Alessandro Serrano/SIPA/Ritzau Scanpix
Italian tulvat.

Pakastusfirma pelastaa tulvan kastelemia arvokirjoja

Pohjois-Italian rajuissa kevättulvissa on kastunut ja sotkeentunut lukemattomia keskiaikaisia kirjoja. Nyt vanhat käsikirjoitukset aiotaan pelastaa teollisuuspakastimilla.

Rajut tulvat koettelivat suurta osaa Pohjois-Italiasta keväällä 2023.

Erityisesti Emilia-Romagnan alueella satoi rankasti, ja mutainen tulvavesi valtasi muun muassa useita kirjastoja ja arkistoja, joissa säilytetään 1500-luvulta saakka peräisin olevia historiallisia kirjoja ja asiakirjoja.

Ne olivat vaarassa tuhoutua täysin, mutta sitten apuun tuli yritys, jolla on käytössään useita teollisuuspakastimia.

Tuhansia vanhoja kirjoja ja asiakirjoja on nyt pakattu muovipusseihin ja lähetetty Cesenaan, jossa Orogel-niminen yhtiö jäädyttää ne -25 asteeseen.

Jäädyttäminen poistaa kirjoista ylimääräisen kosteuden ja pysäyttää kemiallisen prosessin, jossa vesi tuhoaa paperin.

Näin asiantuntijat saavat lisäaikaa kirjojen kuivattamiseen, sulattamiseen ja entisöimiseen. Jos jäädytys tapahtuu riittävän nopeasti, kirjat vahingoittuvat tuskin lainkaan, vaikka ne olisivat kastuneet läpimäriksi.

VIDEO: Tulva historiallisessa Faenzan kaupungissa

Video

Yleensä pakastetaan kasviksia

”Yleensä prosessia käytetään hedelmien ja vihannesten pakastamiseen kolmen tunnin kuluessa sadonkorjuusta. En voinut edes kuvitella, että pikapakastusmenetelmää voitaisiin soveltaa myös kulttuuriperintöömme”, Orogelin toimitusjohtaja Bruno Piraccini kommentoi.

”Sain yllättävän yhteydenoton Forlìn kirjastosta, ja teimme mielellämme kylmävarastoomme tilaa kirjoille.”

Nyt tuhannet vapaaehtoiset kuljettavat mahdollisimman paljon kirjoja ja asiakirjoja yhtiölle, joka on tarjonnut teollisuuspakastimensa käyttöön maksutta.