Leonardo da Vincin muistiinpanot ovat kaikkien selattavissa

Nyt kuka tahansa voi tutustua lähemmin Leonardo da Vincin ajatuksenjuoksuun ja keksintöihin, kun maailmankuulun monilahjakkuuden käsin kirjoitetut muistiinpanot on digitalisoitu.

Codex Forster I on nyt nähtävillä netissä: vam.ac.uk.

© Shutterstock & Wikipedia

Nyt kuka tahansa pääsee tutustumaan maailmankuulun renessanssin monilahjakkuuden Leonardo da Vincin tekemiin luonnoksiin, keksintöihin ja matemaattisiin laskelmiin.

Lontoon Victoria and Albert Museum on digitalisoinut kaksi taiteilijan yli 500-vuotiasta muistikirjaa. Niitä pääsee selaamaan museon sivustossa.

Luonnoksia ikiliikkujasta

Alun perin Leonardo piirsi ja kirjoitti ideansa irrallisille paperiarkeille, mutta hänen kuoltuaan vuonna 1519 muistiinpanot koottiin jossakin vaiheessa nahkakantisiksi niteiksi. Niistä osa yhdistettiin myöhemmin yhdeksi niteeksi nimeltäCodex Forster I. Se on nyt digitalisoitu.

Kirjassa on 54 sivua taiteilijan muistiinpanoja vuosilta 1487–1490, jolloin hän asui Milanossa, sekä vuodelta 1505, jolloin hän asui Firenzessä.

Käsin kirjoitetuilla sivuilla on muun muassa kuvauksia ja malleja koneesta, jonka piti saada vesi juoksemaan ylöspäin, sekä Leonardon luonnoksia ja pohdintoja ikiliikkujasta.

Keksijä työsti ikiliikkujaideaansa jonkin aikaa mutta luopui lopulta hankkeesta.

Kirjojen digitalisointi jatkuu

Museo aikoo tulevina kuukausina digitalisoida vielä kaksi nidettä taiteilijan muistiinpanoja. Toukokuussa 2019 tulee 500 vuotta Leonardon kuolemasta, ja museo pyrkii julkaisemaan kaikki hänen muistiinpanonsa siihen mennessä.

Leonardo oli monella tavalla edellä aikaansa. Hän suunnitteli muun muassa lentokoneita, taisteluvaunuja ja polkupyöriä.