Delaware Art Museum

Kauneuden historiaa: Kalpeasta hipiästä tuskallisiin hymykuoppiin

Naiset ovat jo tuhansia vuosia kärsineet kauneuden tähden. Roomalaiset hieroivat kasvoihinsa raskasmetallia, ja sotien välisen ajan Yhdysvalloissa tehtiin hymykuoppia metallilangalla.

Rooman valtakunta: Iho vaalennettiin myrkyllä

Kauneudenhoitorutiinit olivat roomalaisnaisten arkipäivää, mutta erityisesti yläluokan naiset ja prostituoidut olivat puuterien, poskipunien, parfyymien ja luomivärien suurkuluttajia.

Roomalaiset ihailivat kalpeaa ihoa, sillä se osoitti, että naisen ei tarvinnut tehdä ulkotöitä. Kalpean ihon sai voiteella, joka sisälsi myrkyllistä lyijyä.

Posket saivat kuitenkin punoittaa, ja sitä varten käytettiin poskipunaa, joka valmistettiin kasveista tai mineraaleista.

Yläluokan naiset antoivat orjien hoitaa ehostuksensa, kuten muutkin käytännön työt. Sitä varten oli erityiskoulutettuja orjia, joita kutsuttiin nimellä cosmetae.

Prostituoidut olivat vahvemmin meikattuja kuin yläluokan naiset. Heidän meikkinsä olivat usein halvempia, huonompilaatuisia ja pahanhajuisia.

  • Edut: Kauneus toi monia etuja. Kaunistautumalla nainen saattoi ilmentää asemaansa ja persoonallisuuttaan.
  • Haitat: Meikit olivat uhka terveydelle. Monet ehosteiden ainesosat, kuten lyijy, olivat myrkyllisiä iholle ja elimistölle.

1500-luku: Punahuulet kilpikirvoilla ja mehiläisvahalla

Maalatut huulet olivat suurta huutoa 1500-luvun Englannissa yläluokan keskuudessa, ja myös kuningatar Elisabet I:n tavaramerkki oli punattu suu.

Kuningattaren huulipuna valmistettiin sekoittamalla jauhettuja kilpikirvoja arabikumiin, munanvalkuaisiin ja viikunamehuun.

Köyhempien piti tyytyä halvempiin aineksiin, kuten mehiläisvahaan ja kasveista saatavaan punaväriin.

Kuningattaren ja yläluokan naisten lisäksi vain prostituoidut käyttivät huulipunaa.

Mehiläisvaha oli yleinen ainesosa 1500-luvun huulipunissa.

© Shutterstock

1920-luku: Hymykuopat vaikka väkisin

Sotien välisenä aikana Yhdysvalloissa naisen odotettiin olevan terve ja pyöreäposkinen. Hymykuopat olivat muodissa, ja jollei niitä ollut luonnostaan, avuksi tarjottiin vekotinta, joka painoi poskia lommolle ja joka valmistajan mukaan takasi kauniit, syvät hymykuopat.

Lääkärit varoittelivat laitteesta, jolla saatiin parhaassakin tapauksessa vain lyhytaikaisia tuloksia.

Metallilangasta tehty vekotin oli kivulias käyttää.

© Hamilton Evening Journal