Vasta 1880-luvulla kirjoitus­koneet olivat niin toimivia, että kirjailijat alkoivat käyttää niitä.

Kulttuuri - Kirjat

Koska kirjoituskoneet alkoivat yleistyä?

Milloin kirjailijat alkoivat ­käyttää kirjoituskonetta?

Mark Twainin vuonna 1883 ilmestynyt romaani Elämää Mississippijoella oli ensimmäinen koneella kirjoitettu kaunokirjallinen julkaisu. Twain oli tosin kirjoittanut kirjan alkupuoliskon käsin vuonna 1876, mutta hänen sihteerinsä naputteli kirjan kokonaisuudessaan julkaisuvalmiiksi Remington No. 2 -kirjoituskoneella.

Kirjoituskoneita oli tuolloin ollut olemassa jo kymmeniä vuosia, mutta ne olivat kalliita ja työläitä käyttää. Vasta, kun yhdysvaltalainen kirjoituskonevalmistaja Remington toi markkinoille ensimmäisen mallinsa vuonna 1873, kirjoituskoneet alkoivat ­yleistyä. Niiden käyt­täminen oli kuitenkin yhä niin hankalaa, että kirjailijat kirjoittivat pitkät romaa­ninsa mieluummin käsin.

Remington No. 1:llä ei esimerkiksi voinut kirjoittaa isoja kirjaimia, eikä kirjoittaja nähnyt kirjoittamaansa rullaamatta paperiarkkia pois koneesta. Vuonna 1878 esitelty ­Remington No. 2 oli jo ­huomattavasti ­edeltäjäänsä helppo­käyttöisempi. Sen ­muotoilu ja niin sanottu QWERTY-näppäimistö loivat perustan kaikille myöhem­mille kirjoituskonemalleille.

Lue myös:

Kirjat

Tosielämän Dracula oli verenhimoinen vallanpitäjä

10 minuuttia
Kirjat

Uusi kirja: Oudosti kadonneiden jäljillä

3 minuuttia
Kirjat

Kryptinen keskiaikainen käsikirjoitus on ehkä ratkaistu

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!