Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kivikauden ihmiset lisääntyivät paljon luultua vanhempina

Yli 40 000 vuotta vanhat geenimutaatiot paljastavat, minkä ikäisinä kivikauden ihmiset saivat lapsia.

Shutterstock

Uusi tutkimus paljastaa, että kivikauden eurooppalaiset eivät olleetkaan kovin erilaisia kuin me. Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että esivanhempamme saivat lapsia hyvin nuorina, koska he eivät eläneet kovin vanhoiksi. Nyt olettamus on osoittautunut vääräksi.

Tanskalaisen Århusin yliopiston ja saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat analysoineet ne 2 prosenttia nykyihmisen geeneistä, jotka olemme perineet neandertalinihmisiltä. Geenimutaatiot paljastavat, että kivikauden ihmiset saivat lapsia vasta noin 30-vuotiaina.

Suomessa synnyttäjien keskimääräinen ikä on tällä hetkellä 29,7 vuotta.

Tuhansia vuosia vanha kalliomaalaus näyttää esittävän raskaana olevaa naista.

© Shutterstock

Mutaatiot viittaavat vanhoihin vanhempiin

Tutkijat ovat laskeneet, kuinka vanhoja kivikauden vanhemmat olivat. Ensin he laskivat, kuinka monta sukupolvea viimeisten 40 000 vuoden aikana on syntynyt.

Geeneissämme on monenlaisia mutaatioita, joista osa on yleisempiä hieman vanhempien vanhempien jälkeläisillä. Tutkimalla näitä mutaatioita tutkijat pystyivät määrittämään, kuinka vanhoina kivikauden ihmiset saivat lapsia.

”Tulokset osoittavat, että niillä henkilöillä, joiden vanhemmat olivat neandertal-perimän perusteella vanhempia, esiintyi myös vanhempien korkeampaan ikään viittaavia mutaatioita”, selittää Moisès Coll Macià Århusin yliopistosta.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, miksi esivanhempamme lisääntyivät vasta niin myöhäisellä iällä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota