9 henkilöistä nimensä saanutta sanaa

Käytämme usein sanoja, jotka juontuvat historiallisten henkilöiden nimistä. Osa heistä olisi varmasti mieluummin painunut kokonaan unholaan.

Villin lännen ja etelävaltioiden asukkaat eivät aina malttaneet odottaa oikeudenkäyntiä.

© Ullstein Bild

Nuorisojengi jäi historiaan

1894:Irlannista virtasi Englannin tehtaisiin siirtolaisia, joista osa ajautui rikoksen ­poluille.

Lontoossa riehui 1800-luvun lopulla poikajengi, joka kutsui itseään nimellä The Hooligan Boys irlantilaisen sukunimen mukaan. Nyky­kielen ­sana huligaani juontuu jengin nimestä.

Kauppiaasta myrkyksi

1560: Jean Nicot synnytti uuden villityksen, kun hän lähetti Portugalista nuuskaa ­lahjaksi Ranskan ­kuningattarelle Katariina de’ Medicille.

Katariina jäi heti koukkuun ja toivoi, että tupakkaa kutsuttaisiin ”kunin­gataryrtiksi”.

Kansa kutsui sitä kuitenkin nikotinaksi. Vuonna 1828 tupakan sisältämä myrkyllinen aine sai nimen nikotiini.

Charles Boycott jäi historiaan miehenä, joka eristettiin ympäröivästä yhteisöstä.

© Polfoto/Corbis

Ankara tilanhoitaja joutui epäsuosioon

Kun britti Charles Boycott ajoi irlantilaiset vuokraviljelijät kodeistaan, koko lähitienoo kosti kieltäytymällä työskentelemästä hänelle.

1880: Charles Boycott työskenteli ­rikkaan maanomistajan tilanhoitajana Irlannissa, joka kuului 1800-luvulla Britanniaan.

Hänen tehtäviinsä kuului muun muassa häätää vuokraviljelijät mökeistään, mikäli nämä eivät pystyneet maksa­maan vuokraansa ajoissa.

Kun hän sitten ajoi 11 ­perhettä kodeistaan huonon sadon seurauksena, koko lähitienoo nousi kapinaan.

Seppä, postimies ja pyykkäri kieltäy­tyivät työskentelemästä Boycottille, joka ei enää voinut hoitaa juoksevia asioitaan lähikylässä, ja lähiseudun vuokraviljelijät kieltäytyivät raatamasta Boycottin isännän pelloilla.

Boycott sai sadon korjattua ulkopuolisten avulla, mutta hän joutui palkkaamaan heidän turvakseen tuhat poliisia ja sotilasta.

Kun Boycott jonkin ajan kuluttua kyllästyi ja päätti lähteä Irlannista, hän joutui pyytämään kyytiä armeijalta, sillä paikalliset vaunuajuritkin olivat panneet hänet boikottiin.

”Boikotti” lisättiin brittiläisiin sanakirjoihin vuonna 1888. Charles Boycott oli ­tuolloin jo muuttanut nimensä Cunning­hamiksi, jotta häntä ei tunnistettaisi.

Lordi Eväsleipä

1765: Sandwichin jaarli ei ­halunnut lopettaa korttipeliä edes aterioi­den ajaksi.

Siksi hän pyysikin kokkiaan panemaan kinkkua kahden leipäpalan väliin, jotta leipää pystyisi syömään yhdellä kädellä. Niin syntyi sandwich eli kerrosvoileipä.

Tiukka ministeri pani aateliston verolle

1759: Ranska oli vararikon partaalla, kun talousministeri Étienne de Silhouette teki mullistavan päätöksen: siihen asti veroista vapautettu aateli sai luvan osallistua yhteisiin taloustalkoisiin.

Ylellisyystuotteille määrättiin korkeita veroja ja maaomaisuuskin pantiin verolle, jolloin aatelisto joutui tinkimään ­kalliista palveluista, kuten muotokuvista.

Muotiin nousivat halvat pahvista leikatut profiilikuvat, joita alettiin pian ­kutsua silueteiksi.

Kirjailijat eivät kainostelleet

Sekä markiisi de Sade että Leopold von Sacher-Masoch saivat nautintoa kivusta. Molemmat myös kuvailivat kokemuksiaan auliisti.

1768: Prostituoidun nostama ­raiskaus- ja pahoinpitelysyyte oli ensimmäinen monista ranskalaisen markiisi de Saden elämää leimanneista skandaaleista.

Markiisi janosi seksiä, ja kivun tuottaminen oli hänelle tärkeä osa nautintoa. Ranskalaisten ­mitta kuitenkin täyttyi, kun hän kirjoitti irstai­luistaan avoimesti.

De Sade viettikin suurimman osan elämästään vankilassa tai mieli­sairaalas­sa. Vuonna 1886 itä­valtalainen psy­kiatri Richard von Krafft-Ebing käytti de Saden mieltymyksistä nimeä sadismi.

1869:Itävaltalainen kirjailija Leopold von Sacher-Masoch pyysi rakastaja­tartaan käyttämään usein turkkia, ­etenkin ­tämän ollessa vihainen.

Hän itse puoles­taan alistui naisen orjak­si ja pyysi tätä kutsumaan häntä palvelijoille tyypillisellä nimellä ”Gregor”.

­Sacher-Masochin osin omaelämä­kerrallinen kirja Venus turkiksissa kertoo miehestä, joka nauttii kivusta ja nais­ten alistamaksi joutumisesta. Krafft-Ebing käytti vuonna 1886 kirjailijan taipumuksista nimitystä masokismi.

Markiisi de Sade halusi dominoida ja aiheuttaa kipua (vas.), kun taas Sacher-Masoch halusi tulla turkkiin pukeutuneen dominan alistamaksi (oik.).

Lordi Villatakki

1853: Lordi Cardigania paleli jatkuvasti Krimin sodassa, ja hän alkoikin käyttää univormutakkinsa alla villaliiviä.

Liivistä tuli suositun kenraalin kotimaassa Britanniassa muotiasuste, johon lisät­tiin vielä lämpimät hihat. Syntyi cardigan eli villatakki.

Tuomari venytti lakia

1780: Amerikan itsenäisyyssota ei ollut vain amerikkalaisten patrioottien taistelua Britannian siirtomaavaltaa vastaan, vaan myös kuninkaalle uskollisia amerikkalaisia vastaan. Virginia­lainen tuomari Charles Lynch päättikin iskeä kuningasmie­listen maanmiestensä kimppuun.

Lynch keräsi aseistetun joukkion ja pidätti epäiltyjä, jotka hän tuomitsi samantien. Mikäli olemassa oleva laki ei tarjonnut riittäviä perusteita tuomiolle, Lynch keksi uuden lain.

Onnekkaimmat joutuivat vain vannomaan uskollisuutta kongressille, mutta jotkut ­menettivät omaisuutensa, pakotettiin sotaväkeen tai ruoskittiin.

Lynch kutsui harjoittamaansa oman käden oikeutta ”Lynchin laiksi”.

Hän ei kuitenkaan koskaan tuominnut ketään hirtettäväksi, ja lynkkaus alkoikin tarkoittaa väkijoukon toimeenpanemaa hirttotuomiota vasta 1800-luvulla.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ­Yhdysvalloissa hirtettiin noin 5  000 ihmistä ilman ­asianmukaista oikeudenkäyntiä vuosina 1882–1968.