Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Natsien sankarin Horst Wesselin nimi yleistyi, kun Hitler kielsi kaikkia nimeämästä poikiaan Adolfiksi.

Kulttuuri - Kielet

Oliko Adolf yleinen etunimi?

Oliko Hitlerillä paljon kaimoja? Nimettiinkö lapsia paljon Hitlerin mukaan?

Vuonna 1930 Adolf oli Saksassa suosi­tuimpien poikavauvoille annettujen nimien tilastossa vasta sijalla 44, mutta vuonna 1933 se oli kohonnut jo ykköseksi. Hitler ei kuitenkaan pitänyt etunimensä yleistymisestä, joten hän määräsi, että sel­laiset nimet kuin Adolf, Adolfine ja Hitlerine oli varattava erityisen ansioituneiden natsien lapsille. Esimerkiksi myöhemmin ulkominis­teriksi noussut Joachim von Ribbentrop sai antaa syyskuussa 1935 syntyneelle pojalleen etunimeksi Adolf.

Monet natsimieliset alkoivatkin nimetä poikiaan natsien sankarin Horst Wesselin mukaan. Natsijohto esitti kommunistien vuonna 1930 tappaman Wesselin natsi­aatteen marttyyrinä, ja esimerkiksi
Wes­selin laatimasta laulusta Die Fahne Hoch, joka tunnetaan myös nimellä Horst Wessel Lied, tehtiin kansallissosialistisen puolueen virallinen hymni. Niinpä 1930-luvulla Horstista tulikin pian kolmanneksi suosituin poikien etunimi.

Horst ja Adolf jäivät pois muodista

Sodan alkuvaiheessa Adolfin ja Horstin suosio kasvoi vielä hetkeksi Saksan nopeiden voittojen ansiosta, mutta vuodesta 1940 niiden suosio alkoi hiipua ja katastrofaalinen tappio Stalin­gradissa helmikuussa 1943 näkyy selvästi tilas­toissa jyrkkänä laskuna. Sodan loppuvaiheessa juuri kukaan ei enää antanut pojalleen nimeksi Adolf tai Horst.

Lue myös:

Kulttuuri

12 kansallislaulua heijastavat historiaa

8 minuuttia
Kansallissosialismi

Montako natsia Nürnbergissä tuomittiin?

3 minuuttia
Hitler

Paljonko Adolf Hitler sai palkkaa?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota