Shutterstock

Miksi arabiaa kirjoitetaan oikealta vasemmalle?

Toisin kuin länsimaissa käytettävillä latinalaisilla aakkosilla, arabiaksi kirjoitussuunta on oikealta vasemmalle. Mutta mistä se johtuu? Miksei lännessä kirjoiteta myös oikealta vasemmalle?

Ei ole mitään yksiselitteistä vastausta siihen, miksi arabiaa ja muita seemiläisiä kieliä kirjoitetaan oikealta vasemmalle.

Joidenkin tutkijoiden mukaan syynä voi olla tekniikka: vanhimmat seemiläiset tekstit ovat noin 4 000 vuotta vanhoja kaiverroksia, ja taltalla ja vasaralla oikeakätisen on helpompi ”kirjoittaa” oikealta.

Länsimaissa käytettävät latinalaiset aakkoset on kehitetty muun muassa kreikkalaisista aakkosista.

Antiikin kreikkalaiset kirjoittivat oikealta tai vuororivein oikealta ja vasemmalta noin 500-luvulle eaa. asti, kunnes kirjoitussuunnaksi vakiintui vasemmalta oikealle.

Syynä voi olla, että silloin alettiin yhä yleisemmin kirjoittaa raaputustikulla tai kynällä, ja niitä käytettäessä oikeakätinen suttaisi helposti jo kirjoitetun tekstin, jos kirjoitussuunta olisi oikealta.

Jos arabian kirjoitussuuntaa päätettäisiin vaihtaa, myös arabialaiset kirjaimet pitäisi kääntää peilikuviksi, jotta sanojen kirjaimet voitaisiin yhä sitoa toisiinsa.