Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

On vaikeaa sanoa varmasti, taluttaako piirroksen mies lehmää vai hevosta. Miehen puuttuva yläruumis ja hahmojen isot päät viittaavat siihen suuntaan, että piirros on lapsen käsialaa.

© LJS 361, Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 26r.
Kulttuuri

Keskiajan kirjasta löytyi lapsen piirros

Keskiajan ja nykyajan lasten välillä ei ole eroa: he piirtävät samalla tavalla. Se selviää 1400-luvun kirjasta löytyneestä piirroksesta.

Mies hoitamassa lehmäänsä. Tämän kaltaiseen piirrokseen voisi hyvinkin törmätä missä tahansa päiväkodissa. Nyt tutkittu piirros eroaa niistä kuitenkin yhdessä suhteessa: se on nimittäin satoja vuosia vanha.

Tutkimuksessa, jossa ensimmäistä kertaa käytettiin psykologian keinoja yhden keskiaikaisen kirjan piirrosten analysointiin, selvisi, että piirrokset ovat lapsen käsialaa.

Apua lapsipsykologeilta

Deborah Thorpe, joka on Yorkin yliopiston Kroonisten sairauksien ja häiriöiden keskuksen tutkija, oli alun perin uppoutunut aivan toiseen tutkimushankkeeseen, kun hän löysi Napolista peräisin olevan vanhan kirjan marginaaleista pieniä töherryksiä ja kiinnostui niistä.

Töherrykset muistuttivat pitkälti lasten piirroksia. Thorpe kertoo, että tällaisia lapsellisia piirroksia tapaa usein keskiaikaisten kirjojen marginaaleista, mutta ne ovat useimmiten aikuisten tekemiä.

Hän pyysi usean lapsipsykologin analysoimaan löytämänsä piirrokset. Psykologit arvioivat, että piirrokset olivat noin 6–8-vuotiaan lapsen tekemiä.

Lasten piirrokset eroavat aikuisten piirroksista

”Psykologeilla on tiettyjä ehtoja, joiden on täytyttävä, jotta piirrosta voidaan pitää varmuudella lapsen tekemänä. Niihin kuuluvat esimerkiksi pitkänomaiset muodot, keskittyminen hahmon päähän ja yläruumiin puuttuminen", sanoo Deborah Thorpe ja lisää, että piirrokset ovat ratkaiseva todiste kirjojen ja lasten suhteesta keskiajalla:

”Ne osoittavat, että lapset olivat tuolloinkin luovia. He rakastivat leikkimistä, oppimista ja mielikuvituksensa käyttämistä – aivan niin kuin nykyajan lapsetkin."

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota