Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin ”maydaystä” tuli hätäkutsu?

Miksi ja milloin “maydaytä“ alettiin käyttää hätäkutsuna?

Vuonna 1923 brittiläistä radio-operaattoria Frederick Mockfordia pyydettiin keksimään helppo sana, jota lentäjät voisivat käyttää hätätilanteissa. Mockford oli töissä Croydonin lentokentällä, jonne laskeutuivat Pariisin läheiseltä Le Bourgetin kentältä tulevat koneet.

Mockford otti hätäkutsun pohjaksi ranskan sanan ”m'aider”, joka tarkoittaa ”auttakaa minua”, ja muunsi sen englantilaiseen muotoon ”mayday”, joka tarkoittaa toukokuun ensimmäistä eli vapunpäivää. Sana oli yksinkertainen ja helppo lausua.

”Mayday” on nykyään radioviestinnän kansainvälinen hätäsignaali etenkin meri- ja lentoliikenteessä. Sitä käytetään vanhan SOS-morsetuksen rinnalla ilmoittamaan, että lähettäjä tarvitsee nopeasti apua.

Lue myös:

Kielet

Nämä sanat muistetaan

10 minuuttia
Kielet

Miksi juutalaisilla on saksalaisia nimiä?

1 minuuttia
Kielet

Maailmankieli volapükilla oli lyhyt elämä

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota