Oliko Adolf yleinen etunimi?

Oliko Hitlerillä paljon kaimoja? Nimettiinkö lapsia paljon Hitlerin mukaan?

Natsien sankarin Horst Wesselin nimi yleistyi, kun Hitler kielsi kaikkia nimeämästä poikiaan Adolfiksi.

Vuonna 1930 Adolf oli Saksassa suosi­tuimpien poikavauvoille annettujen nimien tilastossa vasta sijalla 44, mutta vuonna 1933 se oli kohonnut jo ykköseksi. Hitler ei kuitenkaan pitänyt etunimensä yleistymisestä, joten hän määräsi, että sel­laiset nimet kuin Adolf, Adolfine ja Hitlerine oli varattava erityisen ansioituneiden natsien lapsille. Esimerkiksi myöhemmin ulkominis­teriksi noussut Joachim von Ribbentrop sai antaa syyskuussa 1935 syntyneelle pojalleen etunimeksi Adolf.

Monet natsimieliset alkoivatkin nimetä poikiaan natsien sankarin Horst Wesselin mukaan. Natsijohto esitti kommunistien vuonna 1930 tappaman Wesselin natsi­aatteen marttyyrinä, ja esimerkiksi
Wes­selin laatimasta laulusta Die Fahne Hoch, joka tunnetaan myös nimellä Horst Wessel Lied, tehtiin kansallissosialistisen puolueen virallinen hymni. Niinpä 1930-luvulla Horstista tulikin pian kolmanneksi suosituin poikien etunimi.

Horst ja Adolf jäivät pois muodista

Sodan alkuvaiheessa Adolfin ja Horstin suosio kasvoi vielä hetkeksi Saksan nopeiden voittojen ansiosta, mutta vuodesta 1940 niiden suosio alkoi hiipua ja katastrofaalinen tappio Stalin­gradissa helmikuussa 1943 näkyy selvästi tilas­toissa jyrkkänä laskuna. Sodan loppuvaiheessa juuri kukaan ei enää antanut pojalleen nimeksi Adolf tai Horst.