Koska kirjoituskoneet alkoivat yleistyä?

Milloin kirjailijat alkoivat ­käyttää kirjoituskonetta?

Vasta 1880-luvulla kirjoitus­koneet olivat niin toimivia, että kirjailijat alkoivat käyttää niitä.

Mark Twainin vuonna 1883 ilmestynyt romaani Elämää Mississippijoella oli ensimmäinen koneella kirjoitettu kaunokirjallinen julkaisu. Twain oli tosin kirjoittanut kirjan alkupuoliskon käsin vuonna 1876, mutta hänen sihteerinsä naputteli kirjan kokonaisuudessaan julkaisuvalmiiksi Remington No. 2 -kirjoituskoneella.

Kirjoituskoneita oli tuolloin ollut olemassa jo kymmeniä vuosia, mutta ne olivat kalliita ja työläitä käyttää. Vasta, kun yhdysvaltalainen kirjoituskonevalmistaja Remington toi markkinoille ensimmäisen mallinsa vuonna 1873, kirjoituskoneet alkoivat ­yleistyä. Niiden käyt­täminen oli kuitenkin yhä niin hankalaa, että kirjailijat kirjoittivat pitkät romaa­ninsa mieluummin käsin.

Remington No. 1:llä ei esimerkiksi voinut kirjoittaa isoja kirjaimia, eikä kirjoittaja nähnyt kirjoittamaansa rullaamatta paperiarkkia pois koneesta. Vuonna 1878 esitelty ­Remington No. 2 oli jo ­huomattavasti ­edeltäjäänsä helppo­käyttöisempi. Sen ­muotoilu ja niin sanottu QWERTY-näppäimistö loivat perustan kaikille myöhem­mille kirjoituskonemalleille.