Siivous, matkatavaroiden käsittely, pienet korjaustyöt ja tarjoilu olivat vain osa siitä työstä, jota Idän pikajunan korkean palvelutason ylläpitäminen edellytti. Junan koko henkilökunnan kantajista junapäällikköön piti toimia kuin hyvin öljytty koneisto.

© Athrinasstor.tumblr.com

Agatha Christie sai idean Idän pikajunan arvoitukseen tositapahtumasta

”Dekkarikuningatar” Agatha Christie sai innoituksen kuuluisimpaan tarinaansa, kun Idän pikajuna juuttui lumeen vuonna 1929.

perjantai 24. marraskuuta 2017 teksti Troels Ussing

Agatha Christien kuuluisassa salapoliisiromaanissa Idän pikajunan arvoitus vuodelta 1934 belgialainen mestarietsivä Hercule Poirot lähtee matkalle Idän pikajunalla. 

Juna juuttuu lumeen jossakin Balkanilla, ja pysähdyksen aikana yksi matkustajista murhataan. Poirot alkaa etsiä murhaajaa 13 epäillyn keskuudesta. 

Romaanista on tehty jälleen uusi elokuva. Sen on ohjannut Kenneth Bra­nagh, joka esittää myös pääosaa, ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Derek Jacobi ja Judi Dench.

>> Uudessa HISTORIA-lehdessä kerrotaan maailmankuulun luksusjunan tarina – kiirehdi hakemaan oma lehtesi lähimmästä lehtipisteestä. 

Taustalla tositapahtuma

Christie sai idean romaaniinsa, kun Simplon Orient Express -juna helmikuussa 1929 juuttui lumeen rajussa ­lumimyrskyssä Turkissa. 

Apu ei päässyt päiväkausia kestäneessä myrkyssä perille, ja katastrofi oli jo lähellä, kun ruoka ja polttoaine alkoivat loppua. 

Yksi matkustajista ahdistui tilanteesta niin, että hän yritti riistää oman henkensä. Vasta kuudentena päivänä ­junaan saatiin toimitettua ruokaa ja polttoainetta moottorikelkoilla. 

Idän pikajunan arvoitus on yksi Agatha Christien tunnetuimmista romaaneista.

© Imageselect & Lindhardt og Ringhof forlag A/S

Palvelu pelasi junassakin

Siivous, matkatavaroiden käsittely, pienet korjaustyöt ja tarjoilu olivat vain osa siitä työstä, jota Idän pikajunan korkean palvelutason ylläpitäminen edellytti. 

Junan koko henkilökunnan kantajista junapäällikköön piti toimia kuin hyvin öljytty koneisto.

Tutustu luksusjunan ravintolavaunuun oheisesta kuvasta.

Christie matkusti Idän pikajunalla itsekin

Christie tunsi Idän pikajunan hyvin jo ennen dramaattista lumimyrskyä, sillä hän oli matkustanut sillä miehensä eversti Archibald Christien kanssa ­pariskunnan ollessa matkalla Lähi-itään ja sieltä takaisin. 

Niinpä hän pystyi kuvailemaan junan pienimpiäkin yksityiskohtia hyvin tarkasti ja kuvasi kirjassaan niin makuuvaunujen seinällä olevaa kellotelinettä kuin ääntä, joka kuului, kun makuuvaunun pesualtaan kansi suljettiin.

Lue lisää Idän pikajunasta, jonka matkustajina nähtiin niin äveriäitä elämästä nautiskelijoita kuin vakoilijoita, ryöstömurhaajia ja korruptoituneita poliitikkojakin, uudesta HISTORIA-lehdestä.

Lue lisää idän pikajunasta

E.H. Cookridge: Orientekspressen, Lademann, 1981. Jean des Cars et al.: The Orient Express: A Century of Railway Adventures, Bloomsbury, 1988.

Ehkä sinua kiinnostaa...