Kryptinen keskiaikainen käsikirjoitus on ehkä nyt ratkaistu

Niin sanottu Voynichin käsikirjoitus on aiheuttanut yli sadan vuoden ajan harmaita hiuksia maailman parhaille koodinmurtajille, jotka ovat yrittäneet ratkaista siinä käytettyä kieltä. Nyt eräs lingvisti uskoo löytäneensä ratkaisun vain parissa viikossa.

Gerard Cheshiren mukaan tämä piirros kuvaa Välimerellä sijaitsevan saaren asukkaiden pelastusoperaatiota tulivuorenpurkauksen aikana vuonna 1444.

Brittiläinen tutkija väittää selvittäneensä Voynichin käsikirjoituksen mysteerin. Se on vuonna 1912 löydetty kirja, joka sisältää arvoituksellisia piirroksia ja tunnistamatonta kieltä.

Yli sadan vuoden ajan monet salakirjoitusten ratkaisijat, kuten FBI:n asiantuntijat ja koodinmurtaja Alan Turing, ovat yrittäneet selvittää kirjan salaisuudet.

Kirjoitettu kuolleella kielellä

Bristolin yliopistossa työskentelevä kielitieteilijä Gerard Cheshire uskoo murtaneensa vihdoin koodin. Hän on vakuuttunut siitä, että käsikirjoitus on kirjoitettu kuolleella protoromaanisella kielellä, joka on edeltänyt muita romaanisia kieliä, kuten ranskaa ja italiaa.

”Koin monia ’heurekahetkiä’ selvittäessäni koodia. Niitä seurasivat epäuskon ja ihastuksen tunteet”, Cheshire kertoo.

Hän uskoo lisäksi, että tekstin ovat kirjoittaneet nunnat Maria Kastilialaiselle, joka oli espanjalaisen Aragonian kuningaskunnan kuningatar vuosina 1416–1458. Kirjassa käsitellään esimerkiksi lääkekasveja, astrologiaa ja naisen terveyteen liittyviä asioita.

Tutkijakollegat eivät ole vakuuttuneita

Tutkijat ovat aiemminkin väittäneet ratkaisseensa käsikirjoituksen arvoituksen, ja monet Cheshiren kollegat suhtautuvatkin hänen teoriaansa epäillen.

Professori Lisa Fagin Davis Yalen yliopistosta esimerkiksi painottaa, että ei ole mitään todisteita siitä, että protoromaanista kieltä on ylipäätään ollut olemassa.