Kenkäraja karkotti pahoja henkiä

Vanha kenkärisa oli yli 300 vuoden ajan piilotettuna seinään Cambridgen yliopistossa. Kenkää on käytetty suojaksi pahoja henkiä vastaan.

Kenkä, jonka tarkoitus oli suojella pahoilta hengiltä Cambridgessä, on 300 vuotta vanha ja vastaa nykyistä kokoa 39.

© Cambridge Archeological Unit

Cambridgen Senior Combination Room on viimeisten 400 vuoden aikana saanut todistaa monia historiallisia tapahtumia.

Siellä vahvistettiin kuningas Kaarle I:n kihlaus Henrietta Marian kanssa 1620-luvulla, ja toisen maailmansodan aikana siellä suunniteltiin Normandian maihinnousua.

Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, että sali oli erityissuojeluksessa, ennen kuin talon työntekijät löysivät 1. elokuuta sen seinään piilotetun 300 vuotta vanhan, kokoa 39 olevan kengän, jonka pohjassa on reikä.

Houkutteli pahoja henkiä ansaan

Taikausko oli yleistä Britanniassa 1900-luvulle asti, ja britit pelkäsivät erityisesti pahoja henkiä. Karkottaakseen pahat henget he asettivat niille ansoja: seinään piilotettu vanha kenkä houkutteli henkiä pois ihmisten luota. Tutkijoiden mukaan tapa kätkeä kenkärajoja seinään juontuu aina 1300-luvulle asti.

Henkiä pyrittiin karkottamaan monilla muillakin tavoilla. Seiniin kätkettiin myös niin sanottuja noitapulloja, joissa oli hiuksia ja virtsaa ja joskus viiniä, neuloja tai yrttejä, ja oikein voimakkaita henkiä houkuteltiin kuolleilla kissoilla.

Kengät ovat niin kuluneet, että niiden pohjassa on reikä.

© Cambridge Archeological Unit

Merkittäviä todisteita taikauskosta

1950-luvulta lähtien Pohjois-Euroopan luostareista, kirkoista ja linnoista on löydetty lähes kaksituhatta vastaavanlaista kenkää. ”Ne ovat tärkeitä todisteita taikauskosta, joka oli vallalla Pohjois-Euroopassa vuosisatoja”, toteaa Richard Newman Cambridgen arkeologiselta osastolta. Hän lisää, että Cambridgestä löydetty kenkä on hyvin voinut kuulua jollekulle entiselle rehtorille.