Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gerard Cheshiren mukaan tämä piirros kuvaa Välimerellä sijaitsevan saaren asukkaiden pelastusoperaatiota tulivuorenpurkauksen aikana vuonna 1444.

Kulttuuri - Kirjat

Kryptinen keskiaikainen käsikirjoitus on ehkä nyt ratkaistu

Niin sanottu Voynichin käsikirjoitus on aiheuttanut yli sadan vuoden ajan harmaita hiuksia maailman parhaille koodinmurtajille, jotka ovat yrittäneet ratkaista siinä käytettyä kieltä. Nyt eräs lingvisti uskoo löytäneensä ratkaisun vain parissa viikossa.

Brittiläinen tutkija väittää selvittäneensä Voynichin käsikirjoituksen mysteerin. Se on vuonna 1912 löydetty kirja, joka sisältää arvoituksellisia piirroksia ja tunnistamatonta kieltä.

Yli sadan vuoden ajan monet salakirjoitusten ratkaisijat, kuten FBI:n asiantuntijat ja koodinmurtaja Alan Turing, ovat yrittäneet selvittää kirjan salaisuudet.

Kirjoitettu kuolleella kielellä

Bristolin yliopistossa työskentelevä kielitieteilijä Gerard Cheshire uskoo murtaneensa vihdoin koodin. Hän on vakuuttunut siitä, että käsikirjoitus on kirjoitettu kuolleella protoromaanisella kielellä, joka on edeltänyt muita romaanisia kieliä, kuten ranskaa ja italiaa.

”Koin monia ’heurekahetkiä’ selvittäessäni koodia. Niitä seurasivat epäuskon ja ihastuksen tunteet”, Cheshire kertoo.

Hän uskoo lisäksi, että tekstin ovat kirjoittaneet nunnat Maria Kastilialaiselle, joka oli espanjalaisen Aragonian kuningaskunnan kuningatar vuosina 1416–1458. Kirjassa käsitellään esimerkiksi lääkekasveja, astrologiaa ja naisen terveyteen liittyviä asioita.

Tutkijakollegat eivät ole vakuuttuneita

Tutkijat ovat aiemminkin väittäneet ratkaisseensa käsikirjoituksen arvoituksen, ja monet Cheshiren kollegat suhtautuvatkin hänen teoriaansa epäillen.

Professori Lisa Fagin Davis Yalen yliopistosta esimerkiksi painottaa, että ei ole mitään todisteita siitä, että protoromaanista kieltä on ylipäätään ollut olemassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota