusin yliopistosta.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, miksi esivanhempamme lisääntyivät vasta niin myöhäisellä iällä.