Roomalainen Lucretius oli edellä aikaansa ja käsitteli teoksissaan muun muassa atomeja.

Roomalainen runoilija innoitti Einsteinia, Shakespearea ja Darwinia

Runoilija Lucretius eli Roomassa noin 100–55 eaa. Tuotannossaan hän kuvasi atomeista koostuvaa maailmaa, jossa jumalilla ei ollut sijaa. Hänen edistykselliset teoksensa innoittivat Darwinia, Shakespearea ja Einsteinia.

torstai 6. maaliskuuta 2014

Roomalainen pohti atomeita jo 2 000 vuotta ennen Einsteinia

Yksi asia yhdistää Einsteinia, Shakespearea ja Darwinia: he kaikki lukivat Lucretiusta ja saivat innoitusta hänen ajatuksistaan. Hieman ennen ajanlaskumme alkua elänyt Lucretius kirjoitti runoteoksessaan atomeista ja maailmasta, jossa jumalilla ei ollut sijaa. Hänen ajatuksensa olivat niin vaarallisia, että katolinen kirkko kätki hänen teoksensa tuhanneksi vuodeksi.

Einstein kirjoitti esipuheen Lucretiuksen teokseen

Kun Lucretiuksen pääteos ”Maailmankaikkeudesta” löydettiin vuonna 1417, se synnytti uuden ajatussuunnan, joka innoitti monia tulevia filosofien, tiedemiesten ja filosofien sukupolvia. Muun muassa he tutustuivat Lucretiuksen ajatuksiin: 


  • Albert Einstein kiinnostui Lucretiuksen atomiteoriasta ja kirjoitti esipuheen ”Maailmankaikkeudesta”-teoksen saksankieliseen laitokseen.
  •  


  • William Shakespeare lainasi Lucretiusta monissa näytelmissään.
  •  


  • Charles Darwin kiinnostui Lucretiuksen ajatuksesta siitä, että luonto tekee jatkuvia kokeiluja, ja kirjoitti myöhemmin uraauurtavan evoluutiota käsittelevän teoksen "Lajien synty".

  • Thomas Jefferson sisällytti Lucretiuksen ajatuksen ihmisen oikeudesta onnen tavoitteluun Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistukseen.


Italialainen kirjanmetsästäjä pelasti Lucretiuksen teoksen

Lucretiuksen teos "De rerum natura" eli "Maailmankaikkeudesta" pelastui jälkipolville italialaisen Poggio Bracciolinin ansiosta. Hän löysi Lucretiuksen teoksen 1400-luvulla saksalaisen luostarin kirjastosta. 

Lataa koko TK-Historia-lehden numeron 5/2014 artikkeli ja lue lisää siitä, miten Poggio kiersi Euroopan luostareita etsien antiikin ajan käsikirjoituksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...