Dracula ja Frankensteinin hirviö syntyivät samana yönä
Sveitsin Genevejärven rannalla järjestettiin sateisena ja myrskyisenä kesänä 1816 kirjoituskilpailu, johon osallistui muun muassa kaksi Britannian nimekkäintä runoilijaa, Byron ja Shelley. Tuloksena oli kirjallisuuden historiaa.

Kauhistuttavan kreivi Draculan esikuva sai alkunsa Genevejärven rannalla Sveitsissä yli kaksisataa vuotta sitten.
Sää oli huonompi kuin miesmuistiin neljän britin lomaillessa Genevejärvellä Sveitsissä kesällä 1816.
Indonesiassa oli ollut edellisenä vuonna tunnetun historian suurin tulivuorenpurkaus, joka oli vaikuttanut sääoloihin kaikkialla maailmassa, ja Sveitsissäkin oli koleaa ja sateista.
Tavallisesti rauhallinen Genevejärvi oli kuin myrskyävä meri vaahtopäineen, ukkonen jylisi ja salamat välähtelivät.
Genevejärvellä Villa Diodatissa aikaansa viettivät kuuluisat brittiläiset runoilijat lordi George Byron ja Percy Shelley, Byronin lääkäri John W. Polidori sekä Shelleyn 18-vuotias kihlattu Mary Wollstonecraft Godwin.
Matkalla oli omat syynsä. Byron ja Shelley olivat suunnitelleet hakevansa inspiraatiota työhönsä Sveitsin kauniista vuoristomaisemista ja samalla pääsevänsä pakoon kotona Britanniassa aiheuttamiaan skandaaleja.
Siellä kohistiin siitä, miten Shelley oli pari vuotta aikaisemmin jättänyt raskaana olleen vaimonsa tuolloin vasta 16-vuotiaan Wollstonecraftin vuoksi.
Byron puolestaan oli kohahduttanut saattamalla Wollstonecraftin sisarpuolen Claire Clairmontin raskaaksi.
Huono sää pakotti nelikon viettämään paljon aikaa sisätiloissa, ja eräänä myrskyisänä iltana Byron ehdotti, että jokainen kirjoittaisi kauhutarinan.
Olosuhteet olivat otolliset kauhu- ja katastrofitarinoille. Luonnonmullistukset ravistelivat maailmaa.
Kiinaa kiusasivat valtavat tulvat, ja Intiassa kesämonsuuni oli myöhässä. Irlannissa katovuosi oli aiheuttanut valtavan nälänhädän,
Britanniassa ja Ranskassa oli elintarvikepulasta syntyneitä levottomuuksia ja Yhdysvalloissa satoi lunta heinäkuussa.
Genevejärvellä olevassa huvilassa tehtiin puolestaan tuona kesänä kirjallisuuden historiaa.
Byronin ja Shelleyn aikaansaannokset huvilassa vietetyltä ajalta on unohdettu, mutta Polidori ja Wollstonecraft onnistuivat kumpikin luomaan yhden kauhutarinoiden klassikoista.
Tuolloin, ehkäpä välillisesti Indonesian tulivuorenpurkauksen seurauksena, saivat alkunsa sekä Frankensteinin hirviö että ylhäistä sukua oleva vampyyrihahmo.
Wollstonecraft sai kimmokkeen tarinaansa näkemästään valveunesta, ja Polidori hyödynsi omassaan muun muassa kansantarinoita.